Dynia makaronowa swoją nazwę zawdzięcza nietypowemu miąższowi, który po ugotowaniu przybiera charakterystyczną konsystencję, przypominającą nitki spaghetti.
Na skróty:
Charakterystyka gatunku
To odmiana dyni, którą cechuje chyba najdelikatniejszy smak. Właśnie dlatego jest idealną bazą dla tak wielu dań. Potrawy z dyni makaronowej to ogromna ilość apetycznych inspiracji - od zup, poprzez sosy i zapiekanki, przetwory, a także placki, a nawet desery.
Najbardziej efektownym pomysłem jest przygotowanie spaghetti z dyni makaronowej. To zdrowsza i mniej kaloryczna alternatywa dla klasycznego makaronu.
Skórka tej odmiany jest żółtawa, a miąższ ma odcień ciemnopomarańczowy. Przeciętna waga waha się w przedziale od 2 do 4 kg.
Dynia makaronowa jest lekkostrawna, zawiera potas, magnez, miedź, żelazo, witaminę C oraz witaminy z grupy B. Ma dobry wpływ na pracę układu pokarmowego oraz przemianę materii.
Zapiekana dynia makaronowa
Składniki:
- średniej wielkości dynia makaronowa,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 łyżki masła,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 1,5 szklanki mleka,
- garść sera, np. parmezanu,
- sól,
- pieprz,
- zioła prowansalskie,
- gałka muszkatołowa.
fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Sposób przygotowania:
- Dynię makaronową dokładnie umyj i przekrój na pół. Nie musisz obierać jej ze skórki.
- Piekarnik rozgrzej do 200 stopni C, wyłóż blachę papierem do pieczenia. Wlej odrobinę wody.
- Ułóż na blaszce dynię - nacięciem do dołu.
- Piecz przez mniej więcej 60 minut.
- Po zakończeniu pieczenia widelcem delikatnie porozdzielaj włókna miąższu.
- W rondelku przygotuj sos beszamelowy. Rozgrzej masło, wrzuć na nie posiekany czosnek i krótko przesmaż.
- Dodaj mąkę, dokładnie wymieszaj z roztopionym masłem.
- Wlewaj powoli mleko, jednocześnie mieszając trzepaczką, żeby nie było grudek.
- Trzymaj na ogniu, cały czas mieszając, aby sos zgęstniał. Dodaj przyprawy.
- Delikatnie wmieszaj sos do miąższu dyni makaronowej, posyp serem żółtym.
- Piecz przez kilkanaście minut w 200 stopniach C, aż ser się roztopi.
Spaghetti z dyni makaronowej
Składniki:
- średniej wielkości dynia makaronowa,
- 3-4 pomidory,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- tarty ser,
- pestki dyni,
- gałka muszkatołowa,
- sól,
- pieprz,
- oliwa z oliwek,
- opcjonalnie: listki bazylii do dekoracji.
fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Sposób przygotowania:
- Dynię wyszoruj i ugotuj w całości (przez około 40-45 minut).
- Ugotowaną przekrój na pół, pozbaw nasion i porozdzielaj nitki miąższu.
- Na patelni rozgrzej oliwę.
- Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj. Przesmaż na oliwie.
- Pomidory umyj i pokrój. Dodaj na patelnię.
- Przypraw. Smaż przez kilka minut.
- Gotowy sos wymieszaj z makaronem dyniowym. Posyp serem i listkami bazylii, dodaj pestki dyni.
Zobacz również:
Ciasto dyniowe - przepisy w wersji fit
Jak zrobić dżem z dyni i jabłek?