Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- ok. 1,5 kg czerwonej porzeczki.
Przygotowanie:
Mus z czerwonej porzeczki na zimę to zaledwie jeden składnik - pozbawione szypułek i umyte owoce czerwonej porzeczki. Gotowy mus jest kwaskowaty, ale fani porzeczek z pewnością będą zachwyceni - a to tylko jeden z nielicznych przepisów na przetwory z czerwonej porzeczki.
- Porzeczki pozbaw szypułek, dokładnie umyj.
- Gotuj w garnku z grubym dnem przez 30 minut.
- Przetrzyj podgotowane porzeczki przez sitko.
- Ponownie zagotuj.
- Gorący mus z czerwonej porzeczki wlej do słoików (powinny wystarczyć 2 słoiki o pojemności 0,5 l).
- Dobrze zakręć i ustaw do góry dnem.
Zobacz więcej przepisów z porzeczkami:
Ciasto z porzeczkami i galaretką
Dżem z czerwonej porzeczki