Zupa dyniowa przygotowywana na bazie puree lub surowej dyni jest ciekawym pomysłem na obiad. Doprawiona startym imbirem, chili lub świeżo zmielonym pieprzem to klasyczna wersja wytrawna. Z dodatkiem mleka kokosowego, miodu lub śmietanki kremówki przypadnie do gustu najmłodszym. Sprawdź nasze przepisy na doskonałą zupę dyniową!
Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym
Oto składniki na zupę dyniową z mlekiem kokosowym:
- pół szklanki mleka kokosowego
- średnia cebula
- czosnek
- 2 szklanki wywaru warzywnego
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- puree z dyni
- pestki dyni
Jak zrobić zupę dyniową z mlekiem kokosowym?
- Na rozgrzanej patelni podsmaż cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Przełóż do dużego garnka i wlej wywar warzywny.
- Następnie wlej puree z dyni i dopraw solą i pieprzem.
- Gotuj całość przez 20 minut i dolej mleko kokosowe.
- Na koniec podpraż pestki dyni i serwujemy z zupą dyniową tuż przed podaniem. Tak przygotowaną zupę możemy również podawać z dodatkiem kwaśnej śmietany.
Jak uratować zupę z dyni, gdy jest gorzka?
Najczęstszym powodem tego, ze zupa jest nieapetyczna j gorzka jest nieodpowiednie oczyszczenie i obranie warzywa. Użycie surowej i poddanej gotowaniu w wodzie sprawia, że uzyskujesz mdły i bardzo płytki smak. Wystarczy dokładnie ja przemyć i upiec w piekarniku na złoty kolor. Obróbka cieplna uaktywni naturalny cukier oraz karmelizację, która nada niepowtarzalnego aromatu potrawie.
Miód- lipowy lub wielokwiatowy powinien być płynny. Po zmiksowaniu stopniowo dolewaj i sprawdzaj na bieżąco słodycz dania
Zielone warzywa- seler naciowy lub pietruszka dobrze sprawdzą się także jako zagęszczacz zupy. Wystarczy je podpiec i dodać zmiksowane do całości
Pomidory- ich kwasowość oraz jednocześnie słodycz sprawia, ze gorycz szybko znika. Wystarczy podsmażyć lub poddusić kilka pomidorów pokrojonych w kostkę i przełożyć do dania
Jak zagęścić zupę?
Puree ziemniaczane- wystarczy ugotować i zagnieść ziemniaki z odrobiną mleka lub śmietanki. Stopniowo wlej zupę dyniową i wymieszaj. Przelej mieszankę do dania i zmiksuj
Mleko kokosowe- ten słodki dodatek jest używany w daniach tajskich do zagęszczenia lub złagodzenia ostrości potrawy. Dodatkowo podkreśla słodycz dyni
Beszamel- kremowy sos na bazie mąki i mleka wlej partiami do zupy tak, aby nie powstały grudki, ale gładki i gęsty sos
Mąka kukurydziana- lub skrobia kukurydziana działa podobnie jak mąka ziemniaczana. Wystarczy połączyć z płynem, zmieszać i wlać do reszty i zagotować
Jak doprawić zupę z dyni?
Pieprz cayenne- jeżeli przygotowujesz zupę z dyni na ostro, to główny składnik, który podkreśli smak. Wyważysz go mleczkiem kokosowym oraz sokiem z limonki
Szafran- nadaje głębokiego koloru i wzmacnia orzechowy, lekko gorzki smak (dlatego nie wolno przesadzać!). Wystarczą 2-3 nitki przyprawy, aby zabarwić porcję na 4 osoby
Rozmaryn- gałązkę świeżego (suszony nie ma tych samych właściwości) włóż razem z dynią i oliwą z oliwek do nagrzanego piekarnika i upiecz. Olejki eteryczne w nim zawarte uwolnią się i po zmiksowaniu nadadzą zupie wyrazisty, charakterystyczny smak
Kumin- stosowany zwłaszcza w kuchni indyjskiej w curry oraz innych daniach z chili w roli głównej. Wystarczy połączyć go ze skórką z cytryny, kardamonem i cynamonem
Bazylia- ziołowy, łagodny smak uzyskasz poprzez jej dodatek. Wystarczy pamiętać, żeby doprawić nią pod koniec gotowania, aby nie stracić jej walorów
Ocet balsamiczny- zupa krem z dyni z dodatkiem prażonych pestek dyni lub orzechów idealnie komponuje się z ciemnym octem pochodzącym z Włoch. Dodaje kwasowości i balansuje słodycz zupy
Zupa dyniowa z imbirem
Oto składniki na zupę dyniową z imbirem:
- dynia
- 3 szalotki
- 3 cm imbiru
- pietruszka
- szczypiorek
- oliwa z oliwek
- litr bulionu warzywnego
- szczypta soli
- szczypta chili
- szczypta pieprzu
- limonka
Jak zrobić zupę dyniową z imbirem?
- Dokładnie obierz dynię i wydrąż pestki i miąższ.
- Posiekaj drobno szalotki i podsmaż razem ze startym imbirem.
- Pokrój drobno dynię i przełóż do dużego garnka.
- Zalej wywarem i gotuj przez 20 minut do miękkości.
- Dopraw solą, pieprzem oraz chili.
- Całość zmiksuj na gładko i serwuj z posiekanym szczypiorkiem.
- Spryskaj sokiem z cytryny i ścieramy skórkę. Tak przyrządzona zupa dyniowa to idealny pomysł na obiad lub wczesną kolację.
Zupa dyniowa na słodko
Oto składniki na zupę dyniową na słodko:
- 3 łyżki masła
- średnia cebula
- szczypta soli
- liście laurowe
- wywar warzywny
- puree z dyni
- śmietana kremówka
- sok z limonki
- 3 łyżki brązowego cukru
Jak zrobić zupę dyniową na słodko?
- Rozpuść masło w rozgrzanym garnku.
- Podsmaż cebulę przez około 5 minut do miękkości.
- Dolej puree z dyni, wywar warzywny oraz sok z limonki.
- Dopraw liśćmi laurowymi, solą, pieprzem oraz brązowym cukrem. Gotuj przez 20 minut.
- Na koniec dolej śmietanę kremówkę. Tak przygotowaną zupę możemy podawać z dodatkiem grzanek czosnkowych lub groszkiem ptysiowym.
Zobacz też:
68 sprawdzonych sposobów na dynię! Sprawdź, jak zrobić ją inaczej! 30 pomysłów na doskonałą zupę krem! Wykorzystaj nasze przepisy!