Ciasto z cukinii, to nie tylko brownie! To również włoska babka na oliwie z oliwek! Sprawdź!

Lubisz ciasta z warzywami? Chcesz poznać nowe smaki? Wypróbuj 3 nowe propozycja na ciasto z cukinii, które zrobisz szybko i łatwo!
Sylwia Kazimierczuk / 4 miesiące temu
Ciasto z cukinii, to nie tylko brownie! To również włoska babka na oliwie z oliwek! Sprawdź! fot. Adobe Stock

Włoskie ciasto z cukinii

Składniki:

  • 1,5 szklanki orzechów włoskich i laskowych
  • 4 średnie cukinie starte na tarce
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • łyżka cynamonu mielonego
  • 4 jajka
  • ¾ szklanki oliwy z oliwek

Jak zrobić włoskie ciasto z cukinii?

1 krok: Orzechy laskowe i włoskie podpraż na suchej patelni przez około minutę i zmiel w blenderze na miałko.

2 krok: Cukinie umyj, osusz ręcznikiem papierowym i zetrzyj na tarce, Odsącz nadmiar wody.

3 krok: Mąkę przesiej i połącz z cukrem, proszkiem do pieczenia, sodą i jajkami. Dokładnie zmiksuj i wlej cienkim strumieniem oliwę z oliwek.

4 krok: Dopraw i przełóż do formy na keks lub babkę. Piecz przez około 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Jak przygotować cukinię do ciasta?

Cukinia powinna być odpowiednio oczyszczona i osuszona przed włączeniem jej do masy ciasta. Umyj, osusz ręcznikiem papierowym i przekrój na pół. Wydrąż gniazda nasienne i wyrzuć. Zetrzyj na tarce i posyp solą – to ważny krok – dzięki temu pozbędziesz się nadmiaru wody/wilgoci z warzywa. To zapobiegnie tworzeniu się zakalca i zbyt ciężkiej i zwartej konsystencji ciasta.

Blondie z cukinii

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki
  • Pół kostki miękkiego masła
  • Szklanka cukru
  • 2 średnie cukinie starte na tarce
  • Tabliczka czekolady białej
  • Szczypta kardamonu
  • Szczypta cynamonu
  • Szczypta soli

Jak zrobić blondie z cukinii?

1 krok: Mąkę przesiej i zmiksuj razem z miękkim masłem i cukrem.

2 krok: W kąpieli wodnej roztop białą czekoladę  i dodaj do masy. Dopraw cynamonem i kardamonem.

3 krok: Cukinię umyj, osusz i zetrzyj na tarce. Odsącz i połącz z reszta składników. Przełóż do formy do pieczenia.

4 krok: Piecz przez 40 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza. Ostudzone ciasto pokrój na mniejsze kwadratowe kawałki.

Czekoladowe brownie z cukinii

Składniki:

  • Szklanka mąki
  • Szklanka cukru
  • 2 jajka
  • Tabliczka czekolady gorzkiej
  • 2 średnie cukinie starte na tarce
  • Szczypta soli
  • Szczypta cynamonu
  • 3 łyżki kakao

Jak zrobić czekoladowe brownie z cukinii?

1 krok: Zetrzyj cukinię na drobnej tarce i osusz z nadmiaru wody.

2 krok: Mąkę połącz z cukrem i jajkami. Dodaj cukinię.

3 krok: Dopraw cynamonem i kakao. Roztop czekoladę w kąpieli wodnej.

4 krok: Przełóż masę do formy na ciasto i piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 50 minut.

Zobacz też:
Szukasz lekkiego i szybkiego obiadu na upalne dni? Przygotuj bigos z cukinii! Pomysł na lekką przystawkę lub przekąskę! Wypróbuj faszerowaną cukinię!

 

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/4 miesiące temu
uwielbiam blondie... moja alternatywa dla brownie
/4 miesiące temu
Przepisy brzmią pysznie 😄 Będę próbować, zwłaszcza że dużo obrodziło mi cukinii.