marynowana cukinia fot. Adobe Stock

Przetwory z cukinii w kilku odsłonach. Nie tylko leczo i ketchup!

W sam raz do sałatek i koreczków! Jeżeli masz obfite zbiory w tym roku, to koniecznie sprawdź nasze przepisy.
Weronika Kwaśniak / 16.08.2013 02:55 / aktualizacja: 19.06.2019 13:50
marynowana cukinia fot. Adobe Stock

Spis treści

  1. Ketchup z cukinii
  2. Marynowana w słoikach
  3. Dżem warzywny
  4. Leczo do słoików
  5. Jak ją wybierać do przetworów?

Przepis na ketchup z cukinii

Składniki:

  • 4 duże cukinie
  • Kilogram pomidorów podłużnych
  • Łyżeczka soli
  • szklanka cukru
  • 10% ocet spirytusowy
  • Szczypta pieprzu
  • Liść laurowy
  • Ziele angielskie

Przygotowanie

  1. Cukinię wyszoruj dokładnie pod ciepłą bieżąca wodą. Przekrój na pół i wydrąż środek z gniazdami nasiennymi.
  2. Pokrój w kostkę i przełóż do garnka. Pomidory sparz i przekrój skórkę na krzyż. Obierz delikatnie pozostawiając miąższ.
  3. Dopraw solą, pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym. Wlej ocet. Duś na wolnym ogniu przez około 3 godziny.
  4. Pamiętaj, aby co jakiś czas mieszać, aby nie przypalić całości. Rozlej do wyparzonych słoików i dokładnie zakręć.
  5. Połóż na blacie do góry dnem i poczekaj do wystygnięcia.

Marynowana w słoikach

Składniki:

  • 3 średnie cukinie
  • czosnek
  • listki laurowe
  • ziele angielskie
  • pieprz ziarnisty
  • 1 i 1/2 łyżki soli
  • 1 czubata łyżeczka kurkumy
  • 1 szklanka cukru
  • 4 szklanki wody
  • 1 i 1/2 szklanki octu

Przygotowanie

  1. Młodą cukinię wyszoruj dokładnie pod ciepłą bieżąca wodą. Przekrój na pół i wydrąż środek z gniazdami nasiennymi.
  2. Pokrój w paseczki. Przełóż do wyparzonych słoików i włóż pokrojony czosnek pomiędzy warstwy.
  3. Zrób zalewę na bazie octu. Gotuj w wodzie ziele angielskie, pieprz, kurkumę i cukier. Połącz z octem i zalej cukinię.
  4. Zamknij dokładnie przykrywką i zawekuj 15 minut w gorącej wodzie.
  5. Przełóż na blat do góry dnem i pozostaw do ostygnięcia.

Marynowana w słoikach
fot. Adobe Stock

Dżem warzywny

Składniki:

  • 4 średnie cukinie
  • 2 cytryny
  • Pektyna z jabłek
  • Pół kilograma cukru brązowego
  • Szczypta soli

Przygotowanie

  1. Cukinie umyj pod bieżąca wodą i oczyść za pomocą zmywaka lub szczoteczki. 
  2. Przepołów i wydrąż pestki z gniazd nasiennych. Pokrój w kosteczkę. Wyciśnij sok z cytryny i wyciągnij pestki.
  3. Połącz z cukrem , solą i pektyną z jabłek. Przełóż do garnka i duś przez około 3-4 godziny na wolnym ogniu.
  4. Sprawdzaj co jakiś czas, aby dno nie przypaliło się. Przelej do wyparzonych słoików i zawekuj przez 15 minut w gorącej wodzie.
  5. Zakręcone słoiki ułóż na blacie do góry dnem i pozostaw do wystygnięcia.

Leczo do słoików

Składniki:

  • 4 duże cukinie
  • 4 papryki czerwone lub żółte
  • 5 pomidorów podłużnych
  • Liść laurowy
  • Ziele angielskie

Przygotowanie

  1. Cukinię oczyść i umyj pod bieżąca wodą. Papryki czerwone przypal nad gazem tak, aby zwęgliły się.
  2. Obierz skórkę za pomocą wilgotnej ściereczki. Pokrój na mniejsze kawałki.
  3. Na każdym pomidorze wykrój krzyżyk i sparz wrzątkiem. Zdejmij skórkę tak, aby nie uszkodzić miąższu.
  4. Pokrój w plastry. Włóż warzywa do garnka i dopraw zielem angielskim, liściem laurowym i ewentualnie solą i pieprzem do smaku.
  5. Duś na wolnym ogniu przez około 3 godziny. Dla urozmaicenia smaku możesz podlać leczo oliwą z oliwek.
  6. Przełóż do wcześniej wyparzonych składników i zakręć pokrywkę.
  7. Przełóż na blat do góry dnem i pozostaw do wystudzenia.

Jak wybierać cukinię do przetworów?

Do dżemów, sosów lub leczo wybieraj średnie odmiany, w których znajdziesz mniejsze gniazda nasienne oraz watowatą powierzchnię.

Jeżeli chodzi o kolor – nie ma tutaj większego znaczenia. Możesz wybierać spośród białych, żółtych lub zielonych. Prezencja to jedyny powód, dla którego możesz eksperymentować z różnymi połączeniami

Wybieraj jedynie jędrne i sztywne odmiany. Unikaj miękkich i tych przejrzałych. Drobne plamy i wgniecenia mogą być zdradliwe  - w ich szczelinach może gromadzić się pleśń

Zobacz też:
Jak zrobić ogórki kiszone? Instrukcja krok po kroku Sprawdź, jak przygotować pikle z cebulką.
 

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (3)
/18.09.2018 21:15
Przepis na cukinie marynowaną jest bardzo dobry.Sprawdziłam.Z tej zalewy zrobiłam dwa rodzaje cukini.Pierwszą tak jak w przepisie,a drugą z 1 łyżeczką curry.
/27.08.2015 13:26
przetwory z cukinii - kocham je!
/13.08.2013 09:33
Przetwory z cukini są fantastyczne i bardzo zdrowe. Robię je a potem wcinamy cały rok