Kasia Gotuje z Polki.pl - sałatka z kaszą i pieczoną dynią

Sałatka na bazie sycącej kaszy, pieczonej dyni i karmelizowanej cebuli świetnie sprawdzi się na rozgrzewający lunch czy kolację!
Sylwia Kazimierczuk / 31.10.2017 15:10

Sycąca kasza jaglana, gryczana lub jęczmienna idealnie smakuje w połączeniu z pieczoną dynia, karmelizowaną cebulą i aromatycznymi orzechami. Sałatkę warto uzupełnić sosem na bazie oliwy z oliwek i płynnego miodu. Sprawdź przepis Kasi Bukowskiej!

Składniki:

  • kwaśne jabłko
  • 3 łodygi selera naciowego
  • pęczek natki pietruszki lub kolendry
  • kilogram dyni pokrojonej w kostkę
  • 2 czerwone cebule
  • 1/4 szklanki orzechów laskowych
  • 1/3 szklanki suszonej żurawiny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta płatków chili
  • 3 łyżki miodu
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 200 g ugotowanej kaszy

Jak przygotować sałatkę z kaszą i pieczoną dynią?

Dokładnie mieszamy oliwę z oliwek z miodem. Jeżeli nie jest wystarczająco płynny, wstawiamy na parę sekund do mikrofali. Posiekaną cebulę mieszamy z pokrojoną w kostkę dynią. Dodajemy posiekane orzechy laskowe. Wlewamy mieszankę oliwy i miodu. Doprawiamy solą, pieprzem i płatkami chili. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza przez 20-25 stopni Celsjusza. Siekamy drobno natkę i przekładamy do miski z kaszą. Siekamy żurawinę i seler naciowy na mniejsze kawałki. Jabłko kroimy w kostkę i dodajemy. Upieczoną dynię z orzechami i cebulą przekładamy do miski i dokładnie mieszamy. Najlepiej smakuje na ciepło.

Zobacz inne przepisy w formie wideo

Redakcja poleca

REKLAMA