Lasagne klasycznie przyrządzana na bazie włoskiego makaronu, sosu beszamelowego i mielonego mięsa może smakować wyśmienicie na bazie samych warzyw! Zapiekane płaty bakłażana lub cukinii pod sosem z passaty i roztopionym serem Cheddar i mozzarella – sprawdź jak przygotować wegetariańską wersję lasagne!
Lasagne z cukinii
Oto składniki na lasagne z cukinii:
- 3 średnie cukinie
- 2 średnie marchewki
- 250 g mozzarelli
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- opakowanie passaty
- 2 ząbki czosnku
- suszone oregano
- suszony tymianek
- średnia cebula
Jak zrobić lasagne z cukinii?
Cukinię kroimy na bardzo cienkie plasterki i przekładamy na ręcznik papierowy. Posypujemy solą i pieprzem. Cebulę siekamy drobno i podsmażamy razem ze startą marchewką na rozgrzanej patelni. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i dusimy przez 3-4 minuty. Dolewamy passatę i doprawiamy oregano i tymiankiem. Układamy plastry cukinii w naczyniu żaroodpornym i wylewamy porcję sosu. Przekładamy ponownie w ten sam sposób kilka razy, aż do zapełnienia naczynia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i zapiekamy przez 35 minut. Tak przygotowana lasagne doskonale smakuje ze startym serem żółtym.
Lasagne warzywna
Oto składniki na warzywną lasagne:
- płaty makaronu do lasagne
- passata pomidorowa
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- pieczarki
- cukinia
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- łyżka mąki
- pół szklanki mleka
Jak zrobić warzywną lasagne?
Passatę pomidorową doprawiamy solą, pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Sos beszamelowy przygotowujemy na bazie rozgrzanego masła i mąki. Dolewamy ciepłe mleko i zagęszczamy sos. Kroimy pieczarki i cukinię na cienkie plasterki. Wkładamy plastry makaronowe do naczynia żaroodpornego i zalewamy sosem pomidorowym. Kładziemy plasterki cukinii i pieczarek. Na koniec zalewamy beszamelem i zapiekamy. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza przez 35 minut. Tak przygotowaną lasagne podajemy na ciepło.
Lasagne z pieczarkami
Oto składniki na lasagne z pieczarkami:
- 100 g pieczarek
- łodyga selera naciowego
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 2 średnie bakłażany
- passata pomidorowa
- 200 g mozzarelli
- garść startego cheddara
Jak zrobić lasagne z pieczarkami?
Pieczarki dokładnie obieramy i kroimy w plasterki. Seler naciowy myjemy i drobno siekamy. Passatę podgrzewamy w garnku i doprawiamy solą i pieprzem. Bakłażany przekrawamy i przekładamy na ręcznik papierowy. Układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy passatą. Wkładamy plasterki pieczarek i seler naciowy. Powtarzamy czynność kilkukrotnie. Na koniec posypujemy startym cheddarem oraz mozzarellą. Lasagne zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 40 minut. Tak przygotowaną lasagne podajemy na ciepło z dodatkiem sosu czosnkowego.