Sezon wiosenno-letni obfituje w owoce i warzywa. Delikatna fasolka szparagowa jest składnikiem wielu sałatek, ze względu na niskokaloryczność i dużą zawartość witaminy A oraz kwasu foliowego niezbędnego dla kobiet w ciąży. Najpopularniejszym daniem jest sałatka nicejska, która łączy w sobie tuńczyka, jajko i pomidory. Sprawdź, jak zrobić zapasy na zimę!
Sałatka z fasoli szparagowej i jajek
Składniki:
- 200 g fasolki szparagowej
- 100 g marchewki
- 3 jajka
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Jak zrobić sałatkę z fasoli szparagowej i jajek?
Fasolkę szparagową obieramy ze stwardniałych końcówek i dokładnie myjemy. Jajka gotujemy na miękko lub półtwardo, w zależności od upodobań. Marchewkę gotujemy do miękkości i kroimy w kosteczkę. Wszystkie składniki łączymy i doprawiamy majonezem, jogurtem oraz solą i pieprzem. Po wymieszaniu przekładamy ją do lodówki przynajmniej na 2 godziny, aby się przegryzła.
Sałatka z fasoli szparagowej i pomidorów
Składniki:
- 200 g fasolki szparagowej
- ogórek szklarniowy
- 2 pomidory
- ser feta w kostce
- oliwa z oliwek
- pieprz czarny
- sól
- papryka słodka w proszku
Jak zrobić sałatkę z fasoli szparagowej i pomidorów?
Fasolkę szparagową obieramy z końcówek i gotujemy do miękkości we wrzącej i osolonej wodzie. Ogórek i pomidory kroimy w drobną kostkę i odsączamy z nadmiaru wody. Fetę kruszymy w palcach do miski. Wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy pieprzem i słodką papryką w proszku. Przekładamy do lodówki na 2-3 godziny. Jeżeli nie mamy większych pomidorów, wystarczy zastąpić je koktajlowymi.
Jak przygotować sałatkę z fasolki szparagowej w słoikach?
Sałatkę z fasolki szparagowej przygotowujemy ze świeżej lub mrożonej wersji. Warto wykorzystać tę w sezonie, gdy jej cena jest niższa, a ponadto ma więcej właściwości odżywczych i witamin. Jeżeli chcesz zachować nadmiar fasolki na później, przygotuj sałatkę z fasolki szparagowej na zimę.
Składniki:
- 300 g fasolki szparagowej
- cebula biała lub dymka
- czerwona papryka
- koncentrat pomidorowy
- ocet
- olej słonecznikowy lub rzepakowy
- pieprz w ziarnach
- liść laurowy
- ziele angielskie
Przygotowanie:
Fasolkę obieramy ze stwardniałych końcówek i gotujemy przez 20 minut do miękkości. Siekamy drobno cebulę i podsmażamy razem z papryką przez około 5 minut. Słoiki wyparzamy we wrzątku i napełniamy warzywami. Przelewamy koncentrat wymieszany z olejem i octem. Doprawiamy pieprzem, liściem laurowym i zielem angielskim. Zamykamy szczelnie i wekujemy w gorącej wodzie.
Do garnka wkładamy bawełnianą lub lnianą ściereczkę, aby słoik nie obijał się podczas gotowania.
Zobacz też:
Sprawdź, jak zrobić doskonałą zupę z sezonowej fasolki szparagowej! Masz ochotę na lekkie danie? Bezmięsny gulasz z fasolką to idealne danie dla ciebie!