Czy gęsina jest zdrowa fot. Adobe Stock

Czy gęsina jest zdrowa? Właściwości zdrowotne mięsa z gęsi

Gęsina jest tłusta ale zdrowa, tłuszcz obecny w mięsie gęsi w większości wytapia się podczas pieczenia. Niektórzy obawiają się, że jedzenie gęsiny podnosi poziom złego cholesterolu, tymczasem jest zupełnie odwrotnie.
/ 04.11.2020 10:36
Czy gęsina jest zdrowa fot. Adobe Stock

Na co dzień zwykle wybieramy kurczaka albo mięso wieprzowe. Gęś najczęściej kupujemy w całości, na Boże Narodzenie, Wielkanoc czy 11 listopada. Nie tylko dlatego, że gęsina jest dosyć droga.

Wiele osób sądzi, że tłusta gęsina jest niezdrowa, co jest oczywistym mitem. Bo gęsina, choć tłusta, naprawdę jest zdrowa. Dlaczego?

Czy gęsina jest zdrowa? Tak

Mięso gęsi jest bogate w pełnowartościowe białko. Ponadto posiada ono wiele witamin: A, E i witaminy z grupy B, a także cenne dla zdrowia składniki, takie jak cynk, potas, magnez, fosfor czy żelazo.

Gęsina jest dwa razy bardziej kaloryczna niż mięso z kurczaka, dlatego wielu odstrasza. Wprawdzie zawiera więcej tłuszczu, ale głównie są to tłuszcze jedno- i wielonienasycone, których nie należy się obawiać. Kwasy omega-3 i omega-6 obniżają poziom złego cholesterolu (LDL), podwyższając dobry (HDL).

Gęś jest wybredna, jeśli chodzi o pożywienie i nie weźmie byle czego... do dzioba. Żywi się głównie owsem i trawą. Cechuje ją także większa niż kurę czy kaczkę odporność. Naturalnie karmione polskie gęsi to najzdrowsze mięso drobiowe. 

Ile kalorii ma gęsina?

Osoby sięgające po gęsinę na diecie odchudzającej, powinny raczej wybierać kawałki mięsa bez skóry. Skóra gęsi to najbardziej tłusta część:

  • 100 mięsa gęsi ze skórą: około 371 kcal,
  • 100 g mięsa gęsi bez skóry: około 161 kcal.

W takiej porcji mięsa ze skórą znajduje się aż 34 g tłuszczu, w porcji bez skóry - około 7 g. Gęsina to zdecydowanie najbardziej kaloryczne mięso drobiowe, a jednocześnie najzdrowsze.

Artykuł został pierwotnie opublikowany 23.10.2014 na zlecenie Edipresse.

Zobacz przepisy na gęsinę:
Gęś faszerowana po polsku
Półgęsek - przepis na wędzony półgęsek
Pieczona gęś z jabłkami
Udka gęsi w sosie