Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 7 kg malin,
- 2,8 kg cukru,
- 3 l wody,
- pożywka,
- drożdże winiarskie,
- 1 g pirosiarczynu potasu.
Przygotowanie:
Wino z malin powinno leżakować przez około 12 miesięcy, aby nabrać prawdziwej głębi smaku. Jeśli przygotujesz swoje domowe wino owocowe latem, będziesz mogła się nim delektować w kolejnym roku.
- Owoce przebierz, pozbaw szypułek.
- Maliny rozgnieć, dodaj matkę drożdżową i pożywkę dla drożdży. Odstaw na dobę w ciepłe miejsce, aby owoce zaczęły fermentować. Uważaj - proces fermentacji będzie intensywny, więc najlepiej umieścić maliny w dużym wiadrze.
- Po upływie doby, dodaj cukier rozpuszczony w wodzie.
- Po 5 dniach wyciśnij miazgę, powstały moszcz przelej do balona.
- Odstaw do fermentacji - balon należy zatkać korkiem z rurką fermentacyjną.
- Po upływie 30 dni, musisz do wina z malin dodać pirosiarczyn potasu. Najpierw rozpuść go w przegotowanej wodzie (Uwaga! Nie przekraczaj zalecanej ilości, czyli wykorzystaj tylko 1 g). Dodaj do wina z malin.
- Gdy wino będzie wyklarowane, przelej je do butelek, zakorkuj i odłóż, aby leżakowało. Zaleca się, aby wino z malin leżakowało co najmniej 12 miesięcy.
Zobacz więcej przepisów na domowe alkohole:
Wino z rabarbaru
Nalewka z jagody kamczackiej
Wino z truskawek