Czy węglowodany powodują tycie?

Węglowodany są dla organizmu głównym źródłem energii i powinny stanowić podstawowy składnik codziennie spożywanych posiłków. Dostarczają także energii do mózgu, co wyjaśnia, dlaczego dieta o niskiej zawartości węglowodanów powoduje, że czujesz się roztargniony. Czy jednak powodują tycie?

fot. Nieznane

Węglowodany a przyrost tkanki tłuszczowej

Ludzie jakoś przyzwyczaili się do myśli, że przyrost wagi związany jest ze spożywanymi węglowodanami, a nie kaloriami. Osoby, którzy powtarzają ten mit, nie tkną ziemniaka (ma 100 kalorii, 0 g tłuszczu), ale potem zjedzą 450-gramowy stek (915 kalorii, 57 g tłuszczu).

Odmówią sobie bułki hamburgerowej (120 kalorii, 2 g tłuszczu), ale wezmą dodatkowy kawałek mięsa, by wyrównać straty (500 kalorii, 32 g tłuszczu).

Zobacz też: Pijmy wodę - nie tylko w lecie!

Policz kalorie!

Liczenie kalorii ukazuje całą prawdę o tym micie żywieniowym. Niektórzy ludzie na diecie niskowęglowodanowej rzeczywiście początkowo tracą na wadze, ale dzieje się to głównie na skutek utraty wody i suchej masy mięśniowej, a nie tłuszczu.

Przedawkowanie białka i ograniczenie ilości spożywanych węglowodanów nie oznacza utraty wagi, ale może powodować braki istotnych składników odżywczych występujących w bogatym w węglowodany pożywieniu, które powinno stanowić element urozmaiconej diety.

Jeśli zastanawiasz się nad przejściem na dietę niskowęglowodanową, pamiętaj, aby najpierw policzyć kalorie i ilość składników odżywczych.

Zobacz też: Zgaga - sprawdź, jak jej uniknąć!

Fragment pochodzi z książki „Jak uatrakcyjnić swoje ciało. Od puszystości do piękności w 100 dni” Cornela China (Wydawnictwo Helion, 2007). Publikacja za wiedzą wydawcy.

SKOMENTUJ (5)
Już jest! Trening Tomka Choińskiego na DVD
KOMENTARZE (5)
~Iza/2 lata temu
Na stronie Montignaca wyczytałam ,że kiedy spożywamy węglowodany o wysokim indeksie glikemicznym następuje wyrzut insuliny, a to z kolei powoduje aktywację hormonu wiążącego(?) czy zwiększającego gromadzenie tłuszczu z pożywienia. Np. frytki - wysoki indeks plus tłuszcz. Hamburger - bułka wys. indeks plus tłuszcz -mięso. Itd.
~criss/2 lata temu
NIe zgodze się, weglami też człowiek przytyje jak zacznie jesc w dużych ilościach. porównanie małego ziemniaka z poł kilogramowym stekiem bez sensu!!! stek ok 200 gram - 400 kalorii i 4 ziemniaki również 400 kalorii!! porównujecie inne ilości:(
~Aleksander/3 lata temu
W chipsach, hamburgerach i innych tego typu posiłkach to TŁUSZCZE głównie powodują tycie.
POKAŻ KOMENTARZE (5)