Do tej przekąski użyj pomidorów o najróżniejszych kształtach i kolorach. Dzięki temu gotowe danie będzie wyglądać jeszcze efektowniej, a przecież przy serwowaniu przystawek nie chodzi tylko o ich walory smakowe. Do sałatki z pomidorów dołóż też dużo ziół - świetnie sprawdzi się bazylia, pietruszka, a nawet mięta. Całość musi być wzbogacona porządną garścią sera feta.
W sezonie warto jeść jak najwięcej pomidorów. Zawierają likopen, który ma działanie przeciwutleniające. Warto też wspomnieć, że zawarte w pomidorach pektyny, obniżają poziom cholesterolu. A 100 g tych warzyw ma w sobie jedynie 18 kalorii!
Przepis na sałatkę z pomidorów
Oto składniki na sałatkę z pomidorów według Kasi Bukowskiej:
- 3/4 kg różnych pomidorów,
- 50 g sera feta,
- 1 garść różnych ziół - natka pietruszki, mięta, bazylia,
- miód,
- ocet jabłkowy,
- oliwa,
- pieprz,
- sól.
Jak zrobić sałatkę z pomidorów? Rozpocznij od pokrojenia składników. Pomidory pokrój na kawałki o różnej grubości. Zioła posiekaj, a ser feta pokrusz.
Pomidory ułóż na półmisku, obłóż je serem. W miseczce zmieszaj łyżkę miodu, 2 łyżki octu jabłkowego i 3 łyżki oliwy z oliwek. Dopraw solą oraz pieprzem, dokładnie wymieszaj. Gotowym sosem polej sałatkę z pomidorów, a całość obsyp posiekanymi ziołami. Przekąskę możesz zaserwować z grzankami, aby stała się bardziej sycąca!
Zobacz więcej video kulinarnych