Gęsina to prawdziwa królowa jesieni i zimy. Co zrobić z gęsi, aby było pysznie?

Co zrobić z gęsi fot. Adobe Stock, lilechka75
Nie wiesz, co zrobić z gęsi? Możesz przygotować pyszną, pieczoną pierś, aksamitny pasztet albo idealnie doprawione pierogi. Gęsina to doskonałe mięso, które idealnie sprawdza się jesienią i zimą. Będzie idealnym pomysłem na danie główne, a także dodatek do innych potraw. Zobacz, co zrobić z gęsiny.
/ 12.11.2022 05:49
Co zrobić z gęsi fot. Adobe Stock, lilechka75

Gęsina to nie tylko prawdziwie jesienne mięso, ale także od jakiegoś czasu symbol dnia 11 listopada. Związane jest z dniem Świętego Marcina i króluje na polskich stołach w podobny sposób, w jaki indyk rządzi Świętem Dziękczynienia. Co zrobić z gęsi, aby była pyszna i doskonale doprawiona?

Spis treści:

  1. Pieczona gęś
  2. Pierś z gęsi
  3. Pierogi z gęsiną
  4. Pasztet z gęsi

Co zrobić z gęsi: pieczona gęś

Pieczona gęś idealnie sprawdzi się jako danie główne. Jeśli upieczesz ją w całości i podasz na stole w brytfance czy naczyniu żaroodpornym, będzie pięknie wyglądać i doskonale smakować. Gęsina lubi towarzystwo pieczonych ziemniaków.

Składniki:

  • ok. 4,5 kg wypatroszonej, przygotowanej do obróbki gęsi,
  • 2 średnie jabłka,
  • szklanka świeżego soku jabłkowego,
  • łyżka soli,
  • 2 łyżeczki pieprzu,
  • łyżka kminku,
  • świeży tymianek,
  • 4 ząbki czosnku,
  • garść żurawiny (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nastaw na 130 stopni. Gęsinę odpowiednio przygotuj - jeśli w środku jest woreczek z podrobami, należy go wyjąć.
  2. Gęś dokładnie natrzyj solą, pieprzem, tymiankiem oraz kminkiem, a do środka włóż obrany czosnek i część przypraw.
  3. Całość włóż do naczynia żaroodpornego, obłóż umytymi, przekrojonymi w ćwiartki jabłkami i podlej sokiem. Zamiast soku możesz użyć także cydru.
  4. Tak przygotowane mięso przykryj i włóż do piekarnika na ok. 7 godzin.
  5. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i zwiększ temperaturę do 220 stopni, aby skórka dobrze się zarumieniła. Piecz jeszcze ok. 20 minut, a następnie przełóż na deskę.

Co zrobić z gęsi pieczona gęś
fot. Co zrobić z gęsi: pieczona gęś/Adobe Stock, Natasha Breen

Co zrobić z gęsi: pierś z gęsi

Pieczona lub smażona pierś z gęsi jest soczysta i doskonale smakuje jako dodatek do sałatki lub element dania głównego. Możesz podać ją na obiad lub wykorzystać jako sycącą wczesną kolację. Nie wymaga stosowania wielu przypraw, bo sama w sobie świetnie smakuje.

Składniki:

  • podwójna pierś z kurczaka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżeczka tymianku,
  • sól i pieprz,
  • łyżeczka oleju lub oliwy.

Sposób przygotowania:

  1. Pierś dokładnie umyj i osusz. W naczyniu wymieszaj przyprawy wraz z olejem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, a następnie dokładnie natrzyj mięso i odstaw do lodówki na ok. godzinę.
  2. Po tym czasie mięso w całości usmaż na oleju, po ok. 5-7 minut z każdej strony. Możesz przykryć patelnię, wówczas po usmażeniu gęsina będzie bardziej soczysta i równomiernie się podsmaży.
  3. Gotową pierś pokrój w plastry i podawaj z ulubionymi dodatkami.

Co zrobić z gęsi pierś z gęsi
fot. Co zrobić z gęsi: pierś z gęsi/Adobe Stock, Nelea Reazanteva

Co zrobić z gęsi: pierogi z gęsiną

Pierogi to zawsze dobry pomysł na obiad. Do przygotowania farszu do pierogów możesz wykorzystać niemal wszystkie mięsa, warzywa czy owoce.

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej typ 550,
  • 3 łyżki oleju,
  • 3/4 szklanki ciepłej wody,
  • jajko,
  • łyżeczka soli,
  • ok. 650 g piersi z gęsi,
  • duża cebula,
  • ząbek czosnku,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Gęsinę umyj, osusz i ugotuj w bulionie warzywnym lub wodzie. Gotuj przez ok. godzinę. Następnie zmiel w maszynce lub dokładnie zmiksuj / zblenduj.
  2. Dodaj podsmażoną na smalcu z gęsi cebulkę pokrojoną w kostkę i dodaj do mięsa razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz przyprawami. Całość wystudź.
  3. Kiedy farsz wystygnie, mąkę przesiej na stolnicę lub do miski. Zrób niewielkie wgłębienie w kopcu z mąki, a do środka wbij jajko, wlej olej oraz dodaj sól.
  4. Następnie stopniowo wlewaj wodę i wyrabiaj ciasto - najpierw rób to łyżeczką, aby składniki się połączyły. Kiedy woda "zabierze" całą mąkę, wyrób ciasto ręcznie.
  5. Rozwałkuj i wytnij kółka. Następnie na każde kółko nałóż odrobinę farszu i zalep pierogi.
  6. Tak przygotowane pierogi ugotuj w mocno osolonej wodzie. Następnie delikatnie opłucz pod bieżącą wodą.

Co zrobić z gęsi pierogi z gęsiną
fot. Co zrobić z gęsi: pierogi z gęsiny/Adobe Stock, myviewpoint

Co zrobić z gęsi: pasztet z gęsiny

Pasztet z gęsi do świetny dodatek do kanapek czy ciepłych, chrupiących tostów. Możesz podać go na śniadanie, kolację lub jako element szwedzkiego stołu podczas rodzinnego spotkania.

Składniki:

  • pęczek włoszczyzny,
  • 600 ml wody,
  • ziele angielskie i listki laurowe,
  • ok. kilograma gęsich udek lub piersi,
  • 200 g wątróbki z gęsi,
  • 2 średnie cebule,
  • gałązka rozmarynu i tymianku,
  • 2 czerstwe bułki,
  • 4 jajka,
  • sól i pieprz,
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj bulion warzywny. Gęsinę umyj, osusz, a następnie wrzuć na zimną patelnię i poczekaj, aż wytopi się tłuszcz.
  2. Smaż, aż skórka lekko się przyrumieni. Dodaj pokrojoną w ćwiartki cebulę i smaż wszystko razem kilka minut.
  3. Całość zalej bulionem, aby całe mięso było przykryte. Dodaj także wszystkie przyprawy, przykryj i duś ok. 20 minut.
  4. Bułki namocz w wodzie i włóż do gotującej się gęsiny. Całość dokładnie zmiel, dodaj jajka i dobrze wymieszaj, wyrabiając tym samym masę.
  5. Przełóż ją do keksówki i włóż do piekarnika (180 stopni) na ok. 45-50 minut. Studź w foremce.

Co zrobić z gęsi pasztet z gęsi
fot. Co zrobić z gęsi: pasztet z gęsiny/Adobe Stock, marysckin

Czytaj także:
Właściwości zdrowotne mięsa z gęsi
Z czym podawać gęsinę?
Gęś faszerowana po polsku

 

Tagi: gęsina, gęś

Redakcja poleca

REKLAMA