Jak zrobić ciasto z cukinii? Brownie, babka lub blondie

ciasto z cukinii fot. Adobe Stock
Lubisz ciasta z warzywami? Przygotuj jedną z trzech naszych propozycji, a twoje dzieci nie zorientują się, że jest w nich cukinia.
Sylwia Kazimierczuk / 06.08.2019 15:30
ciasto z cukinii fot. Adobe Stock

Spis treści

  1. Włoskie ciasto
  2. Blondie z cukinii
  3. Warzywne brownie
  4. Jak przygotować cukinię do ciasta?

Włoskie ciasto z cukinii

Składniki:

  • 1,5 szklanki orzechów włoskich i laskowych
  • 4 średnie cukinie starte na tarce
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • łyżka cynamonu mielonego
  • 4 jajka
  • ¾ szklanki oliwy z oliwek

Przygotowanie

  1. Orzechy laskowe i włoskie podpraż na suchej patelni przez około minutę i zmiel w blenderze na miałko.
  2. Cukinie umyj, osusz ręcznikiem papierowym i zetrzyj na tarce, Odsącz nadmiar wody.
  3. Mąkę przesiej i połącz z cukrem, proszkiem do pieczenia, sodą i jajkami. Dokładnie zmiksuj i wlej cienkim strumieniem oliwę z oliwek.
  4. Dopraw i przełóż do formy na keks lub babkę.
  5. Piecz przez około 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Blondie z cukinii

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki
  • Pół kostki miękkiego masła
  • Szklanka cukru
  • 2 średnie cukinie starte na tarce
  • Tabliczka czekolady białej
  • Szczypta kardamonu
  • Szczypta cynamonu
  • Szczypta soli

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiej i zmiksuj razem z miękkim masłem i cukrem.W kąpieli wodnej roztop białą czekoladę i dodaj do masy.
  2. Dopraw cynamonem i kardamonem.
  3. Cukinię umyj, osusz i zetrzyj na tarce.
  4. Odsącz i połącz z reszta składników. Przełóż do formy do pieczenia.
  5. Piecz przez 40 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.
  6. Ostudzone ciasto pokrój na mniejsze kwadratowe kawałki.

Brownie z cukinii
fot. Katarzyna Bukowska

Czekoladowe brownie

Składniki:

  • Szklanka mąki
  • Szklanka cukru
  • 2 jajka
  • Tabliczka czekolady gorzkiej
  • 2 średnie cukinie starte na tarce
  • Szczypta soli
  • Szczypta cynamonu
  • 3 łyżki kakao

Przygotowanie

  1. Zetrzyj cukinię na drobnej tarce i osusz z nadmiaru wody.Mąkę połącz z cukrem i jajkami. Dodaj cukinię.
  2. Dopraw cynamonem i kakao. Roztop czekoladę w kąpieli wodnej.
  3. Przełóż masę do formy na ciasto i piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 50 minut.

Jak przygotować cukinię do ciasta?

Cukinia powinna być odpowiednio oczyszczona i osuszona przed włączeniem jej do masy ciasta. Umyj, osusz ręcznikiem papierowym i przekrój na pół. Wydrąż gniazda nasienne i wyrzuć.

Zetrzyj na tarce i posyp solą – to ważny krok – dzięki temu pozbędziesz się nadmiaru wody/wilgoci z warzywa. To zapobiegnie tworzeniu się zakalca i zbyt ciężkiej i zwartej konsystencji ciasta.

Zobacz też:
Szukasz lekkiego i szybkiego obiadu na upalne dni? Przygotuj bigos z cukinii. Pomysł na lekką przystawkę lub przekąskę! Wypróbuj faszerowaną cukinię.

 

Redakcja poleca

REKLAMA