Jak zrobić bigos z cukinii? Dodaj kapustę kiszoną i pieczarki!

Kolorowy gulasz z cukinią, marchewką, cebulą i pomidorami Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Pożywne i lekkie danie na upały? Zrób delikatny bigos z cukinii, który nie obciąży żołądka i będziesz mogła wykorzystać zapas warzyw!
Sylwia Kazimierczuk / 24.07.2018 13:56
Kolorowy gulasz z cukinią, marchewką, cebulą i pomidorami Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Bigos z cukinii wegetariański

Składniki:

  • 3 średnie cukinie
  • 2 cebule białe
  • Marchewka
  • Bulion warzywny
  • Liść laurowy
  • Ziele angielskie
  • Pieprz
  • Sól

Jak zrobić bigos z cukinii wegetariański?

1 krok: Cukinię dokładnie umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Poszatkuj cebule w piórka.

2 krok: Podsmaż całość na patelni przez około 5 minut.

3 krok: Marchewkę obierz i pokrój w cienkie plasterki. Przełóż warzywa do garnka i zalej bulionem warzywnym.

4 krok: Dopraw liściem laurowym, zielem angielskim i solą z pieprzem. Duś przez 25 minut na wolnym ogniu do zmięknięcia.

Bigos z cukinii i kapusty

Składniki:

  • 3 średnie cukinie
  • 2 średnie cebule
  • Główka czerwonej kapusty
  • Pętko kiełbasy wiejskiej lub żywieckiej
  • Ząbek czosnku
  • Bulion warzywny lub drobiowy
  • Pieprz
  • Sól

Jak zrobić bigos z cukinii i kapusty?

1 krok: Cukinię dokładnie umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Poszatkuj cebule w piórka.

2 krok: Podsmaż całość na patelni przez około 5 minut.

3 krok: Główkę kapusty oczyść z zanieczyszczeń i poszatkuj.

4 krok: Pokrój kiełbasę w plasterki i podsmaż na patelni razem z czosnkiem, Przełóż składniki do głębokiego garnka i zalej bulionem. Dopraw pieprzem i solą.

5 krok: Duś przez około 30 minut na wolnym ogniu. Danie z cukinii smakuje najlepiej z razowym chlebem lub ziemniakami.

Bigos z cukinii i pomidorów

Składniki:

  • 3-4 średnie cukinie
  • 2 cebule szalotki
  • 5 dużych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • Marchewka
  • Ziele angielskie
  • Liść laurowy
  • Pieprz
  • Sól

Jak zrobić bigos z cukinii i pomidorów?

1 krok: Cukinię dokładnie umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Poszatkuj cebule w piórka.

2 krok: Podsmaż całość na patelni przez około 5 minut razem z czosnkiem. Pokrój marchew.

3 krok: Pomidory sparz i pozbądź się skóry. Przełóż do garnka w całości z innymi składnikami.

4 krok: Zalej bulionem warzywnym lub drobiowym i duś przez 30 minut na wolnym ogniu.

Zobacz też:
Najlepsze leczo z cukinią i kiełbasą. Sprawdź! Prosta i efektowna zapiekanka z cukinią. Doskonała w sezonie letnim!

Tagi: cukinia, bigos

Redakcja poleca

REKLAMA