POLECAMY

Kilka sposobów na to, aby przygotować ciasto dyniowe w wersji fit!

Ciasto dyniowe to doskonałe ciasto, które warto przygotować podczas sezonu jesiennego – sprawdź nasze przepisy!
Sylwia Kazimierczuk / 11 miesięcy temu
Kilka sposobów na to, aby przygotować ciasto dyniowe w wersji fit! fot. Fotolia

Ciasto dyniowe przygotowywane na bazie pieczonego musu z dyni lub puree z puszki to doskonały pomysł na lekkie i dietetyczne ciasto. Zastępując cukier ksylitolem, stewią lub miodem nie straci na smaku. W wersji amerykańskiej z dodatkiem kremu warto użyć odtłuszczonego sera twarogowego, który doskonale podkreśli puszysta konsystencję deseru!

Ciasto dyniowe fit

Oto składniki na ciasto dyniowe fit:

  • średnia dynia Hokkaido
  • 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki ksylitolu
  • szczypta cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 jajka

Jak zrobić ciasto dyniowe fit?

  1. Dynię dokładnie umyj pod bieżącą wodą i obierz ze skórki.
  2. Pokrój na mniejsze kawałki. Następnie przełóż do garnka i zalej odrobiną wody.
  3. Duś pod przykryciem przez 15 minut do miękkości i zmiksuj za pomocą blendera.
  4. Dopraw solą, ksylitolem, cynamonem i gałką muszkatołową.
  5. Rozkłócone jajka dodaj do mieszanki. Dosyp wcześniej przesianą mąkę.
  6. Wszystkie składniki wymieszaj. Przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Piecz przez 50 minut. Tak przygotowane ciasto dyniowe w wersji fit możesz podawać z odrobiną miodu.

Ciasto z dyni i jabłek

Oto składniki na ciasto z dyni i jabłek fit:

  • 2-3 średniej wielkości jabłka
  • średniej wielkości dynia Hokkaido
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki stewii
  • 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • szczypta cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej

Jak zrobić ciasto z dyni i jabłek fit?

  1. Jabłka umyj pod bieżącą wodą i obierz dokładnie ze skórki. Dynię umyj, przekrój i wydrąż pestki.
  2. Jabłka i dynię przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 25 minut do miękkości.
  3. Po wystudzeniu zmiksuj. Dopraw stewią, cynamonem i gałką muszkatołową.
  4. Dosyp przesianą mąkę pszenną. Wszystkie składniki dokładnie miksuj i piecz przez 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Tak przygotowane ciasto dyniowe doskonale smakuje z dodatkiem miodu.

Amerykańskie ciasto z dyni fit

Oto składniki na amerykańskie ciasto z dyni fit:

  • puszka puree z dyni
  • 2 łyżeczki ksylitolu
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • serek twarogowy o obniżonej zawartości tłuszczu

Jak zrobić ciasto amerykańskie z dyni fit?

  1. Puree z dyni wymieszaj z ksylitolem i solą. Przesianą mąkę połącz z proszkiem do pieczenia.
  2. Rozkłócone jajka zmiksuj z resztą składników i przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 45 minut.
  4. W miseczce zmiksuj ser twarogowy z dodatkiem miodu.
  5. Wyłóż na wierzch upieczonego i wystudzonego ciasta. Doskonale smakuje również bez dodatku kremu.

Zobacz inne przepisy na desery

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)