Nowoczesne i proste przepisy na potrawy wigilijne z karpia!
fot. Adobe Stock
Sushi, zupa z karpiem, a może ryba ze szpinakiem i ciecierzycą?
WSPÓŁPRACA REKLAMOWA
fot. Adobe Stock
63,7% Polaków podaje karpia podczas kolacji wigilijnej - tak wynika z sondażu agencji IMAS International, przeprowadzonego po świętach, na reprezentatywnej ogólnopolskiej grupie decydentów zakupowych. Dlaczego warto wybrać tę rybę oraz jak odpowiednio ją podać?
Czy pozostałych 36% Polaków skusi się na karpia? Tego nie wiemy. Ale wiemy, że mogą oni skorzystać z bogatej oferty produktów z karpi w wygodnej formie, takiej jak: ryby patroszone, tuszki, płaty, dzwonka, filety – schłodzone, luzem lub zapakowane. Coraz bogatsza staje się też oferta dań z karpi: galaret, pasztetów. To wszystko wyprodukowane z ryb lokalnie wyhodowanych, w warunkach przyjaznych środowisku i z bardzo niskim śladem węglowym – zapewnia Paweł Wielgosz, prezes zarządu Organizacji Producentów Polski Karp.
Czy wiesz że, czyli 5 ciekawostek o karpiu
Bogata historia
Najwcześniejsze dane o obecności karpia w Europie znaleźć można w pismach Arystotelesa i Pliniusza Starszego. Do Polski karp został sprowadzony najprawdopodobniej w XII wieku, a fakt ten wiąże się z osiedleniem zakonu cystersów.
Ekstensywna hodowla w myśl idei slow life
Czy wiesz, że karp, zanim trafi na wigilijny stół, rośnie aż 3 lata? Przez ten czas osiąga wielkość 1,5-2 kg. W przypadku hodowli tej ryby nie ma miejsca na poganianie, przyspieszanie czy wcześniejsze połowy.
Rodzinne hodowle
Karpie nie są hodowane na masową skalę, w ogromnych "fabrykach stawowych". Wręcz przeciwnie. Najczęściej są to hodowle rodzinne.
Stawy karpiowe to ostoja dla środowiska
Karpie uwielbiają zieleń. Tak właśnie wygląda ich środowisko naturalne - stawy pokryte roślinnością, pałki wodne, trzciny, manna mielec, tatarak, liście i kwiaty roślin pływających - to dostrzeżemy odwiedzając "domy" karpi. Bogactwo zieleni stwarza doskonałe warunki do rozwoju dla innych zwierząt - kosy, drozdy śpiewaki, słowiki, sikory, szpaki, dzięcioły, łabędzie czy kokoszki wodne chętnie żyją w sąsiedztwie karpi.
Walory odżywcze
Karp należy do ryb średniotłustych - zawiera zazwyczaj od 2 do 5% tłuszczów. Jest też bogatym źródłem żelaza, cynku i wapnia oraz kolagenu.
Fot. Materiały prasowe
Jak przygotować karpia na kolację wigilijną?
Oto kilka porad, dzięki którym karp będzie pyszny i delikatny, nie tylko w okresie Bożego Narodzenia.
Zacznij od zdecydowania, czy wybierasz tradycyjnego karpia, czy fileta nacinanego, pozbawionego ości. Jeśli na twojej wieczerzy będzie dużo dzieci, to bezpieczniej zdecydować się na drugą opcję.
Karpia smaż na maśle klarowanym, nie na oleju.
Aby karp był delikatny w smaku, możesz namoczyć go w mleku i odstawić do lodówki na cały dzień.
Karpia można zamarynować w cebuli i przyprawach - wtedy jest jeszcze bardziej wyrazisty.
To ryba, która wyśmienicie smakuje na drugi dzień. Niektórzy nawet wolą ją w wersji odgrzewanej.
Aby ryba nie rozpadała się podczas smażenia, warto skropić ją cytryną.
Nowoczesne przepisy wigilijne z karpiem w roli głównej
Wszyscy znamy karpia w galarecie, po staropolsku czy w wersji tradycyjnej - smażonego w panierce. Te klasyki są tak pyszne, że niektórzy nie wyobrażają sobie bez nich świąt. A co byś powiedziała na delikatne odświeżenie tych dań? Oto przepisy, które sprawdzą się podczas kolacji wigilijnej!
