Czas wykonania: 120 min
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- kilogram aronii (przebranej, bez gałązek, listków i szypułek),
- 500 ml wody,
- 400 g drobnego cukru.
Przygotowanie:
- Przebrane owoce opłucz pod bieżącą wodą, a następnie umieść w rondelku.
- Zalej wodą i dodaj cukier. Całość zagotuj, cały czas mieszając. Cukier musi się całkowicie rozpuścić.
- Gotuj ok. 40 minut od momentu wrzenia (na bardzo małym ogniu), a następnie odstaw miksturę na kilka godzin lub na całą noc.
- Następnie ponownie zagotuj i "pyrkaj" na wolnym ogniu ok. 2-2.5 godziny, aż powstaną gęste powidła z aronii. Mieszanka musi mieć konsystencję bardzo gęstego kisielu.
- Gorące powidła z aronii przełóż do słoików i zapasteryzuj.
Czytaj także:
Przetwory z lawendy
Dżem z białej porzeczki
Orzeźwiające wino owocowe