Fot. Fotolia
Dżem z cukinii z goździkami i imbirem
Przepis na rozgrzewający dżem z cukinii to świetna propozycja dla tych, którzy chcieliby cieszyć się słodkim smakiem cukinii w jesienne i zimowe wieczory – herbata wzbogacona łyżeczką tego dżemu smakuje doskonale!
Składniki:
- 3 duże żółte cukinie
- Sok z 1 cytryny
- 6 łyżek świeżo tartego imbiru
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- 4 goździki
Opis przygotowania:
Cukinie umyj i pokrój w plastry o grubości ok. 0,5 cm. Plastry pokrój dodatkowo w połówki lub w ćwiartki. Przełóż do garnka. Dodaj sok z cytryny, goździki, cukier i starty imbir. Gotuj pod przykryciem przez 40 minut, mieszając od czasu do czasu. Po zagotowaniu przetrzyj cukinię przez sito lub użyj blendera. Przełóż do słoików i odstaw.
Dżem jest najlepszy po około miesiącu, kiedy smaki dobrze się wymieszają.
Zobacz także: Konfitura pomidorowo-malinowa - przepis
Cukinia marynowana na słodko w miodzie
Składniki:
- 3 żółte cukinie
- 7 łyżek miodu (prawdziwego)
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 4 goździki
- 80 ml octu 10%
- 1 litr wody
- kilka ziaren pieprzu
Opis przygotowania:
Cukinie umyj, obierz i pokrój w dużą kostkę. Przygotuj zalewę: do garnka wlej wodę, ocet, dodaj cynamon, pieprz, goździki i miód. Zagotuj, a następnie ostudź. Do słoiczków włóż cukinię, zalej zimną zalewą. Zakręć, pasteryzuj przez 8 minut. Ostudź.
Kompot z cukinii
Składniki:
- 2 żółte cukinie
- 3 jabłka
- 1,5 litra wody
- 6 łyżek cukru
- 1 galaretka cytrynowa
Opis przygotowania:
Cukinię i jabłka umyj, obierz i pokrój w kostkę. Zalej wodą, gotuj przez 5 minut, następnie odcedź a do kompotu dodaj galaretkę i cukier. Połącz z owocami.
Ten przepis możesz wykorzystać „na świeżo” lub z przeznaczeniem na inną porę roku. Wówczas słoiki pasteryzuj przez 10 minut, możesz dodać także więcej cukru.
Zobacz także: Co można zrobić z cukinii?