Fasolka szparagowa jest najsmaczniejsza w maju i czerwcu - młoda fasolka nie potrzebuje długiego gotowania (od 4 do 10 minut) ani dużo soli. Lubi za to towarzystwo innych warzyw albo mięsa.
Sałatka z fasolki szparagowej
Treściwa i sycąca sałatka z fasolki szparagowej z sukcesem zastąpi obiad dzięki dodatkowi wołowiny, dostarczy niezbędnych witamin, aminokwasów i składników mineralnych. Możesz wzbogacić ją o jajko na twardo lub pieczoną paprykę - wówczas sałatki z fasolki starczy na więcej osób (ok. 8), ale też czas przygotowania wydłuży się o ok. 30 minut.
Składniki:
- 100 dag miękkiej wołowiny,
- 100 dag fasolki szparagowej zielonej,
- 50 dag pieczarek,
- 3 ząbki czosnku,
- ostry sos chili,
- olej do smażenia,
- 200 ml bulionu,
- sól, pieprz,
- ocet balsamiczny,
- miód.
Sposób przygotowania:
- Mięso pokrój na drobne elementy. Wymieszaj z sosem chili.
- Fasolkę, oczyść, ugotuj w osolonej wodzie, odcedź, przelej zimną wodą.
- Na oleju przesmaż mięso przez kilka minut, następnie pokrój pieczarki w plasterki i dodaj do mięsa. Chwilę smaż.
- Mięso i pieczarki na sałatkę z fasolki szparagowej zalej bulionem i octem balsamicznym. Gotuj około 10 minut.
- Dodaj miód, roztartym czosnkiem, solą, pieprzem. Dodaj fasolkę pokrojoną w kilkucentymetrowe kawałki. Wymieszaj i odstaw.
Fasolka szparagowa z bułką tartą
To klasyczny i tradycyjny przepis na fasolkę szparagową z bułką tartą, której smak zna niemal każdy. Słusznie ta przekąska (lub rodzaj dodatku do mięs) to zapach i smak lata, za którym się tęskni cały rok (jak za domowymi frytkami z młodych ziemniaków). Przepis jest banalny, ale można popełnić błędy. Pamiętaj o odpowiednim ugotowaniu fasolki i dobrej bułce tartej. Fasolkę z bułką tartą zrobisz w 15 minut.
Składniki:
- 0,5 kg fasolki szparagowej,
- sól,
- 50 g masła,
- 4 łyżki bułki tartej.
Sposób przygotowania:
- Sprawdź dokładnie, ile czasu gotować fasolkę szparagową, bo najprostszy przepis może się nie udać, jeśli fasolka będzie rozgotowana - ugotuj ją al dente. Następnie przejdź krok dalej.
- Odcedź fasolkę, odsącz, a na dużej patelni rozpuść masło.
- Do masła dodaj bułkę tartą i smaż do momentu, aż ta lekko się przyrumieni.
- Dodaj fasolkę: fasolka w bułce tartej powinna być obtoczona na całej długości (wręcz nią oblepiona).
- Fasolka szparagowa z bułką tartą powinna być podawana od razu na ciepło - solo lub jako dodatek do mięs.
fot. Adobe Stock
Zupa z fasolki szparagowej
Lekka wiosenna zupa z fasolki szparagowej to często zmora dzieci. Zabielana zupa z fasolki jest bardziej sycąca, ale nasz przepis na zupę z fasolki z szparagowej z założenia miał być dietetyczny i zdrowy, a sama zupa lekkostrawna i odpowiednia dla osób z nietolerancją laktozy.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- 1 kg fasolki szparagowej żółtej lub zielonej,
- 40 dag kości schabowych (lub jeden kawałek)
- 1 marchew,
- 1/3 selera,
- pół pęczka koperku,
- sól,
- 5 ziarenek ziela angielskiego,
- 10 ziarenek pieprzu,
- liść laurowy.
Sposób przygotowania:
- Wszystkie warzywa oraz mięso umyj. Do garnka wlej zimną wodę, włóż mięso i czekaj, aż się zagotuje.
- Gdy wypłyną szumowiny, zgarnij je łyżką cedzakową, a następnie posól wodę, dorzuć ziele angielskie, liść laurowy i pieprz ziarnisty. Gotuj mięso przez 15 minut.
- Warzywa pokrój w kostkę, a fasolkę pozbaw końcówek i przekrój ją na pół lub na 3 części.
- Do garnka wrzuć warzywa prócz fasolki i gotuj 10 minut, następnie wrzuć fasolkę i gotuj ok. 5 minut.
- Zupę z fasolki szparagowej dopraw wedle uznania.
fot. Adobe Stock
Fasolka szparagowa - przetwory na zimę w słoikach
Fasolka szparagowa do słoików nie potrzebuje wymyślnego towarzystwa - przetwory z jej udziałem bazują na podstawowych, znanych składnikach - chociażby z przepisu na ogórki konserwowe, ale my prezentujemy prosty przepis na fasolkę z cukrem i solą. Przepis na fasolkę szparagową w słoikach wymaga trochę przygotowań i czasu, ale wykonanie przetworów z fasolki daje satysfakcję i cieszy. Zwłaszcza po sezonie, kiedy można odkręcić aromatyczny słoik z fasolką - z 5 kg powinno wyjść ok. 9 litrowych słoików fasolki na zimę.
Składniki:
- 5 kg fasolki,
- 5 łyżek soli
- 5 łyżek cukru,
- czosnek (kilka ząbków),
- woda.
Sposób przygotowania:
- Fasolkę umyj i obetnij końcówki. Włóż do słoików z czosnkiem w łupinkach.
- W dużym garnku zagotuj wodę (ok. 6 litrów) z solą i cukrem. Zalej nią fasolkę w słoikach. Zamknij je,
- Następnie słoiki z fasolką wstaw do wysokiego garnka z zimną wodą i doprowadź do wrzenia, potem zmniejsz moc i gotuj słoiki ok. 10 minut.
- Proces pasteryzacji dobrze jest powtórzyć następnego dnia.
fot. Adobe Stock
Inne przepisy na fasolkę szparagową: Fasolka szparagowa duszona w śmietanie z pieczarkamiPrzepis na zupę z fasolki szparagowej z pomidoramiKurczak z fasolką szparagową