Dżem z dyni duś z kawałkami pomarańczy lub jabłek. Dodaj cynamon.

dżem z dyni fot. Fotolia
Dżem z dyni jest mniej popularny, a jakże smaczny! Jeżeli nie chcesz, aby był zbyt mdły, połącz go z owocami cytrysowymi lub jabłkami.
Sylwia Kazimierczuk / 14.10.2019 22:01
dżem z dyni fot. Fotolia

Dżem z dyni przyrządzany na bazie dyni Hokkaido lub innej odmiany, to jeden ze smaczniejszych deserów. Dodatek pomarańczy, cytryny lub soku z jabłek równoważy słodycz dyni. Możemy doprawić też mielonym cynamonem, miodem lub syropem klonowym.

Spis treści

  1. Dżem z dyni na zimę
  2. Z pomarańczą
  3. Z jabłkiem

Dżem z dyni na zimę

Składniki:

  • 2 kilo dyni - najlepiej odmiana Hokkaido,
  • opakowanie galaretki cytrynowej,
  • 3 średnie cytryny,
  • 1,5 litra wody,
  • kawałek imbiru,
  • zmielony cynamon,
  • 400 g cukru,

Przygotowanie:

  1. Dynie dokładnie umyj. W przypadku odmiany Hokkaido nie musisz obierać skórki.
  2. Pokrój na mniejsze kawałki i wydrąż pestki.
  3. Galaretkę cytrynową rozpuść w niewielkiej ilości wody. Wyciśnij sok z cytryn i zetrzyj skórkę.
  4. Imbir dokładnie obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach.
  5. Dodaj do dyni i gotuj w dużym garnku na małym ogniu. Zalej ciepłą wodą.
  6. Gdy dynia zmięknie, zasyp cukrem i zmielonym cynamonem.
  7. Gotuj przez 15 minut. Wszystko dokładnie zmiksuj na gładką masę. Przełóż do słoików i zawekuj – przekręć gorące słoiki do góry dnem. Tak przygotowany dżem z dyni to doskonały dodatek do naleśników, jak i innych deserów.

Dżem z dyni i pomarańczy

Składniki:

  • 1,5 kilo dyni,
  • szklanka cukru,
  • pół szklanki soku pomarańczowego,
  • 2 pomarańcze,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

  1. Dynię dokładnie umyj pod bieżąca wodą. Następnie obierz ze skórki i wydrąż pestki.
  2. Pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do dużego garnka. Następnie zalej wodą i sokiem z pomarańczy.
  3. Gotuj na małym ogniu przez około 20 minut. Zasyp cukrem i gotuj przez 10 minut.
  4. Miksuj za pomocą blendera na gładką masę. Dopraw szczyptą soli. Przełóż do słoików i zawekuj.

Dżem z dyni i pomarańczy
fot. Adobe Stock

Dżem z dyni i jabłek

Składniki:

  • kilogram dyni Hokkaido,
  • 500 g jabłek,
  • szklanka wody,
  • 300 g cukru,
  • łyżka cynamonu.

Przygotowanie:

  1. Dynię dokładnie umyj i obierz ze skórki. Pokrój na mniejsze kawałki. Wydrąż środek i usuń pestki.
  2. Jabłka przemyj pod bieżąca wodą i obierz ze skórki. Usuń gniazda nasienne. Całość przełóż do dużego garnka i zalej wodą.
  3. Gotuj przez 15 minut do miękkości. Dosyp cukier i dopraw mielonym cynamonem.
  4. Gotuj jeszcze około 10 minut.

Zobacz też inne przetwory z dyni:
Przepis na aromatyczny ketchup z dyni Pomysł na sok z dyni

Redakcja poleca

REKLAMA