Jak przygotować wigilijnego karpia smażonego?

Karp smażony, barszcz czerwony, gwiazdek blask… Słowa tej pastorałki są nie tylko nastrojowe, ale i smakowite. Dlaczego? Bo odpowiednio usmażony karp jest naprawdę dobry. I z talerza, na szczęście, nie przemawia.

fot. Nieznane

Pierwsza rada a propos karpia – kupujmy już sprawioną rybę. Sklepy rybne mają najczęściej odpowiedni i precyzyjny sprzęt, który zapewnia dobre przygotowanie karpia do dalszej obróbki.
Po przyniesieniu karpia do domu, opłuczmy go w zimnej wodzie, wytrzyjmy i natrzyjmy solą. Jeśli karp będzie przechowywany przez noc – obłóżmy rybę cebulą, zawińmy w folię spożywczą i wstawmy do lodówki.

Przed przygotowaniem – karpia kroimy w dzwonka i oprószamy mąką. Bardzo polecam mąkę kukurydzianą. Można ją dostać już praktycznie wszędzie, a ryba w niej panierowana lepiej smakuje.
Można oczywiście zrobić klasyczną panierkę z jaj i bułki tartej lub samej bułki tartej. Pamiętajmy jednak, że bułka wchłonie dużo tłuszczu, a karp – który i tak jest tłustą rybą – będzie jeszcze bardziej tłusty.
Na patelnię teflonową (najlepiej grillową) wlewamy nieco oleju lub dajemy sporo masła.
Jeśli używamy masła, patelni nie można zbyt mocno rozgrzewać – smażymy wówczas rybę na średnim ogniu. Zajmie to troszkę więcej czasu, ale ryba będzie usmażona w środku, a z zewnątrz się nie przypali.
Jeśli nie chcemy, by ryba rozpadła się w trakcie smażenia, przed oprószeniem jej mąką, skropmy karpia sokiem z cytryny.

Zobacz także: Jakie potrawy przygotować na wigilię?

Innym, bardzo dobrym sposobem na karpia wigilijnego, jest smażenie go w głębokim tłuszczu. Do tego celu można użyć oleju rzepakowego lub słonecznikowego. Rozgrzejmy go dobrze (jest gotowy, gdy wrzucony do niego kawałek chleba robi się rumiany w 30 sek.)

Przed włożeniem karpia do tłuszczu, otrzepmy z niego mąkę, bo ta się będzie szybko przypalać. I uwaga – ryba musi być sucha, inaczej przed wigilią zafundujecie sobie kuchenną eksplozję! Bynajmniej nie smaków…

A karpia smażymy na złoto. Usmażonego, przełóżmy do ceramicznego naczynia i wstawmy do ciepłego piekarnika (60 stopni). Uwaga – karpia nie przykrywamy!

Do smażonego karpia daje się tarty chrzan, ziemniaczki z wody (bez tłuszczu, bo rybie go nie brakuje) lub kwaśną kapustę z grzybami.

Zobacz także: Jak przygotować wigilijną kutię?

Świąteczna sałatka z makrelą - Kasia gotuje z Polki.pl
SKOMENTUJ (8)
KOMENTARZE (8)
~beezsenna/rok temu
Jak przygotować smacznego karpia na wigilie żeby nie mial osci
~anna/3 lata temu
chcę usmażyć karpia w głębokim tłuszczu we frytkownicy. Jaka musi być temperatura i jak długo. A co z panierką?
~anna/3 lata temu
chcę usmażyć karpia w głębokim tłuszczu we frytkownicy. Jaka musi być temperatura i jak długo. A co z panierką?
POKAŻ KOMENTARZE (8)