Pyszny, prosty i szybki przepis na paschę ukraińską - bez pieczenia, bez mąki, na zimno i z ulubionymi dodatkami

Ukraińska pascha wielkanocna to tylko kilka składników, w szczególności twaróg, cukier oraz masło. Nie wymaga użycia mąki i przygotujesz ją bez pieczenia. Możesz wykorzystać do niej ulubione dodatki, takie jak orzechy, suszone owoce lub... cukierki czy żelki. W każdej wersji będzie smakować przepysznie.
/ 22.03.2023 05:30
DRUKUJ PRZEPIS
Pyszny, prosty i szybki przepis na paschę ukraińską - bez pieczenia, bez mąki, na zimno i z ulubionymi dodatkami fot. Adobe Stock, Africa Studio
Czas wykonania: 60 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • kilogram tłustego twarogu,
  • 180 g cukru,
  • 120 g masła,
  • 200 ml śmietanki 36%,
  • 4 żółtka,
  • 3 łyżki miodu,
  • skórka z cytryny,
  • opakowanie cukru wanilinowego,
  • szczypta soli.
  • ulubione dodatki.
Przygotowanie:

Pascha wielkanocna, zarówno na ciepło jak i zimno, to pyszne ciasto wielkanocne, bez którego w wielu domach nie ma świąt. W tej wersji kluczem są proste składniki oraz brak mąki. Tak przygotowana pyszna słodkość bez pieczenia idealnie podkreśli Święta Wielkanocne. Zobacz, jak zrobić ukraińską paschę.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka sparz wrzątkiem.
  2. Twaróg przełóż do miski i utrzyj z cukrem oraz żółtkami. Następnie dodaj śmietanę i zmiksuj na gładką masę.
  3. Dodaj miód, cukier wanilinowy oraz skórkę cytrynową. Zmiksuj na niewielkich obrotach albo wymieszaj.
  4. Na koniec dodaj wybrane dodatki - mogą to być posiekane orzechy, suszone owoce (namoczone wcześniej w wodzie lub whisky) albo cukierki czy żelki.
  5. Całość dobrze wymieszaj, przełóż do formy i wstaw do lodówki. Pascha ukraińska będzie gotowa i idealnie zbita po 24 godzinach.

Czytaj także:
Tradycyjne i nowoczesne ciasta na Wielkanoc
Mazurki wielkanocne na 6 sposobów
Dietetyczne przepisy na Wielkanoc

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA