3 przepisy na sałatkę z fasolki szparagowej, która jest coraz tańsza!

Sezon na fasolkę szparagową rozpoczęty! Zielona w sałatce nicejskiej lub żółta do słoików. Zadecyduj, która twoim zdaniem lepsza i przygotuj z sezonowych warzyw!
Sylwia Kazimierczuk / 4 miesiące temu
3 przepisy na sałatkę z fasolki szparagowej, która jest coraz tańsza! fot. Adobe Stock

Sezon wiosenno-letni obfituje w owoce i warzywa. Delikatna fasolka szparagowa jest składnikiem wielu sałatek, ze względu na niskokaloryczność i dużą zawartość witaminy A oraz kwasu foliowego niezbędnego dla kobiet w ciąży. Najpopularniejszym daniem jest sałatka nicejska, która łączy w sobie tuńczyka, jajko i pomidory. Sprawdź, jak zrobić zapasy na zimę!

Sałatka z fasoli szparagowej i jajek

Składniki:

  • 200 g fasolki szparagowej
  • 100 g marchewki
  • 3 jajka
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Jak zrobić sałatkę z fasoli szparagowej i jajek?

Fasolkę szparagową obieramy ze stwardniałych końcówek i dokładnie myjemy. Jajka gotujemy na miękko lub półtwardo, w zależności od upodobań. Marchewkę gotujemy do miękkości i kroimy w kosteczkę. Wszystkie składniki łączymy i doprawiamy majonezem, jogurtem oraz solą i pieprzem. Po wymieszaniu przekładamy ją do lodówki przynajmniej na 2 godziny, aby się przegryzła.

Sałatka z fasoli szparagowej i pomidorów

Składniki:

  • 200 g fasolki szparagowej
  • ogórek szklarniowy
  • 2 pomidory
  • ser feta w kostce
  • oliwa z oliwek
  • pieprz czarny
  • sól
  • papryka słodka w proszku

Jak zrobić sałatkę z fasoli szparagowej i pomidorów?

Fasolkę szparagową obieramy z końcówek i gotujemy do miękkości we wrzącej i osolonej wodzie. Ogórek i pomidory kroimy w drobną kostkę i odsączamy z nadmiaru wody. Fetę kruszymy w palcach do miski. Wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy pieprzem i słodką papryką w proszku. Przekładamy do lodówki na 2-3 godziny. Jeżeli nie mamy większych pomidorów, wystarczy zastąpić je koktajlowymi.

Jak przygotować sałatkę z fasolki szparagowej w słoikach?

Sałatkę z fasolki szparagowej przygotowujemy ze świeżej  lub mrożonej wersji. Warto wykorzystać tę w sezonie, gdy jej cena jest niższa, a ponadto ma więcej właściwości odżywczych i witamin. Jeżeli chcesz zachować nadmiar fasolki na później, przygotuj sałatkę z fasolki szparagowej na zimę.

Składniki:

  • 300 g fasolki szparagowej
  • cebula biała lub dymka
  • czerwona papryka
  • koncentrat pomidorowy
  • ocet
  • olej słonecznikowy lub rzepakowy
  • pieprz w ziarnach
  • liść laurowy
  • ziele angielskie

Przygotowanie:

Fasolkę obieramy ze stwardniałych końcówek i gotujemy przez 20 minut do miękkości. Siekamy drobno cebulę i podsmażamy razem z papryką przez około 5 minut. Słoiki wyparzamy we wrzątku i napełniamy warzywami. Przelewamy koncentrat wymieszany z olejem i octem. Doprawiamy pieprzem, liściem laurowym i zielem angielskim. Zamykamy szczelnie i wekujemy w gorącej wodzie.

Do garnka wkładamy bawełnianą lub lnianą ściereczkę, aby słoik nie obijał się podczas gotowania.

Zobacz też:
Sprawdź, jak zrobić doskonałą zupę z sezonowej fasolki szparagowej! Masz ochotę na lekkie danie? Bezmięsny gulasz z fasolką to idealne danie dla ciebie!
 

 

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)