Wystarczy tylko kilka składników - jak zrobić smalec z gęsiny?

Jak zrobić smalec z gęsiny? To wcale nie takie trudne. Domowy smalec jest o wiele lepszym wyborem, niż te, które możesz kupić w sklepach. Najlepiej wykorzystać duże płaty gęsiej skóry, aby wytopić spore ilości tłuszczu. Smalec gęsi cieszy się dużym powodzeniem ze względu na swoje właściwości zdrowotne.
/ 29.10.2022 05:58
DRUKUJ PRZEPIS
Wystarczy tylko kilka składników - jak zrobić smalec z gęsiny? fot. Adobe Stock, Monika
Czas wykonania: 60 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • litr tłuszczu i kawałków skóry gęsi,
  • cebula,
  • spore jabłko (odmiana kwaśna),
  • sól i świeżo zmielony pieprz,
  • 2 łyżki majeranku.
Przygotowanie:

Jak zrobić smalec z gęsiny? Możesz oczywiście kupić już gotowy, ale znacznie lepszy (i zdrowszy) będzie ten, który przygotujesz samodzielnie w domu. Smalec z gęsi wykazuje szereg właściwości zdrowotnych, przez co warto po niego sięgać szczególnie w sezonie infekcji.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę i obrane jabłko pokrój w kostkę, a skórę i tłuszcz gęsi pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Przełóż wszystko do rondelka, dodaj 2-3 łyżki wody i zacznij podgrzewać na małym ogniu.
  3. Kiedy tłuszcz się wytopi, podsmażaj, mieszając do jakiś czas. Po ok. 5-7 minutach dodaj cebulę oraz jabłko. Smaż, aż się mocno zrumienią.
  4. Przelej całość do słoika i jeszcze zanim dobrze stężeje, przemieszaj smalec z gęsiny co jakiś czas.
  5. Słoik ze smalcem z gęsiny zamknij i przechowuj w lodówce.

Czytaj także:
Jak zamarynować pierś z gęsi?
Czy gęsina jest zdrowa?
Gęś pieczona w kawałkach

DRUKUJ PRZEPIS