Wino z czerwonych porzeczek - sprawdzony przepis babci Irenki na letni trunek

Wino z czerwonych porzeczek możesz przygotować w wariancie o mocy 9% albo 11%. Do pierwszej wersji będziesz potrzebować 2 kg czerwonych porzeczek, a do drugiej ok. 2,25 kg. Do wyrobu wina z czerwonych porzeczek najlepiej wykorzystać bardzo dojrzałe owoce. Te, które dopiero lekko dojrzały, mogą okazać się zbyt cierpkie i zepsuć smak trunku.
/ 02.07.2022 05:28
DRUKUJ PRZEPIS
Wino z czerwonych porzeczek - sprawdzony przepis babci Irenki na letni trunek fot. Adobe Stock, Yuriy
Poziom trudności: łatwy
Składniki:

Do wersji 9%:

  • 3 l wody,
  • 600 g cukru,
  • 2 kg czerwonych porzeczek,
  • 1 g pożywki.

Do wersji 11%:

  • 3 l wody,
  • 850 g cukru,
  • 2,25 kg czerwonych porzeczek,
  • 1,5 g pożywki.
Przygotowanie:

Wino z czerwonych porzeczek ma charakterystyczny smak - to połączenie słodyczy i lekkiej kwaskowatości. Ten trunek słynie ze swoich właściwości zdrowotnych. Czerwone porzeczki to bogactwo witaminy C, pektyn, żelaza i polifenoli - właściwości zdrowotne porzeczek są nieocenione.

  1. Porzeczki dokładnie umyj i pozbaw szypułek oraz łodyżek.
  2. Owoce zmiażdż.
  3. Miazgę zalej zaczynem drożdżowym - pożywką, rozpuszczoną w 1,5 l letniej wody.
  4. Odstaw do fermentacji na 2-3 dni. Codziennie potrząśnij słojem. Potem przecedź, dodaj cukier rozpuszczony w 1,5 l letniej wody.
  5. Wino z czerwonych porzeczek odstaw do dalszej fermentacji przez 10 dni, co jakiś czas potrząśnij słojem.
  6. Po 10 dniach zdejmij tzw. czapę owocową, dokładnie ją wyciśnij, moszcz przelej do balona i fermentuj dalej.
  7. Wino z czerwonych porzeczek musisz ściągnąć znad osadu po około 30 dniach fermentacji.

Zobacz więcej przepisów z czerwoną porzeczką:
Mus z czerwonej porzeczki na zimę
Przetwory z czerwonej porzeczki
Ciasto z porzeczkami i galaretką

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA