Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Do wersji 9%:
- 3 l wody,
- 600 g cukru,
- 2 kg czerwonych porzeczek,
- 1 g pożywki.
Do wersji 11%:
- 3 l wody,
- 850 g cukru,
- 2,25 kg czerwonych porzeczek,
- 1,5 g pożywki.
Przygotowanie:
Wino z czerwonych porzeczek ma charakterystyczny smak - to połączenie słodyczy i lekkiej kwaskowatości. Ten trunek słynie ze swoich właściwości zdrowotnych. Czerwone porzeczki to bogactwo witaminy C, pektyn, żelaza i polifenoli - właściwości zdrowotne porzeczek są nieocenione.
- Porzeczki dokładnie umyj i pozbaw szypułek oraz łodyżek.
- Owoce zmiażdż.
- Miazgę zalej zaczynem drożdżowym - pożywką, rozpuszczoną w 1,5 l letniej wody.
- Odstaw do fermentacji na 2-3 dni. Codziennie potrząśnij słojem. Potem przecedź, dodaj cukier rozpuszczony w 1,5 l letniej wody.
- Wino z czerwonych porzeczek odstaw do dalszej fermentacji przez 10 dni, co jakiś czas potrząśnij słojem.
- Po 10 dniach zdejmij tzw. czapę owocową, dokładnie ją wyciśnij, moszcz przelej do balona i fermentuj dalej.
- Wino z czerwonych porzeczek musisz ściągnąć znad osadu po około 30 dniach fermentacji.
Zobacz więcej przepisów z czerwoną porzeczką:
Mus z czerwonej porzeczki na zimę
Przetwory z czerwonej porzeczki
Ciasto z porzeczkami i galaretką