Wielkanocny obiad zwykle różni się od tradycyjnego. Na stole królują mięsa na ciepło, faszerowane jajka, a także aromatyczne pasztety oraz sałatki. Pomimo że podczas okresu wielkanocnego zdecydowanie dominują przepisy na wielkanocne śniadanie, wielkanocny obiad może być prawdziwą ucztą dla zmysłów.
Spis treści:
- Wielkanocny bulion wołowo-drobiowy
- Wielkanocny żurek z białą kiełbasą i chrzanem
- Pieczony indyk ze szpinakiem
- Wielkanocny pieczony schab
Obiad wielkanocny - pierwsze danie
Wielkanocny obiad zaczyna się zwykle od podania ciepłej zupy. Po chwili od pojawienia się gości na stole pojawia się zazwyczaj waza z aromatyczną zupą — potrawy wielkanocne na obiad to też pełne smaku buliony, żurek czy kremy chrzanowe. Tradycyjny niedzielny rosół zazwyczaj jest drobiowy lub wołowy.
Wielkanocny bulion wołowo-drobiowy
W święta warto pozwolić zupie dłużej nasycać się w garnku smakami — spróbuj przepisu na bulion wołowy z dodatkiem drobiu. Możesz podawać go z kaszą manną lub niesłonym makaronem.
Składniki:
- 1,5 kg wołowiny (np. szponder, pręga),
- 0,5 kości wołowych bez szpiku,
- 0,5 kg dag udek drobiowych,
- 5l wody (orientacyjnie),
- duży pęczek włoszczyzny,
- 3 kawałki grzybów suszonych,
- 3 suszone śliwki,
- ziele angielskie,
- ćwiartka kapusty,
- natka pietruszki,
- pieprz w ziarnach,
- 4 liście laurowe,
- sól.
Sposób przygotowania:
- Bulion wołowy wymaga włożenia mięsa do zimnej wody i doprowadzenia jej do wrzenia. Następnie zagotowaną wodę wraz z szumowinami wylej i zalej mięso ponownie zimną wodą. Zagotuj.
- Do gotującej się wody dodawaj obrane warzywa, przyprawy, grzyby i śliwki.
- Kiedy woda zacznie bulgotać, zmniejsz ogień, by wywar tylko lekko pracował na ogniu.
- Pozostaw rosół w spokoju — nie mieszaj go łyżką!
- Drób wyjmij po 1,5h od momentu zagotowania — podobnie możesz zrobić z warzywami.
- Czas gotowania się mięsa wołowego w rosole na małym ogniu to 3-4 godziny, czyli do miękkości.
Wielkanocny żurek z białą kiełbasą i chrzanem
Nic nie stoi na przeszkodzie, aby żurek wykorzystany podczas śniadania podać także na obiad. Do jego przygotowania potrzebne będą:
- ok. 500 g surowej białej kiełbasy
- pęczek włoszczyzny
- średniej wielkości cebula
- ok. 1/2 litra zakwasu na żurek
- sól i pieprz
- majeranek
- kilka listków laurowych
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- ugotowane jajka
- 1-2 sztuki suszonych grzybów
- świeżo starty chrzan
Sposób przygotowania:
- Obierz warzywa i włóż do dużego garnka. Wlej ok. 1.5 litra wody, a następnie zagotuj i zmniejsz ogień, aby całość powoli się gotowała (jak mawiają babcie - "niech tylko pyrka"). Gotuj pod przykryciem ok. 40 minut.
- Dodaj dobrze opłukaną kiełbasę, grzyby i gotuj wszystko razem przez 15-20 minut. Kiełbasę możesz dodatkowo pokroić na kilkucentymetrowe kawałki.
- Przecedź cały wywar, pozostawiają warzywa i bulion osobno.
- Dodaj dobrze wymieszany zakwas do bulionu (małymi porcjami w ilości wedle uznania) i dokładnie wymieszaj, aby całość dobrze się połączyła. Gotuj jeszcze kilka minut, aż zupa zgęstnieje. Następnie dopraw przyprawami. Opcjonalnie możesz także zabielić żurek odrobiną śmietany.
