Polki.pl
kom. (13)

Grillowana cukinia

Z cukinii można zrobić praktycznie wszytko. Można smażyć, jak kotlety, można faszerować mięskiem, można przyrządzić leczo, można też grillować.

Prawdopodobnie pierwsi zaczęli grillować cukinię Włosi. Stanowiła ona przekąskę przed daniem głównym. Dziś grillowana cukinia znana jest w całej Europie. Można ją jeść na ciepło, na zimno, traktować jako przekąskę, bądź danie główne.

Każdy, kto stosuje dietę odchudzającą, nie powinien zapominać o cukinii, bowiem warzywo to ma wyjątkowo niską wartość energetyczną – zaledwie 15 kcal na 100g. A przy tym zawiera mnóstwo witamin - C, A, K i wit. z grupy B oraz składników mineralnych - przede wszystkim magnez, potas i żelazo.

Grillowana cukinia

Fot. Depositphotos

Do przyrządzenia potrzebne nam będzie:

  • cukinia,
  • sól,
  • pieprz,
  • bazylia

Sposób przyrządzenia:

Kroimy cukinię wzdłuż na centymetrowe plasterki, nie obierając jej. Każdy plasterek oprószamy przyprawami. Zostawiamy na pół godziny, a następnie grillujemy. Należy ją opiekać, aż będzie miękka i nabierze złocistego koloru.

Czytaj też: Grillowana cukinia w marynacie czosnkowej




Oceń 5,00 / 2

Grillowa sałatka z serem feta - Kasia gotuje z Polki.pl

 
 

Zobacz także

 
 

Podobne w temacie Kuchnia light

Skomentuj Grillowana cukinia

Gość We-Dwoje.pl
Komentujesz jako dsfdsfds  /  Wyloguj sięZarejestruj się  /  Zaloguj się

Podobne do Grillowana cukinia

Zobacz
ostatnie wydanie tygodnika

Wysłanie formularza jest jednoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu We-Dwoje Polki.pl