Reklama

Aromatyczne przetwory z dyni na słodko to pyszna, jesienno-zimowa przekąska. Możesz zamknąć ten łagodny smak w słoikach i cieszyć się nim, kiedy tylko chcesz. Zobacz przepisy na najlepsze słodkie przetwory z dyni.

Reklama

Spis treści:

  1. Dżem z dyni
  2. Sok z dyni i jabłek
  3. Dynia karmelizowana
  4. Dynia marynowana na słodko

Przetwory z dyni na słodko: dżem dyniowy z pomarańczą

Dynia uwielbia towarzystwo pomarańczy. Do dżemu możesz wykorzystać skórkę oraz sok z owocu.

Składniki:

  • kilogram dyni Hokkaido po wydrążeniu miąższu i pestek,
  • 3 pomarańcze,
  • 250 g cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Dynię pokrój w kawałki (odmiany Hokkaido nie musisz obierać). Przełóż do rondelka.
  2. Z pomarańczy zetrzyj skórkę i wyciśnij dokładnie sok. Przelej ¾ do rondelka.
  3. Zasyp cukrem, a następnie zagotuj.
  4. Duś dynię z sokiem na wolnym ogniu, aż w całości się rozpadnie. Uważaj, aby jej nie przypalić.
  5. Następnie dodaj resztę soku oraz skórkę pomarańczową.
  6. Dobrze zamieszaj, aby składniki się połączyły, a następnie przełóż do wyparzonych słoików i zapasteryzuj.
fot. Przetwory z dyni na słodko: dżem/Adobe Stock, Lena

Przetwory z dyni na słodko: sok z dyni i jabłek

Sok dyniowy sprawdzi się jako dodatek do herbaty lub samodzielny, pyszny napój. Z dodatkiem jabłka zyska wyrazisty, lekko kwaśny smak. Możesz go podawać na ciepło i zimno.

Składniki:

  • 500 g dyni po wydrążeniu miąższu i pestek,
  • 4 jabłka,
  • 500 ml wody.

Sposób przygotowania:

  1. Obraną dynię oraz jabłka zetrzyj na grubych oczkach i przełóż do rondelka.
  2. Zalej wodą i zagotuj, a następnie zmniejsz ogień.
  3. Gotuj na bardzo małym ogniu przez ok. godzinę, a następnie przecedź dokładnie.
  4. Przelej do wyparzonych, czystych słoików, zakręć i zapasteryzuj.
fot. Przetwory z dyni na słodko: sok z dyni i jabłek/Adobe Stock, FomaA

Przetwory z dyni na słodko: dynia karmelizowana

Karmelizowana dynia to pyszny dodatek do naleśników, gofrów albo gorących, chrupiących tostów. Przygotujesz ją w kilka chwil.

Składniki:

  • 500 g obranej dyni bez miąższu i pestek,
  • 200 g cukru,
  • mała pomarańcza,
  • cytryna,
  • pół łyżki cynamonu.

Sposób przygotowania:

  1. Obraną dynię pokrój w kostkę i przełóż do rondelka. Z cytryny i pomarańczy wyciśnij sok.
  2. Z pomarańczy dodatkowo zetrzyj skórkę.
  3. Wszystko dodaj do rondelka i delikatnie podgrzewaj, aby składniki się podprażyły.
  4. Gotuj przez ok. 10 minut, cały czas mieszając.
  5. Kiedy dynia się zeszkli i lekko zmięknie, dodaj cukier i praż jeszcze przez 10 minut.
  6. Uważaj, aby cukier się nie przypalił – musi się zmienić w karmel. Pod koniec dodaj cynamon.
  7. Kiedy cukier się skarmelizuje i dokładnie pokryje wszystkie kawałki dyni, przełóż całość do wyparzonych słoików i zapasteryzuj.
fot. Przetwory z dyni na słodko: dynia karmelizowana/Adobe Stock, shustrilka

Dynia marynowana na słodko

Marynowana dynia na słodko to pyszna, jesienna przekąska. Możesz dodawać ją do słodkich potraw lub jeść samodzielnie.

Składniki:

  • 600 g obranej dyni bez miąższu,
  • 200 ml octu,
  • 100 g cukru,
  • 750 ml wody,
  • łyżka cynamonu,
  • kilka gwiazdek anyżu,
  • listek laurowy.

Sposób przygotowania:

  1. Dynię pokrój w kostkę i ułóż ciasno w słoikach. Następnie do każdego z nich włóż listek laurowy i 2 gwiazdki anyżu.
  2. Przygotuj zalewę. W garnku zagotuj ocet, wodę, cynamon oraz cukier. Gotuj ok. 15 minut, a następnie rozlej do słoików.
  3. Szczelnie zakręć i zapasteryzuj.
fot. Przetwory z dyni na słodko: marynowana dynia/Adobe Stock, Arkadiusz Fajer
Reklama

Zobacz także inne przepisy na przetwory z dyni:

Reklama
Reklama
Reklama