- Podawaj z pokrojoną kiełbasa i ugotowanymi jajkami, a także świeżym chlebem oraz startym chrzanem.
fot. Wielkanocny żurek z białą kiełbasą/Adobe Stock, Ryba Sisters
Tak przygotowany żurek to idealna propozycja na wielkanocny obiad.
Obiad wielkanocny - drugie danie
Nie da się ukryć, że obiad wielkanocny mięsem stoi - najpopularniejszym wyborem jest schab pieczony czy faszerowana pierś z indyka. Jeśli pierwszą obiadową potrawą wielkanocną był żurek z kiełbasą i jajkiem, to na drugie danie nie podawaj pieczonej kiełbasy z chrzanem czy ćwikłą, bo co za dużo, to niezdrowo.
Stosuj się do zasady, że jeśli jedno danie wymagało od ciebie dużo wysiłku i czasu (np. bulion wołowy, krem z chrzanu), to drugie niech będzie mniej pracochłonne.
Pieczony indyk ze szpinakiem
Indyk to bardzo delikatne i chude mięso, a więc będzie świetnym uzupełnieniem nieco bardziej tłustego żurku z dodatkiem kiełbasy czy boczku. Aby go przygotować, potrzebujesz:
- ok. 800 g piersi z indyka
- opakowanie mrożonego szpinaku
- 250 g pieczarek
- 1/2 szklanki śmietany
- 150 g startego żółtego sera
- świeży tymianek
- ok. 40 g masła
- gałka muszkatołowa
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Nastaw piekarnik na 180 stopni, grzanie góra-dół.
- Mięso z indyka dokładnie umyj, osusz i delikatnie rozbij. Posyp solą i pieprzem.
- Na maśle podsmaż pokrojone w kostkę pieczarki, a następnie dodaj szpinak i duś pod przykryciem ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając.
- Dodaj gałkę muszkatołową, sól oraz pieprz, a także połowę startego sera. Dokładnie wymieszaj, a na koniec dodaj śmietanę i wszystko dokładnie połącz.
- Nałóż farsz na pierś z indyka, a następnie zawiń w rulon. Możesz dodatkowo zabezpieczyć całość specjalnymi szpikulcami do mięs albo wykałaczkami.
- Tak przygotowane mięso ułóż w naczyniu żaroodpornym, na wierzch ułóż tymianek i posyp całość pozostałym serem. Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 50-60 minut.
fot. Pieczony indyk ze szpinakiem/Adobe Stock, Kamila Cyganek
Wielkanocny pieczony schab
Warto postawić na klasyczny schab pieczony w niskiej temperaturze. Jest miękki i soczysty. Sekretem jest brak soli i długie pieczenie (włóż go do piekarnika na ok. 4 godziny przed przybyciem gości). Możesz go podać z ziemniakami lub kluskami śląskimi z dodatkiem surówki.
Składniki:
- 2 kg schabu bez kości,
- 3 ząbki czosnku,
- olej rzepakowy,
- pół opakowania ziół prowansalskich lub tymianku,
- biały pieprz (lub ziołowy).
Sposób przygotowania:
- Przygotuj marynatę: czosnek posiekaj drobno wraz z ziołami prowansalskimi, dodaj biały pieprz i rozcieraj całość nożem na desce.
- Nastaw piekarnik na 80°C.
- Schab umyj, oczyść i osusz dokładnie ręcznikiem papierowym. Wetrzyj w mięso przyprawy z czosnkiem i odstaw.
- Rozgrzej patelnię z olejem rzepakowym. Połóż na niej mięso i obsmażaj do uzyskania złotego koloru. Przełóż schab do naczynia żaroodpornego.
- Przygotuj naczynie żaroodporne, włóż do niego schab na 3,5-4 godziny w zależności od tego, czy kawałek schabu jest bardziej wąski, czy szeroki.
fot. Pieczony wielkanocny schab/Adobe Stock, zi3000
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 08.04.2014.
Sprawdź 20 innych pomysłów na wielkanocny obiad: