Ciasto z dyni, zwane inaczej pumpkin pie lub ciastem dyniowym to pyszny pomysł na sezonowy deser! Sprawdźcie nasz przepis na pumpkin pie!
fot. Fotolia
Składniki na pumpkin pie:
Na ciasto:
- 200 g mąki,
- 100 g masła,
- szczypta soli.
Na nadzienie:
- 2 kg dyni,
- 130 g cukru trzcinowego,
- 200 g skondensowanego mleka,
- 2 jajka,
- ½ łyżeczki cynamonu,
- ½ łyżeczki imbiru,
- ¼ łyżeczki zmielonych goździków,
- trochę masła i bułki tartej na wysmarowanie blaszki
Sposób przygotowania pumpkin pie:
Wsypać mąkę ze szczyptą soli do szerokiej miski, dodać masło w temperaturze pokojowej pokrojone na kawałeczki i zagnieść szybko ciasto, dodając odrobinę zimnej wody. Ciasto uformować w kulę, owinąć folią i wstawić do lodówki na minimum godzinę. Pokroić dynię na szerokie na około 10 cm plastry, wydrążyć nasiona i upiec na blasze przez około godzinę (aż miąższ zmięknie) w temperaturze 180°.
fot. Fotolia
Upieczoną dynię pozostawić do ostygnięcia, wydrążyć sam miąższ, zmiksować go blenderem, a następnie wlać na patelnię i ciągle mieszając gotować aż do momentu, gdy zrobi się bardziej gęsta i „zbita”.
fot. Fotolia
Z ugotowanego miąższu dyni odważyć 450 gram i włożyć do miseczki. Dodać cukier, skondensowane mleko (niesłodzone), jajka, przyprawy i wszystko razem wymieszać. Ciasto rozwałkować na około pół centymetra grubości i wyłożyć nim wcześniej wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą okrągłą blaszkę o średnicy 22 cm, taką jak na tarty. Na ciasto wyłożyć dyniowe nadzienie, wygładzić szpatułką.
fot. Fotolia
Włożyć ciasto do piekarnika już nagrzanego do 220°, postawić je na najniższej pozycji w piekarniku. Po 15 minutach obniżyć temperaturę do 180° i piec przez dalszych 45 minut.
Ostudzić ciasto dyniowe. Pumpkin pie można podawać przy akompaniamencie bitej śmietany.