przetwory z rabarbaru fot. Adobe Stock, FuzullHanum

Przetwory z rabarbaru: zbiór sprawdzonych przepisów na chutney, kompot, dżem i nie tylko

Przetwory z rabarbaru to sposób na cieszenie się smakiem tego sezonowego warzywa przez okrągły rok. Przygotuj je w wersji słodkiej lub wytrawnej - aromatyczny chutney z rabarbaru to świetny dodatek do mięs. Kompot z rabarbaru nadaje się do spożycia od razu, ale możesz też zapasteryzować go na zimę.
Weronika Kwaśniak / 04.05.2022 13:03
przetwory z rabarbaru fot. Adobe Stock, FuzullHanum

Szczyt sezonu na rabarbar przypada na maj, chociaż to warzywo można kupić na straganach już w kwietniu, a później mniej więcej do połowy czerwca. Zgodnie z kalendarzem przetworów domowych, najlepiej przygotowywać przetwory z rabarbaru w maju.

Spis treści:

  1. Kompot z rabarbaru
  2. Dżem z rabarbaru
  3. Chutney z rabarbaru

Kompot z rabarbaru

Składniki:

  • kilka świeżych łodyg rabarbaru,
  • 1 szklanka cukru,
  • ok. 2 litry wody,
  • odrobina soku z cytryny,
  • łyżeczka cukru waniliowego.

Sposób przygotowania:

  1. Rabarbar lekko obierz. Najlepiej nożem ściągnij włókna zewnętrzne, dokładnie umyj i pokrój na kawałki o długości około 5 cm.
  2. Wodę zagotuj z cukrem i cukrem waniliowym, następnie do syropu wrzuć rabarbar, dodaj sok z cytryny.
  3. Całość gotuj około 15 minut, wystudź. W gorące dni kompot z rabarbaru doskonale chłodzi.
  4. Jeśli zamiast pić kompot z rabarbaru od razu, wolisz zachować go na zimę w formie przetworów z rabarbaru, musisz go jeszcze zapasteryzować. Wlej kompot do słoików i ustaw je do góry dnem. Po kilku godzinach zapasteryzuj w garnku z szerokim dnem - 15-20 minut, licząc od zagotowania wody. 

orzetwory z rabarbaru - kompot
fot. Kompot z rabarbaru/Adobe Stock, sveta_zarzamora

Rabarbarowy dżem

Składniki:

  • 1 kg rabarbaru,
  • 0,5 kg cukru,
  • łyżka świeżo tartego imbiru,
  • sok z połówki cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Rabarbar umyj i osusz.
  2. Łodygi pokrój w centymetrowe paski, zasyp cukrem, by rabarbar puścił sok.
  3. Zagotuj, przykryj i odstaw na noc.
  4. Następnego dnia dodaj imbir i sok cytrynowy, smaż około 1 godzinę.
  5. Dżem przekładaj do słoiczków i szczelnie zakręcaj. Przed przełożeniem dżemu do słoików, warto je wcześniej wyprażyć w piekarniku.

przetwory z rabarbaru - dżem
fot. Dżem z rabarbaru/Adobe Stock, t.sableaux

Chutney z rabarbaru

Składniki:

  • 2 kg rabarbaru,
  • 4 czerwone cebule,
  • 6 ząbków czosnku,
  • 2 łyżki miodu,
  • 2,5 szklanki cukru,
  • szklanka rodzynek,
  • korzeń imbiru,
  • szczypta pieprzu,
  • 2 łyżki gorczycy,
  • łyżeczka cynamonu,
  • 2 szklanki octu winnego,
  • 4 goździki.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę oraz czosnek obierz i drobno posiekaj.
  2. Rabarbar obierz, umyj i pokrój na plasterki.
  3. Wszystko włóż do garnka o grubym dnie. Dodaj cukier, rodzynki, gorczycę i pieprz. Imbir obierz, umyj i posiekaj, tak aby uzyskać ok. 3-4 łyżki cząsteczek imbiru. Dodaj do garnka. 
  4. Wszystko zamieszaj i duś pod przykryciem przez 30-40 minut. Pamiętaj o częstym mieszaniu, by masa się nie przypaliła.
  5. Po upływie wyznaczonego czasu, do garnka z chutneyem dodaj miód, cynamon, ocet, a także goździki - najlepiej drobniutko je posiekać lub rozetrzeć w moździerzu.
  6. Wymieszaj, gotuj przez 45 minut, licząc od momentu zagotowania.
  7. Gdy chutney z rabarbaru stanie się gęsty, przełóż go do wyparzonych słoiczków i pasteryzuj przez 15 minut. Te przetwory z rabarbaru idealnie pasują do mięs.

przetwory z rabarbaru - chutney
fot. Chutney z rabarbaru/Adobe Stock, FuzullHanum

Zobacz więcej przepisów na przetwory z rabarbaru:

Nalewka z rabarbaru - 3 sprawdzone przepisy na rabarbarówkę
Nalewka z rabarbaru - 3 sprawdzone przepisy na rabarbarówkę
Nalewka z rabarbaru ma piękny, głęboki różowy kolor i przyjemny, słodko-kwaśny smak. Można spożywać ją samodzielnie albo dodać do drinków np. na bazie prosecco.
Dżem z rabarbaru - przepis składniki i przygotowanie
Dżem z rabarbaru - przepis składniki i przygotowanie
Nietypowy pomysł na wiosenno-letnie przetwory!