Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 2 kg małych patisonów,
  • liście laurowe,
  • ziele angielskie,
  • pieprz,
  • cebula,
  • marchew,
  • czosnek,
  • 400 ml octu,
  • 1,5 l wody,
  • 7 łyżek cukru,
  • 5 łyżek soli.
Reklama
Przygotowanie:

Patisony marynowane to apetyczna przekąska, która stanowi ciekawą alternatywę dla ogórków konserwowych. Jeśli lubisz przygotowywać nietypowe przetwory, to zdecydowanie przepis dla ciebie.

  1. 2 kilogramy małych patisonów umyj, włóż do słoików.
  2. Dodaj do każdego słoika po liściu laurowym, po 5 ziaren ziela angielskiego i 5 ziarenek pieprzu, po kawałku cebuli, pasku marchwi i po 2 ząbki czosnku.
  3. Zagotuj 1,5 litra wody z 400 ml octu, 7 łyżkami cukru i 5 łyżkami soli.
  4. Zalej słoiki gorącą zalewą.
  5. Pasteryzuj patisony marynowane przez 15 minut.

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 19.08.2013

Reklama

Zobacz więcej przepisów na przetwory:
Papryka konserwowa
Ogórki po żydowsku
Buraczki z papryką i cebulą na zimę

Reklama
Reklama
Reklama