Mus z czerwonej porzeczki na zimę. Zamknij smak lata w słoikach

Mus z czerwonej porzeczki na zimę przygotuj podczas lipcowego sezonu na te owoce. Dzięki temu będziesz cieszyć się ich smakiem w zimowe miesiące. Mus z czerwonej porzeczki pasuje do naleśników, gofrów, jako dodatek do pancakes, a także jako element różnych ciast - ciekawie przełamuje słodki smak mas.
Weronika Kwaśniak / 29.06.2022 05:42
DRUKUJ PRZEPIS
Mus z czerwonej porzeczki na zimę. Zamknij smak lata w słoikach fot. Adobe Stock, valentinamaslova
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • ok. 1,5 kg czerwonej porzeczki.
Przygotowanie:

Mus z czerwonej porzeczki na zimę to zaledwie jeden składnik - pozbawione szypułek i umyte owoce czerwonej porzeczki. Gotowy mus jest kwaskowaty, ale fani porzeczek z pewnością będą zachwyceni - a to tylko jeden z nielicznych przepisów na przetwory z czerwonej porzeczki.

  1. Porzeczki pozbaw szypułek, dokładnie umyj.
  2. Gotuj w garnku z grubym dnem przez 30 minut.
  3. Przetrzyj podgotowane porzeczki przez sitko.
  4. Ponownie zagotuj.
  5. Gorący mus z czerwonej porzeczki wlej do słoików (powinny wystarczyć 2 słoiki o pojemności 0,5 l).
  6. Dobrze zakręć i ustaw do góry dnem.

Zobacz więcej przepisów z porzeczkami:
Ciasto z porzeczkami i galaretką
Dżem z czerwonej porzeczki

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA