Sycąca kasza jaglana, gryczana lub jęczmienna idealnie smakuje w połączeniu z pieczoną dynia, karmelizowaną cebulą i aromatycznymi orzechami. Sałatkę warto uzupełnić sosem na bazie oliwy z oliwek i płynnego miodu. Sprawdź przepis Kasi Bukowskiej!
Składniki:
- kwaśne jabłko
- 3 łodygi selera naciowego
- pęczek natki pietruszki lub kolendry
- kilogram dyni pokrojonej w kostkę
- 2 czerwone cebule
- 1/4 szklanki orzechów laskowych
- 1/3 szklanki suszonej żurawiny
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta płatków chili
- 3 łyżki miodu
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 200 g ugotowanej kaszy
Jak przygotować sałatkę z kaszą i pieczoną dynią?
Dokładnie mieszamy oliwę z oliwek z miodem. Jeżeli nie jest wystarczająco płynny, wstawiamy na parę sekund do mikrofali. Posiekaną cebulę mieszamy z pokrojoną w kostkę dynią. Dodajemy posiekane orzechy laskowe. Wlewamy mieszankę oliwy i miodu. Doprawiamy solą, pieprzem i płatkami chili. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza przez 20-25 stopni Celsjusza. Siekamy drobno natkę i przekładamy do miski z kaszą. Siekamy żurawinę i seler naciowy na mniejsze kawałki. Jabłko kroimy w kostkę i dodajemy. Upieczoną dynię z orzechami i cebulą przekładamy do miski i dokładnie mieszamy. Najlepiej smakuje na ciepło.
Zobacz inne przepisy w formie wideo