Fasolka szparagowa jest nie tylko pyszna, ale również zdrowa. Zawiera w sobie mnóstwo witamin: A, K i C, a także dużo potasu, żelaza i magnezu. Błonnik zawarty w tym warzywie obniża poziom cholesterolu we krwi. Bardzo istotna jest również niskokaloryczność fasolki szparagowej - 100 g to zaledwie 20-35 kalorii. Mogą ją jeść nawet te osoby, które stosują dietę odchudzającą!
Sałatka z fasolki szparagowej i pomidorów to uniwersalna propozycja na lato. Może być przekąską na imprezę ze znajomymi, lekkim obiadem na upalny dzień, a także idealnym lunchem do pracy. Danie zawiera również pyszne pomidorki koktajlowe, słony ser feta, uprażone na patelni płatki migdałów, listki świeżej bazylii, a także smakowity dressing.
Składniki na sałatkę z fasolką szparagową i pomidorami:
Oto składniki na sałatkę z fasolki szparagowej i pomidorów według Kasi Bukowskiej:
- 500 g lekko obgotowanej, zielonej fasolki szparagowej,
- garść świeżej bazylii,
- 1/2 szklanki płatków migdałowych, uprażonych na suchej patelni,
- 200-250 g sera feta,
- 2 garście pomidorków koktajlowych
Na sos do sałatki:
- trochę płynnego miodu,
- nieco octu jabłkowego lub winnego,
- oliwa z oliwek,
- sól,
- pieprz,
- cytryna.
Przepis na sałatkę z fasolki szparagowej i pomidorów:
Jak zrobić sałatkę z fasolki szparagowej? Rozpocznij od przygotowania sosu sałatkowego. W misce zmieszaj łyżkę płynnego miodu, 3 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki octu jabłkowego, skórkę otartą z wyparzonej cytryny, odrobinę soli i pieprzu, a także nieco posiekanej bazylii.
Zobacz więcej przepisów na dania z fasolki szparagowej
Pomidorki koktajlowe poprzekrawaj na połówki. Do miski przełóż zieloną fasolkę i wymieszaj ją dokładnie z sosem do sałatki. Na fasolce ułóż pokruszony ser feta, a potem pomidorki. Całość obsyp płatkami migdałowymi i listkami bazylii.
Zobacz więcej filmów z przepisami kulinarnymi