Dżem z dyni przyrządzany na bazie dyni Hokkaido lub innej odmiany, to jeden ze smaczniejszych deserów. Dodatek pomarańczy, cytryny lub soku z jabłek równoważy słodycz dyni. Możemy doprawić też mielonym cynamonem, miodem lub syropem klonowym.
Spis treści
Dżem z dyni na zimę
Składniki:
- 2 kilo dyni - najlepiej odmiana Hokkaido,
- opakowanie galaretki cytrynowej,
- 3 średnie cytryny,
- 1,5 litra wody,
- kawałek imbiru,
- zmielony cynamon,
- 400 g cukru,
Przygotowanie:
- Dynie dokładnie umyj. W przypadku odmiany Hokkaido nie musisz obierać skórki.
- Pokrój na mniejsze kawałki i wydrąż pestki.
- Galaretkę cytrynową rozpuść w niewielkiej ilości wody. Wyciśnij sok z cytryn i zetrzyj skórkę.
- Imbir dokładnie obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach.
- Dodaj do dyni i gotuj w dużym garnku na małym ogniu. Zalej ciepłą wodą.
- Gdy dynia zmięknie, zasyp cukrem i zmielonym cynamonem.
- Gotuj przez 15 minut. Wszystko dokładnie zmiksuj na gładką masę. Przełóż do słoików i zawekuj – przekręć gorące słoiki do góry dnem. Tak przygotowany dżem z dyni to doskonały dodatek do naleśników, jak i innych deserów.
Dżem z dyni i pomarańczy
Składniki:
- 1,5 kilo dyni,
- szklanka cukru,
- pół szklanki soku pomarańczowego,
- 2 pomarańcze,
- szczypta soli.
Przygotowanie:
- Dynię dokładnie umyj pod bieżąca wodą. Następnie obierz ze skórki i wydrąż pestki.
- Pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do dużego garnka. Następnie zalej wodą i sokiem z pomarańczy.
- Gotuj na małym ogniu przez około 20 minut. Zasyp cukrem i gotuj przez 10 minut.
- Miksuj za pomocą blendera na gładką masę. Dopraw szczyptą soli. Przełóż do słoików i zawekuj.
fot. Adobe Stock
Dżem z dyni i jabłek
Składniki:
- kilogram dyni Hokkaido,
- 500 g jabłek,
- szklanka wody,
- 300 g cukru,
- łyżka cynamonu.
Przygotowanie:
- Dynię dokładnie umyj i obierz ze skórki. Pokrój na mniejsze kawałki. Wydrąż środek i usuń pestki.
- Jabłka przemyj pod bieżąca wodą i obierz ze skórki. Usuń gniazda nasienne. Całość przełóż do dużego garnka i zalej wodą.
- Gotuj przez 15 minut do miękkości. Dosyp cukier i dopraw mielonym cynamonem.
- Gotuj jeszcze około 10 minut.
Zobacz też inne przetwory z dyni:
Przepis na aromatyczny ketchup z dyni Pomysł na sok z dyni