Nie ma jednego przepisu na jajka faszerowane – prawdę mówiąc, jest ich tyle, ile pomysłów wpadnie do głowy osobie, która przygotowuje tę przekąskę. Chociaż kojarzą się głównie ze śniadaniem wielkanocnym, warto robić je też na inne okazje.
Spis treści:
- Jajka faszerowane tuńczykiem
- Jajka faszerowane łososiem
- Jajka faszerowane awokado
- Jajka faszerowane w skorupkach
- Jajka faszerowane szynką
- Jajka faszerowane zapiekane
Jajka faszerowane tuńczykiem
Do ich przygotowania możesz wykorzystać zarówno surowego, pieczonego, jak i gotowego tuńczyka w puszce. Dobrze łączy się z pomidorami, kukurydzą lub papryką konserwową. Jeżeli chcesz, aby nadzienie miało bardziej gęstą konsystencje, możesz dodać gotowany ryż lub kaszę bulgur czy pęczak. Wzmocnij smak akcentem z majonezu czy śmietany.
Składniki na farsz:
- ok. 180 g tuńczyka z puszki (bez zalewy),
- mała czerwona cebula,
- 2 kiszone ogórki albo 1 duży,
- 2 łyżki majonezu,
- płaska łyżeczka dowolnej musztardy,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Tuńczyka przełóż do miski i dopraw solą oraz pieprzem.
- Ogórki i cebulę bardzo drobno posiekaj i dodaj do tuńczyka.
- Następnie dodaj majonez i przyprawy i wszystko bardzo dobrze wymieszaj.
- Nafaszeruj jajka.
fot. Faszerowane jajka z tuńczykiem/Adobe Stock, FomaA
Wykwintne jajka faszerowane łososiem
Użyj pieczonego, wędzonego na zimno lub ciepło, albo gotowego łososia z puszki. To doskonałe źródło kwasów Omega -3 i 6, które połączysz z orzechami, sałatą, ogórkami lub koperkiem. Dobrze smakuje z sosem czosnkowym na bazie majonezu i śmietany. Jeżeli zależy ci na lekkim i delikatnym nadzieniu, wystarczy zmiksować łososia z sokiem z cytryny i odrobina pieprzu.
Składniki na farsz:
- 100 g wędzonego łososia,
- 2 łyżki kremowego serka kanapkowego,
- koperek,
- 2 łyżki majonezu,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Łososia przełóż do miski i rozgnieć widelcem.
- Dodaj pozostałe składniki oraz przyprawy, a następnie dobrze wymieszaj albo zblenduj na gładki krem.
- Udekoruj koperkiem.
fot. Wykwintne jajka faszerowane z łososiem/Adobe Stock, joanna wnuk
Jajka faszerowane awokado
Lżejszą i zdrowszą alternatywą dla typowych jajek faszerowanych z majonezem będzie wersja roślinna a awokado. Możesz dodać je pokrojone w kosteczkę lub zmiksować jak do meksykańskiego guacamole. To ostatnie połącz z cebulą, sokiem z cytryny i innymi ulubionymi dodatkami. Ta wersja to jedna z lepszych propozycji na danie wegetariańskie na Wielkanoc.
Składniki na farsz:
- średnie awokado,
- łyżeczka soku z cytryny,
- łyżka majonezu,
- sól i pieprz,
- szczypta ostrej papryki.
Sposób przygotowania:
- Z awokado wydrąż miąższ i przełóż go do miski.
- Dodaj majonez, sok z cytryny oraz przyprawy.
- Dokładnie wymieszaj, zmiksuj albo zgnieć widelcem.
- Nafaszeruj jajka, używając łyżeczki albo rękawa cukierniczego.
fot. Jajka faszerowane awokado/Adobe Stock, chandlervid85
Jajka faszerowane w skorupkach
Tradycja zobowiązuje! Dowolne nadzienie jajeczne podaj w niebanalnej odsłonie. Skorupki jajek po ugotowaniu zostaw tak, aby utworzyły dwie połówki. Należy uważać, aby resztki nie przedostały się do farszu. Jeżeli jesteś ich fanem, z pewnością zainteresuje cię także wersja zapiekana z panierką. Nie zapomnij o dokładnym wyparzeniu jajek, aby nie przedostały się bakterie.
Składniki na farsz:
- 3 łyżki masła,
- 3 łyżki bułki tartej,
- 5-6 jajek,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Jajka ugotuj na twardo, a następnie ostrożnie przetnij na pół i wydrąż środek. Uważaj, aby skorupka nie pękła.
- Posiekaj jajka lub rozgnieć widelcem, a następnie połącz z miękkim masłem i przyprawami.
- Przełóż do wydrążonych skorupek i posyp bułką tartą.
fot. Jajka faszerowane bułką tartą/Adobe Stock, gkrphoto
Jajka faszerowane szynką
Nadzienie z szynką to jedno z najpopularniejszych. Możesz zrobić pastę jajeczną z masłem i mieloną szynką konserwową. Zastąpisz ją chudą wędliną z indyka, kurczaka lub pieczoną szynką. Jeżeli wolisz, użyj blendera, aby uzyskać najgładszą konsystencję do faszerowania. Takie jajka dopraw nie tylko solą i pieprzem, ale poeksperymentuj również ze świeżymi ziołami: majerankiem, tymiankiem lub bazylią.
Składniki na farsz:
- 100 g dowolnej szynki,
- 3 łyżki majonezu,
- szczypiorek,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Szynkę posiekaj na drobno i połącz z majonezem.
- Dodaj przyprawy i szczypiorek, wymieszaj i nafaszeruj ugotowane jajka.
fot. Jajka faszerowane z szynką/Adobe Stock, zi3000
Jajka faszerowane zapiekane
To odmiana jajek faszerowanych w skorupkach. Nadzienie mięsno-jajeczne jest podawane na ciepło pod kołderką z twardej skorupki. Możesz ją przygotować tradycyjnie z bułki tartej, mąki lub prażonej kaszy jaglanej. Zapiecz je w piekarniku lub na patelni z odrobiną oleju do smażenia. Tak przygotowane można dodatkowo posypać prażonymi pestkami dyni lub słonecznika.
Składniki:
- 5 jajek,
- 4-5 pieczarek,
- 10 łyżek bułki tartej,
- ok. 100 g tartego sera żółtego,
- 3 łyżki miękkiego masła,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Jajka ugotuj, a następnie przekrój na pół. Uważaj, aby skorupka nadmiernie nie popękała.
- Masło rozpuść na patelni, dodaj pieczarki i podsmaż chwilę, aż zmiękną.
- Następnie dodaj bułkę tartą i smaż jeszcze przez chwilę. Dopraw do smaku.
- Tak przygotowany farsz wyłóż na połówki jajek i posyp tartym serem.
- Piecz w 180 stopniach przez ok. 10 minut.
fot. Jajka faszerowane zapiekane/Adobe Stock, Patryk Michalski
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 07.04.2020.
Zobacz jeszcze więcej przepisów na jajka faszerowane: