Gęsina to nie tylko prawdziwie jesienne mięso, ale także od jakiegoś czasu symbol dnia 11 listopada. Związane jest z dniem Świętego Marcina i króluje na polskich stołach w podobny sposób, w jaki indyk rządzi Świętem Dziękczynienia. Co zrobić z gęsi, aby była pyszna i doskonale doprawiona?
Spis treści:
Co zrobić z gęsi: pieczona gęś
Pieczona gęś idealnie sprawdzi się jako danie główne. Jeśli upieczesz ją w całości i podasz na stole w brytfance czy naczyniu żaroodpornym, będzie pięknie wyglądać i doskonale smakować. Gęsina lubi towarzystwo pieczonych ziemniaków.
Składniki:
- ok. 4,5 kg wypatroszonej, przygotowanej do obróbki gęsi,
- 2 średnie jabłka,
- szklanka świeżego soku jabłkowego,
- łyżka soli,
- 2 łyżeczki pieprzu,
- łyżka kminku,
- świeży tymianek,
- 4 ząbki czosnku,
- garść żurawiny (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nastaw na 130 stopni. Gęsinę odpowiednio przygotuj - jeśli w środku jest woreczek z podrobami, należy go wyjąć.
- Gęś dokładnie natrzyj solą, pieprzem, tymiankiem oraz kminkiem, a do środka włóż obrany czosnek i część przypraw.
- Całość włóż do naczynia żaroodpornego, obłóż umytymi, przekrojonymi w ćwiartki jabłkami i podlej sokiem. Zamiast soku możesz użyć także cydru.
- Tak przygotowane mięso przykryj i włóż do piekarnika na ok. 7 godzin.
- Po tym czasie zdejmij pokrywkę i zwiększ temperaturę do 220 stopni, aby skórka dobrze się zarumieniła. Piecz jeszcze ok. 20 minut, a następnie przełóż na deskę.
fot. Co zrobić z gęsi: pieczona gęś/Adobe Stock, Natasha Breen
Co zrobić z gęsi: pierś z gęsi
Pieczona lub smażona pierś z gęsi jest soczysta i doskonale smakuje jako dodatek do sałatki lub element dania głównego. Możesz podać ją na obiad lub wykorzystać jako sycącą wczesną kolację. Nie wymaga stosowania wielu przypraw, bo sama w sobie świetnie smakuje.
Składniki:
- podwójna pierś z kurczaka,
- 2 ząbki czosnku,
- łyżeczka tymianku,
- sól i pieprz,
- łyżeczka oleju lub oliwy.
Sposób przygotowania:
- Pierś dokładnie umyj i osusz. W naczyniu wymieszaj przyprawy wraz z olejem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, a następnie dokładnie natrzyj mięso i odstaw do lodówki na ok. godzinę.
- Po tym czasie mięso w całości usmaż na oleju, po ok. 5-7 minut z każdej strony. Możesz przykryć patelnię, wówczas po usmażeniu gęsina będzie bardziej soczysta i równomiernie się podsmaży.
- Gotową pierś pokrój w plastry i podawaj z ulubionymi dodatkami.
fot. Co zrobić z gęsi: pierś z gęsi/Adobe Stock, Nelea Reazanteva
Co zrobić z gęsi: pierogi z gęsiną
Pierogi to zawsze dobry pomysł na obiad. Do przygotowania farszu do pierogów możesz wykorzystać niemal wszystkie mięsa, warzywa czy owoce.
Składniki:
- 400 g mąki pszennej typ 550,
- 3 łyżki oleju,
- 3/4 szklanki ciepłej wody,
- jajko,
- łyżeczka soli,
- ok. 650 g piersi z gęsi,
- duża cebula,
- ząbek czosnku,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Gęsinę umyj, osusz i ugotuj w bulionie warzywnym lub wodzie. Gotuj przez ok. godzinę. Następnie zmiel w maszynce lub dokładnie zmiksuj / zblenduj.
- Dodaj podsmażoną na smalcu z gęsi cebulkę pokrojoną w kostkę i dodaj do mięsa razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz przyprawami. Całość wystudź.
- Kiedy farsz wystygnie, mąkę przesiej na stolnicę lub do miski. Zrób niewielkie wgłębienie w kopcu z mąki, a do środka wbij jajko, wlej olej oraz dodaj sól.
- Następnie stopniowo wlewaj wodę i wyrabiaj ciasto - najpierw rób to łyżeczką, aby składniki się połączyły. Kiedy woda "zabierze" całą mąkę, wyrób ciasto ręcznie.
- Rozwałkuj i wytnij kółka. Następnie na każde kółko nałóż odrobinę farszu i zalep pierogi.
- Tak przygotowane pierogi ugotuj w mocno osolonej wodzie. Następnie delikatnie opłucz pod bieżącą wodą.
fot. Co zrobić z gęsi: pierogi z gęsiny/Adobe Stock, myviewpoint
Co zrobić z gęsi: pasztet z gęsiny
Pasztet z gęsi do świetny dodatek do kanapek czy ciepłych, chrupiących tostów. Możesz podać go na śniadanie, kolację lub jako element szwedzkiego stołu podczas rodzinnego spotkania.
Składniki:
- pęczek włoszczyzny,
- 600 ml wody,
- ziele angielskie i listki laurowe,
- ok. kilograma gęsich udek lub piersi,
- 200 g wątróbki z gęsi,
- 2 średnie cebule,
- gałązka rozmarynu i tymianku,
- 2 czerstwe bułki,
- 4 jajka,
- sól i pieprz,
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej.
Sposób przygotowania:
- Przygotuj bulion warzywny. Gęsinę umyj, osusz, a następnie wrzuć na zimną patelnię i poczekaj, aż wytopi się tłuszcz.
- Smaż, aż skórka lekko się przyrumieni. Dodaj pokrojoną w ćwiartki cebulę i smaż wszystko razem kilka minut.
- Całość zalej bulionem, aby całe mięso było przykryte. Dodaj także wszystkie przyprawy, przykryj i duś ok. 20 minut.
- Bułki namocz w wodzie i włóż do gotującej się gęsiny. Całość dokładnie zmiel, dodaj jajka i dobrze wymieszaj, wyrabiając tym samym masę.
- Przełóż ją do keksówki i włóż do piekarnika (180 stopni) na ok. 45-50 minut. Studź w foremce.
fot. Co zrobić z gęsi: pasztet z gęsiny/Adobe Stock, marysckin
Czytaj także:
Właściwości zdrowotne mięsa z gęsi
Z czym podawać gęsinę?
Gęś faszerowana po polsku