Placki z cukinii fot. www.beatapolatynska.pl/licencja

Jak zrobić placki z cukinii? Wersja na słodko i wegańska!

Jadłaś je do tej pory tylko na słono? Spróbuj placków z cukinii na słodko oraz wegańskich!
Sylwia Kazimierczuk / 25.07.2018 16:47
Placki z cukinii fot. www.beatapolatynska.pl/licencja

Placki z cukinii na słodko

Składniki:

  • 3 średnie cukinie
  • 200 g serka ricotta
  • Pół szklanki mąki
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • Łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • Łyżka miodu płynnego

Jak zrobić placki z cukinii na słodko?

1 krok: Cukinię umyj, osusz i zetrzyj na tarce. Dokładnie odsącz nadmiar wody.

2 krok: Ser ricotta połącz z pulpą z warzyw i wsyp mąkę, i proszek do pieczenia.

3 krok: Ubij jajka na sztywno z miodem i połącz z resztą składników.

4 krok: Smaż na rozgrzanej patelni przez około minutę do zarumienienia z każdej strony.

Placki z cukinii wegańskie

Składniki:

  • 3 średnie cukinie
  • puszka hummusu
  • średnia cebula biała
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • łyżka siemienia lnianego
  • szczypta oregano
  • szczypta wędzonej papryki

Jak zrobić placki z cukinii wegańskie?

1 krok: Cukinie umyj, osusz ręcznikiem papierowym i zetrzyj na tarce. Odcedź nadmiar wody.

2 krok: Połącz z hummusem i poszatkowaną, podsmażona cebulą. Dopraw solą, papryką, oregano i pieprzem.

3 krok: Siemię lniane zagotuj w wodzie do powstania kisielu. Połącz z resztą składników.

4 krok: Smaż na rozgrzanej patelni przez około minutę na każdej ze stron, do zarumienienia. Gotowe placki z cukinii przełóż na talerz z ręcznikiem papierowym.

Placki z cukinii pieczone

Składniki:

  • 3-4 średnie cukinie
  • Pół szklanki mąki
  • Szczypta soli
  • Szczypta pieprzu
  • 2 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 pieczarki

Jak zrobić pieczone placki z cukinii?

1 krok: Cukinie umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach i odcedź nadmiar wody.

2 krok: Dopraw solą i pieprzem. Ubij jajka na sztywno i stopniowo podsypuj mąką.

3 krok: Posiekane pieczarki podsmaż razem z czosnkiem i połącz z resztą składników.

4 krok: Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i ułóż porcje placków w odstępach.

5 krok: Piecza w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez 20 minut.

Zobacz też:
Sprawdź, jak zrobić doskonałe chrupiące placki ziemniaczane. Nie popełniaj tych błędów! Jak zrobić lekki i sycący bigos z cukinii? Sprawdź nasze przepisy!