Czas wykonania: 60 min
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- kilogram tłustego twarogu,
- 180 g cukru,
- 120 g masła,
- 200 ml śmietanki 36%,
- 4 żółtka,
- 3 łyżki miodu,
- skórka z cytryny,
- opakowanie cukru wanilinowego,
- szczypta soli.
- ulubione dodatki.
Przygotowanie:
Pascha wielkanocna, zarówno na ciepło jak i zimno, to pyszne ciasto wielkanocne, bez którego w wielu domach nie ma świąt. W tej wersji kluczem są proste składniki oraz brak mąki. Tak przygotowana pyszna słodkość bez pieczenia idealnie podkreśli Święta Wielkanocne. Zobacz, jak zrobić ukraińską paschę.
Sposób przygotowania:
- Jajka sparz wrzątkiem.
- Twaróg przełóż do miski i utrzyj z cukrem oraz żółtkami. Następnie dodaj śmietanę i zmiksuj na gładką masę.
- Dodaj miód, cukier wanilinowy oraz skórkę cytrynową. Zmiksuj na niewielkich obrotach albo wymieszaj.
- Na koniec dodaj wybrane dodatki - mogą to być posiekane orzechy, suszone owoce (namoczone wcześniej w wodzie lub whisky) albo cukierki czy żelki.
- Całość dobrze wymieszaj, przełóż do formy i wstaw do lodówki. Pascha ukraińska będzie gotowa i idealnie zbita po 24 godzinach.
Czytaj także:
Tradycyjne i nowoczesne ciasta na Wielkanoc
Mazurki wielkanocne na 6 sposobów
Dietetyczne przepisy na Wielkanoc