Bigos z cukinii wegetariański
Składniki:
- 3 średnie cukinie
- 2 cebule białe
- Marchewka
- Bulion warzywny
- Liść laurowy
- Ziele angielskie
- Pieprz
- Sól
Jak zrobić bigos z cukinii wegetariański?
1 krok: Cukinię dokładnie umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Poszatkuj cebule w piórka.
2 krok: Podsmaż całość na patelni przez około 5 minut.
3 krok: Marchewkę obierz i pokrój w cienkie plasterki. Przełóż warzywa do garnka i zalej bulionem warzywnym.
4 krok: Dopraw liściem laurowym, zielem angielskim i solą z pieprzem. Duś przez 25 minut na wolnym ogniu do zmięknięcia.
Bigos z cukinii i kapusty
Składniki:
- 3 średnie cukinie
- 2 średnie cebule
- Główka czerwonej kapusty
- Pętko kiełbasy wiejskiej lub żywieckiej
- Ząbek czosnku
- Bulion warzywny lub drobiowy
- Pieprz
- Sól
Jak zrobić bigos z cukinii i kapusty?
1 krok: Cukinię dokładnie umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Poszatkuj cebule w piórka.
2 krok: Podsmaż całość na patelni przez około 5 minut.
3 krok: Główkę kapusty oczyść z zanieczyszczeń i poszatkuj.
4 krok: Pokrój kiełbasę w plasterki i podsmaż na patelni razem z czosnkiem, Przełóż składniki do głębokiego garnka i zalej bulionem. Dopraw pieprzem i solą.
5 krok: Duś przez około 30 minut na wolnym ogniu. Danie z cukinii smakuje najlepiej z razowym chlebem lub ziemniakami.
Bigos z cukinii i pomidorów
Składniki:
- 3-4 średnie cukinie
- 2 cebule szalotki
- 5 dużych pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- Marchewka
- Ziele angielskie
- Liść laurowy
- Pieprz
- Sól
Jak zrobić bigos z cukinii i pomidorów?
1 krok: Cukinię dokładnie umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Poszatkuj cebule w piórka.
2 krok: Podsmaż całość na patelni przez około 5 minut razem z czosnkiem. Pokrój marchew.
3 krok: Pomidory sparz i pozbądź się skóry. Przełóż do garnka w całości z innymi składnikami.
4 krok: Zalej bulionem warzywnym lub drobiowym i duś przez 30 minut na wolnym ogniu.
Zobacz też:
Najlepsze leczo z cukinią i kiełbasą. Sprawdź! Prosta i efektowna zapiekanka z cukinią. Doskonała w sezonie letnim!