Sezon na fasolkę szparagową w pełni. Przygotuj lekkostrawną zupę, którą podasz na bulionie z warzyw lub mięsa. Wykorzystaj młode odmiany, które nie posiadają stwardniałego łyka. Sprawdź też, jak zagęścić zupę z fasolki szparagowej nie tylko z dodatkiem mąki!
Zupa z fasolki szparagowej i ziemniaków
Składniki:
- 300 g fasolki szparagowej żółtej lub zielonej
- 3 duże ziemniaki
- groszek zielony
- bulion drobiowy lub warzywny
- szczypta soli
- ziarenka pieprzu
- ziele angielskie
- liść laurowy
Jak zrobić zupę z fasolki szparagowej i ziemniaków?
Fasolkę oczyszczamy z końcówek i wyrzucamy. Następnie obmywamy pod bieżąca wodą i sprawdzamy, czy nie mają łyka. Ziemniaki obieramy i kroimy w mniejszą kostkę. Gotujemy w bulionie warzywnym lub drobiowym i dodajemy groszek zielony. Doprawiamy zielem angielskim, pieprzem w ziarenkach oraz liściem laurowym. Na końcu solimy. Gotujemy przez 20 minut do miękkości.
Jak zagęścić zupę z fasolki?
Zupa krem z fasolki szparagowej jest naturalnie kremowa i gęsta dzięki dodatku zmiksowanych ziemniaków lub marchewki. Istnieje kilka sposobów na zagęszczenie zupy z kawałkami warzyw na bulionie:
- jajkiem- żółtko ubijamy na parze, dolewamy bulion i przelewamy do zupy. Miksujemy całość i zagotowujemy przez 5 minut. Innym sposobem jest przygotowanie lanych klusek na jajku, które sprawią, że zupa będzie sycąca i treściwa.
- bez mąki- tradycyjne zagęszczanie mąką pszenną jest ciężkostrawne dla żołądka. Możemy zastąpić ją zmiksowanymi warzywami, ugotowanymi na parze.
- kaszą jaglaną lub perłową- ugotowana kasza jaglana na sypko to zdrowa alternatywa dla makaronu. Dobrze komponuje się z warzywami i skutecznie zatrzymuje uczucie sytości.
Zupa z fasolki szparagowej i marchewki
Składniki:
- 300 g fasolki szparagowej
- 2 duże marchewki lub 6 mini marchewek
- 2 ziemniaki
- pół dużego pora
- bulion warzywny lub drobiowy
- szczypta soli
- ziarenka pieprzu
- ziele angielskie
- liść laurowy
Jak zrobić zupę z fasolki szparagowej i marchewki?
Fasolkę szparagową oczyszczamy z końcówek. Obmywamy i sprawdzamy czy nie ma łyka. Marchewki skrobiemy i kroimy w słupki. Ziemniaki ścieramy na tarce o grubych oczkach lub kroimy w kostkę. Por siekamy – wcześniej dokładnie płuczemy między warstwami liści, aby pozbyć się resztek piasku i nieczystości. Gotujemy warzywa na bulionie jarzynowym lub drobiowym i doprawiamy pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym. Dusimy przez 20 minut do miękkości.
Zobacz też:
Jak zrobić doskonałe zupy krem? Sprawdź przepisy! Zobacz, jak zrobić tartę z fasolki szparagowej! Dowiedz się więcej!