Morwa to rodzaj dużych krzewów oraz niewielkich drzew występujących głównie w klimacie subtropikalnym, jednak niektóre gatunki da się hodować także w Polsce. Są one znane głównie z uwagi na swoje owoce, przypominające jeżyny, które w większości są jadalne. Najczęściej spotykaną odmianą są owoce morwy czarnej, ale występują także w wersji białej i czerwonej.
Do czego wykorzystać owoce morwy?
Biorąc pod uwagę walory smakowe, najlepsze są owoce morwy czarnej i czerwonej. Są soczyste i mają słodko-kwaśny smak. Białej – są nieco mdłe.
Wytwarza się z nich różnego typu dżemy, marmolady, syropy, soki i kompoty. Ponadto, stanowią one dodatek do ciast, tart i innych deserów, a suszone owoce – znakomicie komponują się z mieszanką zdrowych muesli.
Przepis na konfiturę z morwy
Składniki:
- 2 kg morwy czarnej,
- 0,5 kg cukru,
- sok z jednej cytryny.
Sposób przygotowania:
- Owoce morwy umyj, przebierz, usuń liście i szypułki.
- W garnku rozpuść cukier z sokiem z cytryny.
- Dodaj morwę i gotuj na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając.
- Gdy konfitura z morwy nieco zgęstnieje, przełóż go do słoików.
- Odstaw dnem do góry do ostygnięcia i przechowuj konfitury z morwy w chłodnym, ciemnym miejscu.
Morwa doceniana jest także przez zwolenników trunków, a mianowicie wykorzystuje się ją do produkcji win, likierów oraz nalewek.
Jak zrobić nalewkę z owoców morwy?
Jak zrobić wino morwowe?
fot. Adobe Stock
Przepis na dżem z morwy
Składniki:
- 2 kg morwy,
- 1 kg gruszek,
- 0,5 kg cukru,
- otarta skórka z jednej pomarańczy,
- sok z jednej cytryny.
Sposób przygotowania:
- Gruszki umyj, pozbądź się pestek i pokrój na mniejsze kawałki.
- Przełóż do garnka, skrop sokiem z cytryny i zasyp cukrem. Zostaw na 2-3 godziny.
- Dodaj morwę i smaż około 2 godzin.
- Na koniec dodaj startą skórkę z pomarańczy i gotuj jeszcze 15 minut.
- Gotowy dżem z morwy przełóż do wyparzonych wcześniej słoików.
Przepis na sok z morwy
Składniki:
- 2 kg morwy,
- 1 l wody,
- 0,5 kg cukru.
Sposób przygotowania:
- Owoce morwy umyj, przebierz, usuń liście i szypułki.
- Włóż do garnka i zasyp cukrem.
- Po godzinie zalej owoce wodą i zagotuj.
- Gotuj na małym ogniu przez około 2 godziny.
- Gdy sok z morwy ostygnie, przelej go przez sitko lub gazę prosto do szklanych butelek.
Właściwości owoców morwy
Medycyna niekonwencjonalna i ziołolecznictwo chętnie korzystają z dobrodziejstwa i właściwości leczniczych owoców morwy. Stabilizują poziom cukru i cholesterolu we krwi, wspomagają odchudzanie. Są pomocne przy różnego typu zapaleniach, krwawieniach, kaszlu i gorączce, a także przy zapaleniach gardła i jamy ustnej.
Inne zastosowanie
Czasem morwy traktowane są jako drzewa ozdobne i jedynie w tych celach się je sadzi. Biała morwa wykorzystywana jest z kolei głównie jako pokarm dla larw jedwabników, z których to produkuje się jedwab.
Więcej przepisów na domowe przetwory: