Dżem malinowy to jeden z najlepszych pomysłów na zamknięcie w domowej spiżarni esencji smaku letnich miesięcy. Można potem delektować się jego smakiem w smakowitych deserach - najlepiej smakuje z naleśnikami lub twarożkiem. W naszej wersji polecamy dołączenie do niego jabłek. Ma to kilka plusów: dzięki temu dżem będzie tańszy, a jego konsystencja stanie się przyjemniejsza - pestki będą o wiele mniej wyczuwalne.
Przepis na dżem z malin i jabłek
Oto składniki na dżem malinowy z dodatkiem jabłek według Kasi Bukowskiej:
- 1/2 kg jabłek,
- 1/2 kg malin,
- 1 kg białego cukru.
Jak zrobić dżem z malin i jabłek? Zacznij od umycia jabłek, obrania ich ze skórki, pozbawienia gniazd nasiennych i starcia na tarce o dużych oczkach. Jabłka umieść w garnku, wsyp do nich maliny. Dżem malinowy gotuj teraz na dużym ogniu przez kilka minut, aby puściły już sok. Gdy to się stanie, dosyp cukier. Zmniejsz płomień i gotuj przez mniej więcej 15 minut, aż zgęstnieje. Dżem z malin i jabłek przelej do wysterylizowanych słoików. Napełnione słoiki mocno zakręć i ustaw na ściereczce do góry dnem. Pozostaw dżem w taki sposób, aż zupełnie ostygnie.
Zobacz też przepis na dżem malinowy z czekoladą