Szukasz przepisu na sałatki z papryki, które będą świetnym dodatkiem do potraw, ale także samodzielną przekąską na zdrowy wieczór przed telewizorem? Papryka to prawdziwe bogactwo witaminy C i wielu cennych makroskładników. Dzięki temu warto po nią sięgać każdego dnia, szczególnie w sezonie jesienno-zimowym. Zobacz pomysły na pyszne sałatki z papryki.
Spis treści:
Szukasz kolorowej sałatki z papryki?
Papryka uwielbia towarzystwo warzyw i owoców. Doskonale się z nimi komponuje i sprawia, że gotowa potrawa smakuje oryginalnie i ma świetnie wyważone smaki.
Składniki:
- papryka żółta i czerwona (surowe, podpieczone lub wyciągnięte z zalewy),
- garść czerwonych winogron,
- garść oliwek,
- kilka kaparów,
- posiekana natka pietruszki,
- sól i pieprz,
- 2 łyżki oleju roślinnego.
Sposób przygotowania:
- Świeże papryki umyj, pokrój w paski i podsmaż na patelni grillowej lub podpiecz w piekarniku. Najlepsza jednak będzie papryka konserwowa.
- Przełóż paprykę do miski, dodaj umyte winogrona, oliwki oraz kapary.
- Polej całość olejem i dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Posyp sałatkę z papryki natką pietruszki.
fot. Sałatki z papryki/Adobe Stock, annapustynnikova
Sałatka z papryki i gyrosem
Jeśli szukasz idealnej sałatki z papryki na imprezy i spotkania rodzinne, nie ma lepszego pomysłu, niż "sałatka gyros" z kurczaka.
Składniki:
- pierś z kurczaka,
- 2 łyżki przyprawy do gyrosa,
- czerwona i zielona papryka,
- 80 g żółtego sera w kostce,
- mała puszka kukurydzy konserwowej,
- 2 ogórki kiszone,
- 2 garści świeżego szpinaku,
- mix sałat,
- 150 g jogurtu naturalnego,
- sól i pieprz,
- ząbek czosnku,
- łyżeczka soku z cytryny.
Sposób przygotowania:
- Szpinak i mix sałat umyj, lekko osusz i przełóż do miski. Dodaj pokrojone w cienkie paski papryki (wcześniej je umyj i usuń gniazda nasienne).
- Kurczaka umyj, pokrój na paski (ok. 2 cm każdy), wymieszaj dokładnie z przyprawą i podsmaż na odrobinie oleju.
- Kiedy już będą w pełni usmażone, przełóż je do miski, a następnie dodaj kukurydzę.
- Ogórki pokrój w plasterki lub kostkę i dodaj do sałatki.
- Na koniec dodaj pokrojony w grubsze paski ser.
- Przygotuj sos, mieszając jogurt, sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek i sok z cytryny.
- Energicznie wymieszaj i polej gotową sałatkę.
fot. Sałatki z papryki i gyrosa/Adobe Stock, teressa
Sałatka z pieczonej papryki
Sałatka z pieczonej papryki to doskonały dodatek do dań obiadowych, ale także potraw z grilla.
Składniki:
- po jednej papryce czerwonej, żółtej i zielonej,
- słoiczek kaparów,
- kilka listków bazylii,
- sól i pieprz,
- oliwa z oliwek lub inny olej roślinny.
Sposób przygotowania:
- Papryki umyj, osusz, a następnie pokrój w paski różnej grubości.
- Przełóż do naczynia żaroodpornego, dodaj kapary, a następnie olej.
- Całość dopraw solą i pieprzem, a następnie dobrze wymieszaj.
- Włóż do piekarnika (180 stopni) i piecz ok. 30-35 minut.
- Podawaj na ciepło lub zimno.
- Wskazówka: możesz dodatkowo polać sałatkę z papryki octem tuż przed podaniem.
fot. Sałatki z papryki pieczonej/Adobe Stock, nblxer
Czytaj także:
Przetwory z papryki
Grillowana papryka
Jak mrozić paprykę