Morwa - przepisy na pyszne dżemy i konfitury

Morwa fot. Adobe Stock
Morwa doskonale nadaje się do produkcji win, likierów, nalewek, dżemów, konfitur i soków. W Polsce mało znana i przez wielu niedoceniana, jest znakomitą alternatywą dla wiśni, malin czy porzeczek.
Małgorzata Machnicka / 17.06.2020 20:29
Morwa fot. Adobe Stock

Morwa to rodzaj dużych krzewów oraz niewielkich drzew występujących głównie w klimacie subtropikalnym, jednak niektóre gatunki da się hodować także w Polsce. Są one znane głównie z uwagi na swoje owoce, przypominające jeżyny, które w większości są jadalne. Najczęściej spotykaną odmianą są owoce morwy czarnej, ale występują także w wersji białej i czerwonej.

Do czego wykorzystać owoce morwy?

Biorąc pod uwagę walory smakowe, najlepsze są owoce morwy czarnej i czerwonej. Są soczyste i mają słodko-kwaśny smak. Białej – są nieco mdłe.

Wytwarza się z nich różnego typu dżemy, marmolady, syropy, soki i kompoty. Ponadto, stanowią one dodatek do ciast, tart i innych deserów, a suszone owoce – znakomicie komponują się z mieszanką zdrowych muesli.

Przepis na konfiturę z morwy

Składniki:

  • 2 kg morwy czarnej,
  • 0,5 kg cukru,
  • sok z jednej cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Owoce morwy umyj, przebierz, usuń liście i szypułki.
  2. W garnku rozpuść cukier z sokiem z cytryny.
  3. Dodaj morwę i gotuj na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając. 
  4. Gdy konfitura z morwy nieco zgęstnieje, przełóż go do słoików.
  5. Odstaw dnem do góry do ostygnięcia i przechowuj konfitury z morwy w chłodnym, ciemnym miejscu.

Morwa doceniana jest także przez zwolenników trunków, a mianowicie wykorzystuje się ją do produkcji win, likierów oraz nalewek.

Jak zrobić nalewkę z owoców morwy?
Jak zrobić wino morwowe?

co zrobić z morwy
fot. Adobe Stock

Przepis na dżem z morwy

Składniki:

  • 2 kg morwy,
  • 1 kg gruszek,
  • 0,5 kg cukru,
  • otarta skórka z jednej pomarańczy,
  • sok z jednej cytryny. 

Sposób przygotowania:

  1. Gruszki umyj, pozbądź się pestek i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Przełóż do garnka, skrop sokiem z cytryny i zasyp cukrem. Zostaw na 2-3 godziny.
  3. Dodaj morwę i smaż około 2 godzin.
  4. Na koniec dodaj startą skórkę z pomarańczy i gotuj jeszcze 15 minut. 
  5. Gotowy dżem z morwy przełóż do wyparzonych wcześniej słoików.

Przepis na sok z morwy

Składniki:

  • 2 kg morwy,
  • 1 l wody,
  • 0,5 kg cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Owoce morwy umyj, przebierz, usuń liście i szypułki. 
  2. Włóż do garnka i zasyp cukrem.
  3. Po godzinie zalej owoce wodą i zagotuj.
  4. Gotuj na małym ogniu przez około 2 godziny.
  5. Gdy sok z morwy ostygnie, przelej go przez sitko lub gazę prosto do szklanych butelek. 

Właściwości owoców morwy

Medycyna niekonwencjonalna i ziołolecznictwo chętnie korzystają z dobrodziejstwa i właściwości leczniczych owoców morwy. Stabilizują poziom cukru i cholesterolu we krwi, wspomagają odchudzanie. Są pomocne przy różnego typu zapaleniach, krwawieniach, kaszlu i gorączce, a także przy zapaleniach gardła i jamy ustnej.

Inne zastosowanie

Czasem morwy traktowane są jako drzewa ozdobne i jedynie w tych celach się je sadzi. Biała morwa wykorzystywana jest z kolei głównie jako pokarm dla larw jedwabników, z których to produkuje się jedwab.

Więcej przepisów na domowe przetwory:

Pyszne i szybkie pomysły na przetwory z gruszek. W ten sposób zachowasz smak lata na dłużej
Pyszne i szybkie pomysły na przetwory z gruszek. W ten sposób zachowasz smak lata na dłużej
Przetwory z gruszek pozwolą ci zamknąć smaki jesieni w słoikach. Od tradycyjnego dżemu i musu, przez gruszki w occie, aż po egzotyczny chutney i aromatyczną nalewkę – te przetwory z pewnością urozmaicą twoją spiżarnię i dodadzą wyjątkowego charakteru każdemu daniu. Zobacz te aromatyczne przepisy.
Proste i szybkie pomysły na przetwory z czereśni: zobacz, jak w kilka chwil przygotować pyszne dżemy, soki i konfitury
Proste i szybkie pomysły na przetwory z czereśni: zobacz, jak w kilka chwil przygotować pyszne dżemy, soki i konfitury
Przetwory z czereśni są proste w przygotowaniu - najbardziej czasochłonnym elementem jest pozbawienie owoców pestek i ogonków. Wystarczy jednak użyć drylownicy, aby maksymalnie przyspieszyć ten proces. Z czereśni możesz przygotować pyszny dżem, konfiturę oraz kompoty i soki. Zobacz, jak się za to zabrać.
Przetwory z moreli - 8 przepisów na pyszne dżemy, konfitury i morele w syropie
Przetwory z moreli - 8 przepisów na pyszne dżemy, konfitury i morele w syropie
Przetwory z moreli mogą być przygotowywane na słodko lub wytrawnie. Te owoce będą doskonale smakować w dżemach, konfiturach i nalewkach.
Przetwory z agrestu - 7 przepisów na pyszne dżemy, kompoty i konfitury
Przetwory z agrestu - 7 przepisów na pyszne dżemy, kompoty i konfitury
Przetwory z agrestu mają słodko-kwaśny smak. Można je robić zarówno z zielonych, jak i czerwonych owoców. Wszystkie są szybkie i proste w przygotowaniu.
Co zrobić z czereśni - przepisy na dżem, przetwory i ciasta
Co zrobić z czereśni - przepisy na dżem, przetwory i ciasta
Sezon na czereśnie trwa krótko, więc warto dokładnie zaplanować, co zrobić z czereśni. Spiesz się, by zrobić dżemy, tartę z czereśniami, kompot lub inne przetwory z czereśni odmiany Burlat lub żółtej Vegi. Te owoce warto jeść - dzięki nim zadbasz o tarczycę i serce.
Syrop z pigwy - przepis na pyszny napój na odporność
Syrop z pigwy - przepis na pyszny napój na odporność
Syrop z pigwy z miodem do herbaty smakuje wybornie, a właściwości owoców pigwy w tej postaci są nie do przecenienia - wspiera układ trawienny, wzmacnia odporność, wspomaga walkę z przeziębieniem i działa dobroczynnie na skórę.
Jak zrobić domowe przetwory z pigwowca? Sprawdzony przepis na dżem i konfiturę!
Jak zrobić domowe przetwory z pigwowca? Sprawdzony przepis na dżem i konfiturę!
Aromatyczne owoce pigwowca to surowiec na pyszne dżemy i konfitury. Sprawdź nasze przepisy!

Redakcja poleca

REKLAMA