Gdy budzisz się po 8 godzinnym śnie twoje ciało domaga się źródła energii. Noc, dla ciebie odpoczynek, a dla twojego ciała czas wzmożonej pracy. Właśnie dlatego wstajesz z dość niskim stężeniem cukru we krwi i odczuwasz głód. Śniadanie jadaj do godziny po pobudce. Tylko co jeść na śniadanie? Zobacz starcie śniadania węglowodanowego z białkowo-tłuszczowym.
Śniadania węglowodanowe
- W śniadaniu węglowodanowych najważniejszy jest wybór źródła węglowodanów. Nie chodzi o to, by jeść pieczywo tostowe z kremem czekoladowym. Stawiaj na węglowodany złożone! Wybieraj razowe pieczywo, niedosładzane płatki zbożowe, kaszę jaglaną, gryczaną czy komosę ryżową.
- Węglowodany złożone, w przeciwieństwie do prostych, są wchłanianie powoli i nie powodują nagłego skoku cukru we krwi. Ich włączenie do posiłku sprawi, że mózg otrzyma niewielką dawkę glukozy (jedyne źródło energii, z którego ten organ potrafi korzystać) i dzięki temu obudzi się do pracy. Będzie ci łatwiej skoncentrować się, będziesz też miała więcej energii.
- Węglowodany często demonizowane są jako podstawowa przyczyna tycia. Jeśli zjesz produkty węglowodanowe na śniadanie masz jeszcze cały dzień, by je spalić. Bez paniki!
- Pełnoziarniste produkty zbożowe na śniadanie są także źródłem błonnika pokarmowego, którego nie ma (lub jest niewiele) w produktach białkowych i tłuszczowych. Błonnik pęcznieje w żołądku zwiększając sytość i opóźniając przyswajanie glukozy.
- Śniadanie węglowodanowe to w zasadzie śniadanie z węglowodanami. Nic nie stoi na przeszkodzie byś dodała do niego źródło białka (np. jajko, ser) i tłuszczu (orzechy, awokado, oliwa z oliwek).
Śniadania białkowo-tłuszczowe
- Zwolennicy śniadań białkowo-tłuszczowych twierdzą, że taki początek dnia syci na znacznie dłużej i pozwala bez przeszkód dotrwać do obiadu.
- Nie myśl, że śniadania białkowo-tłuszczowe to możliwość bezkarnego zjadania jajecznicy na bekonie. Jeśli decydujesz się na tą opcję dbaj, by jeść mleczne produkty fermentowane, dobrej jakości wędliny, jajka (niekoniecznie smażone). Nie zapominaj o źródłach nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dodawaj łososia wędzonego, awokado, orzechy, pestki. Tych składników nie powinno zabraknąć w śniadaniach białkowo-tłuszczowych.
- Ten typ śniadań zazwyczaj wymaga dłuższego czasu przygotowania, dlatego bywa kłopotliwy, gdy rano pędzisz niczym ekspres. Wszystko jest jednak kwestią przyzwyczajenia.
- Śniadania białkowo-tłuszczowe sprawiają, że jesteś syta, ale jednocześnie są ciężkostrawne. Osoby z wrażliwym układem pokarmowym mogą się po nich czuć ociężałe i mieć wzdęcia.
- Taki posiłek to dobre rozwiązanie dla osób z cukrzycą typu II i insulinoopornością. Komponowanie śniadań na bazie białka i tłuszczu zmniejsza ryzyko hiperglikemii (zbyt wysokie stężenie cukru we krwi).
Które śniadanie wygrywa?
Wynik: REMIS
Nie ma jednego, dobrego rozwiązania dla każdego. Wypróbuj obie wersje i sprawdź, po których śniadaniach czujesz się lepiej. Węglowodany nie są zabójcze a białka zakwaszające, bo najważniejszy jest całodobowy bilans składników pokarmowych i kalorii. Włosi jedzą na śniadania brioszki, ale jednocześnie stałym elementem ich menu są ryby i oliwa z oliwek. Z tego powodu nie chorują masowo na cukrzycę i choroby serca.
Jeśli wolisz śniadania białkowo-tłuszczowe dołóż do nich minimalną ilość węglowodanów np. małą kromkę chleba czystoziarnistego. W przypadku śniadań węglowodanowych nie zapominaj o źródle białka. Możesz także spróbować jadać oba rodzaje śniadań naprzemiennie, albo w tygodniu śniadania węglowodanowe, a w weekend białkowe.
Eksperymentuj i szukaj rozwiązania najlepszego dla ciebie!
Zobacz także:
Sprawdź, co ma dużo białka!
Tłuszcz - wszystko, co powinnaś o nim wiedzieć!
Jak schudnąć bez diety? Mamy na to 11 sprawdzonych sposobów