POLECAMY

Mniam! Jajka faszerowane na 18 sposobów

Jajka faszerowane to coroczny przebój wielkanocnych stołów. Przyrządzamy je jednak przez cały rok - to przekąska idealna na wiele okazji!
Mniam! Jajka faszerowane na 18 sposobów fot. Fotolia

Jajka faszerowane królują tradycyjnie na wielkanocnych stołach. Polacy przyrządzają je jednak chętnie przez cały rok - ta prosta, ale zarazem efektowna przekąska, jest hitem imprez imieninowych, podstawą menu na komunię, a także idealną propozycją na spotkanie z przyjaciółmi. Z czym najczęściej przyrządza się jajka faszerowane? Popularne są zwłaszcza jajka faszerowane pieczarkami, jajka faszerowane łososiem, jajka faszerowane tuńczykiem, jajka faszerowane szynką, a także jajka faszerowane awokado.

Przepis na jajka faszerowane pieczarkami

Jak zrobić jajka faszerowane pieczarkami? Oto składniki:

  • 6 jajek,
  • 300 g pieczarek,
  • ząbek czosnku,
  • cebula,
  • 1/2 pęczka natki pietruszki,
  • 1/2 pęczka szczypiorku,
  • 2 łyżki majonezu,
  • łyżka masła,
  • pieprz,
  • sól.

Przygotowanie jajek faszerowanych pieczarkami rozpocznij od ugotowania jaj na twardo i pozbawienia ich skorupek. Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na maśle. Dodaj do niej posiekany ząbek czosnku, a także umyte, obrane i pokrojone drobno (lub starte na tarce) pieczarki. Smaż razem przez kilka minut, aż pieczarki się skurczą i ściemnieją.

Dopraw pieczarki pieprzem i solą. Teraz możesz zmiksować je blenderem, chyba że pokroiłaś je naprawdę drobno. Wystudź. Jajka poprzekrawaj na połówki i powyjmuj z nich żółtka. Żółtka rozgnieć widelcem i dodaj do nich majonez. Dołącz je do pieczarkowego farszu. Natkę pietruszki i szczypiorek umyj i posiekaj. Również dodaj do masy, dopraw w razie potrzeby pieprzem oraz solą. Cały farsz do jajek wymieszaj. Nakładaj go do wydrążonych jajek.

Przepis na jajka faszerowane łososiem

Jak zrobić jajka faszerowane łososiem? Oto składniki:

  • 4 jajka,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 50 g wędzonego łososia,
  • cebula,
  • garść szczypiorku,
  • garść posiekanego koperku,
  • 8 oliwek,
  • pieprz,
  • sól.

Jak zrobić jajka faszerowane łososiem? Jajka ugotuj na twardo, pozbaw skorupek, poprzekrawaj na połówki i wyjmij z nich żółtka. Szczypior umyj, cebulę obierz. Posiekaj je drobno, pokrój również łososia. Żółtka połącz z cebulą, szczypiorkiem, łososiem, koperkiem i majonezem. Farsz do jajek faszerowanych dopraw pieprzem oraz solą, dokładnie wymieszaj. Dołącz do niego również posiekane oliwki. Masą napełniaj połówki jajek. Jajka faszerowane łososiem gotowe!

Przepis na jajka faszerowane tuńczykiem

Oto składniki na jajka faszerowane tuńczykiem:

  • 6 jajek,
  • puszka tuńczyka,
  • pęczek koperku lub natki pietruszki,
  • 2 łyżki majonezu,
  • sól,
  • pieprz,
  • łyżeczka musztardy.

Jak zrobić jajka faszerowane tuńczykiem? Jaja ugotuj na twardo, pozbaw skorupki i przekrój na pół. Tuńczyka odsącz z płynu i rozdrobnij. Wyjmij z jaj żółtka, rozgnieć je i wymieszaj z musztardą i łyżką majonezu. Koperek lub natkę posiekaj drobno, dodaj razem z tuńczykiem do masy z żółtek. Wszystko wymieszaj, przypraw pieprzem i solą. Jajka faszeruj masą z tuńczyka. Wierzch dekoruj koperkiem.

 

Poniżej znajdziesz jeszcze 18 innych przepisów na jajka faszerowane. Sprawdź!

Więcej przepisów kulinarnych na Wielkanoc

Zobacz jeszcze 18 przepisów na jajka faszerowane:

Jajka faszerowane tuńczykiem
Jajka faszerowane tuńczykiem
Świetnie komponują się ze smakiem rzodkiewki!
Smażone jajka faszerowane
Smażone jajka faszerowane
Nietypowa przekąska na wielkanocny stół!
Jajka faszerowane serem żółtym
Jajka faszerowane serem żółtym
Pyszne danie z zaledwie kilku składników!
Jajka faszerowane bakaliami
Jajka faszerowane bakaliami
Najlepsze będą płatki migdałowe, orzechy i rodzynki!
Jajka faszerowane pastą
Jajka faszerowane pastą
Oryginalny pomysł na jajka wielkanocne! Puść wodze wyobrażni i stwórz jajeczne jeżyki na wielkanocny stół.
Jajka faszerowane pistacjami
Jajka faszerowane pistacjami
Wykwintna przekąska idealna na Wielkanoc!
Wielkanocne jajka faszerowane
Wielkanocne jajka faszerowane
Szybki pomysł na smaczne jajka wielkanocne!
Śródziemnomorskie jajka faszerowane - Kasia gotuje z Polki.pl
Śródziemnomorskie jajka faszerowane - Kasia gotuje z Polki.pl
Śródziemnomorskie jajka faszerowane to wielkanocne danie w nieco innym, zaskakującym wydaniu. Spróbujesz?
Jaja faszerowane
Jaja faszerowane
Jaja faszerowane to ciekawa alternatywa dla tych, którzy podczas Wielkanocy chcą zaskoczyć swoją rodzinę nieco niecodziennym daniem.
Jajka faszerowane na zielono
Jajka faszerowane na zielono
Jajka ze szpinakowym farszem to dobry pomysł na kolorowe, pyszne i zdrowe danie na Wielkanoc.
Jajka faszerowane pastami
Jajka faszerowane pastami
Jajka gotuj maksymalnie 10 minut, gdyż w przeciwnym wypadku stracą swój piękny kolor.
Jajka faszerowane łososiem
Jajka faszerowane łososiem
Jajka gotujemy na twardo, obieramy, przekroić na połówki. Wyciągnąć żółtka, zmiksować z 10 dag łososia oraz majonezem, doprawić do smaku. Napełnić farszem połówki jajek. Resztę 5 dag łososia drobniutko pokroić i położyć na każdej połówce jajka. Podawać na liściach sałaty.
Czy wiesz jak zrobić jajka faszerowane makrelą?
Czy wiesz jak zrobić jajka faszerowane makrelą?
Czas przygotowania: 15 minut. Bez gotowania. Porcja dla 4 osób.
Jaja faszerowane
Jaja faszerowane
Jajka można spożywać pod przeróżnymi postaciami. Czy to na twardo, czy w formie jajecznicy. Równie dobrze możemy jednak również spróbować jaj z farszem. Oto pomysły na jaja faszerowane.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)