Sushi z karpiem
Fot. Adobe Stock
Składniki:
kilka płatów nori
pół szklanki ryżu do sushi
karp wędzony
serek śmietankowy
ogórek pokrojony w paseczki
20 g białej rzodkwi marynowanej
kilka liści sałaty lodowej
wasabi do podania
sos sojowy do podania
Sposób przygotowania:
1. Ryż do sushi ugotuj wg zaleceń na opakowaniu i przestudź
2. Na rozłożone płaty nori nałóż: ryż, serek, sałatę, ogórka, rzodkiewkę i karpia
3. Zawiń wszystko ciasno w rolkę sushi
4. Pokrój wszystko na kawałki
5. Podawaj z sosem sojowym i wasabi
Wigilijna zupa z karpiem i brokułami
Fot. Materiały prasowe
Składniki:
2 litry bulionu warzywnego
karp
marchewka
pietruszka
por
brokuł
koperek
sól, pieprz
papryczka chilli (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
1. Zagotuj bulion
2. Dodaj marchewkę i brokuła
3. Po około 15 minutach dodaj karpia i gotuj wszystko około 40 minut
4. Dodaj sól i pieprz do smaku
5. Na talerz wyłóż kawałek karpia i zalej zupą. Przed podaniem udekoruj talerz koperkiem (dodatkowo możesz dodać papryczkę chilli - opcjonalnie).
Karp w migdałach
Fot. Adobe Stock
Składniki:
1 karp
bułka tarta
szklanka migdałów w płatkach
1 jajo
olej do smażenia
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Pokrój karpia, dodaj soli i pieprzu.
2. Przygotuj jajko i bułkę tartą - dokładnie tak samo, jak do klasycznej panierki.
3. Na osobnym talerzyku przygotowuj migdały.
4. Karpia namocz w jajku, bułce tartej, a na końcu w migdałach
5. Rybę w panierce włóż na gorący olej. Piecz na złoty kolor.
Jak to podać?
By lekko ożywić to danie, podaj je na puree ziemniaczano-chrzanowym. Przygotuj klasyczne ziemniaczki puree, na koniec dodaj odrobinę chrzanu dla podkręcenia smaku!
Karp z rodzynkami
Fot. Adobe Stock
Składniki:
karp, ok. 1,2 kg
1 większa cebula
20 dag kaszy manny
1 czerstwa bułka
1 szklanka bulionu z włoszczyzny
2 łyżki śmietany
1 jajko
20 dag rodzynek
2 łyżki oleju
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Natrzyj karpia solą i odstaw na godzinę w chłodne miejsce.
2. Bułkę namocz w niewielkiej ilości wywaru, w pozostałym ugotuj kaszę mannę z łyżką oleju, przestudź.
3. Cebulę pokrój i przesmaż krótko na oleju, dodaj do ostudzonej kaszy i odciśniętej bułki, wbij jajko, wlej śmietanę, dodaj rodzynki, przypraw solą i pieprzem, wymieszaj.
4. Przygotowanym farszem nadziej rybę i zaszyj.
5. Ułóż rybę w wysmarowanej tłuszczem brytfannie lub na blasze, piecz 25–30 min w 180 st. C.
Jak to podać?
Dzwonka karpia ułóż na okrągłym talerzu, Udekoruj cytryną.
Karp ze szpinakiem i ciecierzycą
Fot. Adobe Stock
Składniki:
karp
1 łyżeczka kminu rzymskiego
3 łyżeczki masła
1-2 gałązki rozmarynu
1 łyżka oleju
300 g szpinaku baby
puszka ciecierzycy
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Karpia umyj i osusz. Następnie przełóż na blachę, wysmarowaną olejem. Rybę oprósz solą, pieprzem i kminem, a następnie rozłóż na to listki masła oraz rozmaryn. Piecz w temperaturze 190 stopni przez 25 minut.
2. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, podsmaż czosnek, a następnie włóż szpinak i podgrzewaj chwilę, aż szpinak zwiędnie. Dodaj sól i pieprz.
3. Następnie dodaj ciecierzycę i delikatnie podsmaż, aż się zarumieni.
4. Szpinak i ciecierzycę rozłóż na talerzu, na to połóż kawałek karpia.