Czas wykonania: 60 min
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 2.5 kg aronii (przebranej, bez gałązek i listków),
- 1.5 l wody,
- ok. 1 kg drobnego cukru,
- cytryna.
Przygotowanie:
- Aronię dokładnie opłucz pod bieżącą wodą, a następnie przełóż do rondelka. Pamiętaj, aby dokładnie oczyścić owoce z szypułek.
- Zgnieć lekko owoce tłuczkiem do ziemniaków, aby puściły sok, a następnie wlej wodę i doprowadź do wrzenia.
- Gotuj na małym ogniu ok. 30 minut, aż woda nabierze intensywnego koloru i powstanie gęsty sok z aronii.
- Dodaj sok wyciśnięty z cytryny i gotuj jeszcze kilka minut.
- Następnie całość przecedź przez sito lub przeciśnij przez gazę, a do uzyskanego soku dodaj cukier i dobrze wymieszaj, aby cały się rozpuścił.
- Następnie przelej z powrotem do rondelka i gotuj jeszcze kilka minut.
- Gotowy gęsty sok z aronii rozlej do butelek i zapasteryzuj.
Czytaj także:
Aronia a cukrzyca
Najzdrowsze letnie owoce
Nalewka z borówki amerykańskiej