Rzeżuchę warto jeść, najlepiej na świeżo, bezpośrednio po zerwaniu. Rzeżucha zasiana na kilkanaście dni przed świątecznym obiadem pięknie przystraja wielkanocny stół. Warto jednak wiedzieć, jak inaczej można wykorzystać jej walory, nie tylko estetyczne, lecz także smakowe. Właściwości zdrowotne rzeżuchy są niezwykle imponujące, więc zyskasz, jeśli poznasz przepisy z wykorzystaniem rzeżuchy.
Jej lekko pikantny smak rzeżuchy jest bardzo ciekawy - warto zasiać jej nieco więcej i dodawać ją do kanapek, sałatek, posypywać nią zupy czy ziemniaki. Przerośnięta rzeżuch tworzy mikrolistki, które można wykorzystać tak, jak np. szpinak czy rukolę. Oto kilka propozycji na to, jak jeść rzeżuchę.
Spis treści:
Przepis na kanapki z rzeżuchą
Rzeżuchę możesz położyć na każdej kanapce. Szczególnie dobrze komponuje się z jajkiem lub kremowym serkiem.
Składniki:
- 5 jajek,
- 3 łyżki majonezu,
- 1 łyżka musztardy,
- sok z 1/2 cytryny,
- 5 łyżek posiekanej rzeżuchy,
- świeże pieczywo,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Jajka ugotuj na twardo. Po ostudzeniu przekrój na grube plastry.
- W miseczce wymieszaj majonez, musztardę i sok z cytryny. Całość dopraw solą i pieprzem.
- Chleb pokrój w grube kromki. Smaruj przygotowaną pastą i nakładaj po 2 plasterki jajka. Kanapki posyp rzeżuchą.
fot. Kanapki z rzeżuchą/ Adobe Stock, MissesJones
Ile rośnie rzeżucha i kiedy wysiać ją przed Wielkanocą? Sposoby na przyspieszenie wzrostu rzeżuchy
Przepis na sałatkę z rzeżuchą
Każda sałatka to sałatka, do której pasuje rzeżucha. Już garść dodaje cennych mikroelementów. Rzeżucha jest też częstym składnikiem miksu sałat, z którego powstają sałatki.
Składniki:
- mieszanka sałat,
- kilka garści rzeżuchy,
- 10 pomidorków koktajlowych,
- 1/2 czerwonej cebuli,
- ząbek czosnku,
- 5 łyżek oliwy z oliwek,
- 3 łyżki octu jabłkowego,
- 100 g startego parmezanu,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- W miseczce wymieszaj składniki dressingu: oliwę, ocet i czosnek. Dopraw solą i pieprzem.
- Do miski przełóż sałatkę. Dodaj przekrojone na pół pomidorki, cebulę pokrojoną w piórka i rzeżuchę.
- Całość polej sosem, wymieszaj i posyp parmezanem.
fot. Miks sałat do sałatki z rzeżuchą/ iStock by GettyImages, Imagesines
Przepis na kurczaka z rzeżuchą
Ostry smak rzeżuchy nada ciekawego aromatu kurczakowi. Rzeżucha doskonale komponuje się z ziemniakami zamiast zwyczajowego koperku.
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka,
- pęczek rzeżuchy,
- sól i pieprz do smaku.
Marynata:
- 5 łyżek oleju rzepakowego,
- 3 łyżki octu jabłkowego,
- 1 łyżeczka tłuczonego czerwonego pieprzu,
- 1 łyżeczka startego imbiru,
- 1 łyżka miodu.
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj składniki na marynatę.
- Mięso umyj i pokrój w kostkę. Oprósz solą i pieprzem. Nasmaruj marynatą i odstaw na 2 godziny.
- Mięso smaż na rozgrzanej patelni grillowej po kilka minut z każdej strony - aż będzie złote..
- Podawaj posypane rzeżuchą razem z pieczonymi ziemniakami.
Przepis na wielkanocną pastę z rzeżuchy
Żeby nadać wiosennego i wielkanocnego charakteru paście do kanapek, dodaj do niej rzeżuchy. Poniżej ostra wersja z chrzanem.
Składniki:
- 10 jajek,
- garść świeżej rzeżuchy,
- 2 łyżki chrzanu,
- 2 łyżki śmietany,
- 1 łyżka musztardy,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Jajka ugotuj na twardo. Po ostudzeniu obierz je, przepuść przez kratkę lub posiekaj w kostkę i przełóż do miski.
- Dodaj chrzan, śmietanę, musztardę i posiekaną rzeżuchę.
- Dopraw solą i pieprzem i podawaj na śniadanie.
fot. Pasta na kanapki z rzeżuchy/ iStock by GettyImages, PoppyB
Przepis na zupę krem z rzeżuchy
Chcesz potrawy, której rzeżucha nie dopełnia, a w niej dominuje? Przygotuj zupę krem z rzeżuchy. Jest lekka i aromatyczna.
Składniki:
- 1 litr bulionu warzywnego,
- 1 łyżka masła,
- 2 jajka,
- 4 łyżki śmietany,
- 3 duże ziemniaki,
- 1 szklanka rzeżuchy,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki pokrój w kosteczkę i ugotuj w osolonym wrzątku.
- Odcedź, dodaj masło i wrzuć rzeżuchę.
- Całość zmiksuj i połącz z bulionem. Zagotuj, dodaj śmietanę i sól.
- Jajka ugotuj na twardo lub w koszulkach.
- Zupę z rzeżuchy serwuj z grzankami.
fot. Zupa krem z rzeżuchy/ Adobe Stock, Piotr
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 11.03.2010 r.
Więcej przepisów na wielkanocne przysmaki: