Morwa fot. Adobe Stock

Morwa - przepisy na pyszne dżemy i konfitury

Morwa doskonale nadaje się do produkcji win, likierów, nalewek, dżemów, konfitur i soków. W Polsce mało znana i przez wielu niedoceniana, jest znakomitą alternatywą dla wiśni, malin czy porzeczek.
Małgorzata Machnicka / 17.06.2020 20:29
Morwa fot. Adobe Stock

Morwa to rodzaj dużych krzewów oraz niewielkich drzew występujących głównie w klimacie subtropikalnym, jednak niektóre gatunki da się hodować także w Polsce. Są one znane głównie z uwagi na swoje owoce, przypominające jeżyny, które w większości są jadalne. Najczęściej spotykaną odmianą są owoce morwy czarnej, ale występują także w wersji białej i czerwonej.

Do czego wykorzystać owoce morwy?

Biorąc pod uwagę walory smakowe, najlepsze są owoce morwy czarnej i czerwonej. Są soczyste i mają słodko-kwaśny smak. Białej – są nieco mdłe.

Wytwarza się z nich różnego typu dżemy, marmolady, syropy, soki i kompoty. Ponadto, stanowią one dodatek do ciast, tart i innych deserów, a suszone owoce – znakomicie komponują się z mieszanką zdrowych muesli.

Przepis na konfiturę z morwy

Składniki:

  • 2 kg morwy czarnej,
  • 0,5 kg cukru,
  • sok z jednej cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Owoce morwy umyj, przebierz, usuń liście i szypułki.
  2. W garnku rozpuść cukier z sokiem z cytryny.
  3. Dodaj morwę i gotuj na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając. 
  4. Gdy konfitura z morwy nieco zgęstnieje, przełóż go do słoików.
  5. Odstaw dnem do góry do ostygnięcia i przechowuj konfitury z morwy w chłodnym, ciemnym miejscu.

Morwa doceniana jest także przez zwolenników trunków, a mianowicie wykorzystuje się ją do produkcji win, likierów oraz nalewek.

Jak zrobić nalewkę z owoców morwy?
Jak zrobić wino morwowe?

co zrobić z morwy
fot. Adobe Stock

Przepis na dżem z morwy

Składniki:

  • 2 kg morwy,
  • 1 kg gruszek,
  • 0,5 kg cukru,
  • otarta skórka z jednej pomarańczy,
  • sok z jednej cytryny. 

Sposób przygotowania:

  1. Gruszki umyj, pozbądź się pestek i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Przełóż do garnka, skrop sokiem z cytryny i zasyp cukrem. Zostaw na 2-3 godziny.
  3. Dodaj morwę i smaż około 2 godzin.
  4. Na koniec dodaj startą skórkę z pomarańczy i gotuj jeszcze 15 minut. 
  5. Gotowy dżem z morwy przełóż do wyparzonych wcześniej słoików.

Przepis na sok z morwy

Składniki:

  • 2 kg morwy,
  • 1 l wody,
  • 0,5 kg cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Owoce morwy umyj, przebierz, usuń liście i szypułki. 
  2. Włóż do garnka i zasyp cukrem.
  3. Po godzinie zalej owoce wodą i zagotuj.
  4. Gotuj na małym ogniu przez około 2 godziny.
  5. Gdy sok z morwy ostygnie, przelej go przez sitko lub gazę prosto do szklanych butelek. 

Właściwości owoców morwy

Medycyna niekonwencjonalna i ziołolecznictwo chętnie korzystają z dobrodziejstwa i właściwości leczniczych owoców morwy. Stabilizują poziom cukru i cholesterolu we krwi, wspomagają odchudzanie. Są pomocne przy różnego typu zapaleniach, krwawieniach, kaszlu i gorączce, a także przy zapaleniach gardła i jamy ustnej.

Inne zastosowanie

Czasem morwy traktowane są jako drzewa ozdobne i jedynie w tych celach się je sadzi. Biała morwa wykorzystywana jest z kolei głównie jako pokarm dla larw jedwabników, z których to produkuje się jedwab.

Więcej przepisów na domowe przetwory:

Przetwory z moreli - 8 przepisów na pyszne dżemy, konfitury i morele w syropie
Przetwory z moreli - 8 przepisów na pyszne dżemy, konfitury i morele w syropie
Przetwory z moreli mogą być przygotowywane na słodko lub wytrawnie. Te owoce będą doskonale smakować w dżemach, konfiturach i nalewkach.
Przetwory z agrestu - 7 przepisów na pyszne dżemy, kompoty i konfitury
Przetwory z agrestu - 7 przepisów na pyszne dżemy, kompoty i konfitury
Przetwory z agrestu mają słodko-kwaśny smak. Można je robić zarówno z zielonych, jak i czerwonych owoców. Wszystkie są szybkie i proste w przygotowaniu.
Co zrobić z czereśni - przepisy na dżem, przetwory i ciasta
Co zrobić z czereśni - przepisy na dżem, przetwory i ciasta
Sezon na czereśnie trwa krótko, więc warto dokładnie zaplanować, co zrobić z czereśni. Spiesz się, by zrobić dżemy, tartę z czereśniami, kompot lub inne przetwory z czereśni odmiany Burlat lub żółtej Vegi. Te owoce warto jeść - dzięki nim zadbasz o tarczycę i serce.
Przetwory z czereśni - przepis na dżem z czereśni, kompot, nalewkę, konfiturę i chutney
Przetwory z czereśni - przepis na dżem z czereśni, kompot, nalewkę, konfiturę i chutney
Przetwory z czereśni są proste w przygotowaniu - najbardziej czasochłonnym elementem jest pozbawienie owoców pestek i ogonków. Wszystkie przetwory z czereśni trzeba wekować przez około 15-20 minut.
Syrop z pigwy do herbaty: przepis na aromatyczne przetwory
Syrop z pigwy do herbaty: przepis na aromatyczne przetwory
Syrop z pigwy to świetny pomysł na praktyczne wykorzystanie tych owoców - na surowo są niejadalne, jednak świetnie sprawdzają się jako baza przetworów.
Przetwory z gruszek - dżem, nalewka, mus, gruszki w occie
Przetwory z gruszek - dżem, nalewka, mus, gruszki w occie
Z dojrzałych owoców zrobisz dodatek do naleśników, kanapek czy deserów. Dżemy i musy to tylko niektóre ze smacznych przetworów z gruszek.
Jak zrobić domowe przetwory z pigwowca? Sprawdzony przepis na dżem i konfiturę!
Jak zrobić domowe przetwory z pigwowca? Sprawdzony przepis na dżem i konfiturę!
Aromatyczne owoce pigwowca to surowiec na pyszne dżemy i konfitury. Sprawdź nasze przepisy!
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (16)
/01.07.2019 10:15
Mam morwę czarną szczepioną na pniu i jest to niskie drzewko - ok 140 cm wysokości, za to bardzo rozłożyste. Owocuje jak szalone. Polecam.
/05.02.2017 14:52
Morwa to także krzewy zwłaszcza biała sama widziałam w sprzedaży.
/25.06.2016 20:45
Mam morwę białą i czarną .I nie są to krzewy lecz drzewa wielkości jabłoni. Dobrze ,że na zdjęciu to jeżyna a nie np. pomidor czy dynia !! Byłaby większa kompromitacja...
POKAŻ KOMENTARZE (13)