Spis treści
Włoskie ciasto z cukinii
Składniki:
- 1,5 szklanki orzechów włoskich i laskowych
- 4 średnie cukinie starte na tarce
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- łyżka cynamonu mielonego
- 4 jajka
- ¾ szklanki oliwy z oliwek
Przygotowanie
- Orzechy laskowe i włoskie podpraż na suchej patelni przez około minutę i zmiel w blenderze na miałko.
- Cukinie umyj, osusz ręcznikiem papierowym i zetrzyj na tarce, Odsącz nadmiar wody.
- Mąkę przesiej i połącz z cukrem, proszkiem do pieczenia, sodą i jajkami. Dokładnie zmiksuj i wlej cienkim strumieniem oliwę z oliwek.
- Dopraw i przełóż do formy na keks lub babkę.
- Piecz przez około 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Blondie z cukinii
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki
- Pół kostki miękkiego masła
- Szklanka cukru
- 2 średnie cukinie starte na tarce
- Tabliczka czekolady białej
- Szczypta kardamonu
- Szczypta cynamonu
- Szczypta soli
Przygotowanie
- Mąkę przesiej i zmiksuj razem z miękkim masłem i cukrem.W kąpieli wodnej roztop białą czekoladę i dodaj do masy.
- Dopraw cynamonem i kardamonem.
- Cukinię umyj, osusz i zetrzyj na tarce.
- Odsącz i połącz z reszta składników. Przełóż do formy do pieczenia.
- Piecz przez 40 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.
- Ostudzone ciasto pokrój na mniejsze kwadratowe kawałki.
fot. Katarzyna Bukowska
Czekoladowe brownie
Składniki:
- Szklanka mąki
- Szklanka cukru
- 2 jajka
- Tabliczka czekolady gorzkiej
- 2 średnie cukinie starte na tarce
- Szczypta soli
- Szczypta cynamonu
- 3 łyżki kakao
Przygotowanie
- Zetrzyj cukinię na drobnej tarce i osusz z nadmiaru wody.Mąkę połącz z cukrem i jajkami. Dodaj cukinię.
- Dopraw cynamonem i kakao. Roztop czekoladę w kąpieli wodnej.
- Przełóż masę do formy na ciasto i piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 50 minut.
Jak przygotować cukinię do ciasta?
Cukinia powinna być odpowiednio oczyszczona i osuszona przed włączeniem jej do masy ciasta. Umyj, osusz ręcznikiem papierowym i przekrój na pół. Wydrąż gniazda nasienne i wyrzuć.
Zetrzyj na tarce i posyp solą – to ważny krok – dzięki temu pozbędziesz się nadmiaru wody/wilgoci z warzywa. To zapobiegnie tworzeniu się zakalca i zbyt ciężkiej i zwartej konsystencji ciasta.
Zobacz też:
Szukasz lekkiego i szybkiego obiadu na upalne dni? Przygotuj bigos z cukinii. Pomysł na lekką przystawkę lub przekąskę! Wypróbuj faszerowaną cukinię.