Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 250 g cukru,
- 1 kg borówek.
Przygotowanie:
Sok z borówek to jeden z najpopularniejszych pomysłów na przetwory z borówki amerykańskiej. Koniecznie zapasteryzuj go w słoikach na zimowe miesiące.
- Borówki umyj, pozbaw szypułek, osusz.
- Zasyp owoce cukrem i wstaw na noc do lodówki, aby puściły sok.
- Rano napełnij powstała masą suche, wyparzone wcześniej słoiczki.
- Mocno pozakręcaj słoiczki.
- Słoiki z sokiem z borówek ustaw na dnie szerokiego garnka. Zalej do 3/4 wysokości wodą, gotuj przez ok. 10 minut.
- Po pasteryzacji, słoiki z sokiem z borówek poustawiaj do góry dnem.
- Gdy wystygną, ustaw je w suchym i chłodnym miejscu.
Zobacz więcej przepisów z borówkami:
Desery z borówkami - zbiór przepisów
Ciasto z borówkami bez pieczenia
Jak mrozić borówki?