dynia makaronowa fot. Adobe Stock

Dynia makaronowa: przepis na wersję pieczoną i spaghetti z dyni

Dynia makaronowa to warzywo, dzięki któremu klasyczna włoska pasta może zyskać zupełnie nową formę - mniej kaloryczną i bardziej lekkostrawną.
Weronika Kwaśniak / 09.10.2019 13:23
dynia makaronowa fot. Adobe Stock

Dynia makaronowa swoją nazwę zawdzięcza nietypowemu miąższowi, który po ugotowaniu przybiera charakterystyczną konsystencję, przypominającą nitki spaghetti.

Na skróty:

Charakterystyka gatunku

To odmiana dyni, którą cechuje chyba najdelikatniejszy smak. Właśnie dlatego jest idealną bazą dla tak wielu dań. Potrawy z dyni makaronowej to ogromna ilość apetycznych inspiracji - od zup, poprzez sosy i zapiekanki, przetwory, a także placki, a nawet desery.

Najbardziej efektownym pomysłem jest przygotowanie spaghetti z dyni makaronowej. To zdrowsza i mniej kaloryczna alternatywa dla klasycznego makaronu.

Skórka tej odmiany jest żółtawa, a miąższ ma odcień ciemnopomarańczowy. Przeciętna waga waha się w przedziale od 2 do 4 kg.

Dynia makaronowa jest lekkostrawna, zawiera potas, magnez, miedź, żelazo, witaminę C oraz witaminy z grupy B. Ma dobry wpływ na pracę układu pokarmowego oraz przemianę materii.

Zapiekana dynia makaronowa

Składniki:

  • średniej wielkości dynia makaronowa,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki masła,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 1,5 szklanki mleka,
  • garść sera, np. parmezanu,
  • sól,
  • pieprz,
  • zioła prowansalskie,
  • gałka muszkatołowa.

dynia makaronowa pieczona

fot. www.beatapolatynska.pl/licencja

Sposób przygotowania:

  1. Dynię makaronową dokładnie umyj i przekrój na pół. Nie musisz obierać jej ze skórki.
  2. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni C, wyłóż blachę papierem do pieczenia. Wlej odrobinę wody.
  3. Ułóż na blaszce dynię - nacięciem do dołu.
  4. Piecz przez mniej więcej 60 minut.
  5. Po zakończeniu pieczenia widelcem delikatnie porozdzielaj włókna miąższu.
  6. W rondelku przygotuj sos beszamelowy. Rozgrzej masło, wrzuć na nie posiekany czosnek i krótko przesmaż.
  7. Dodaj mąkę, dokładnie wymieszaj z roztopionym masłem.
  8. Wlewaj powoli mleko, jednocześnie mieszając trzepaczką, żeby nie było grudek.
  9. Trzymaj na ogniu, cały czas mieszając, aby sos zgęstniał. Dodaj przyprawy.
  10. Delikatnie wmieszaj sos do miąższu dyni makaronowej, posyp serem żółtym.
  11. Piecz przez kilkanaście minut w 200 stopniach C, aż ser się roztopi.

Spaghetti z dyni makaronowej

Składniki:

  • średniej wielkości dynia makaronowa,
  • 3-4 pomidory,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • tarty ser,
  • pestki dyni,
  • gałka muszkatołowa,
  • sól,
  • pieprz,
  • oliwa z oliwek,
  • opcjonalnie: listki bazylii do dekoracji.

dynia makaronowa spaghettifot. www.beatapolatynska.pl/licencja

Sposób przygotowania:

  1. Dynię wyszoruj i ugotuj w całości (przez około 40-45 minut).
  2. Ugotowaną przekrój na pół, pozbaw nasion i porozdzielaj nitki miąższu.
  3. Na patelni rozgrzej oliwę.
  4. Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj. Przesmaż na oliwie.
  5. Pomidory umyj i pokrój. Dodaj na patelnię.
  6. Przypraw. Smaż przez kilka minut.
  7. Gotowy sos wymieszaj z makaronem dyniowym. Posyp serem i listkami bazylii, dodaj pestki dyni.

Zobacz również:
Ciasto dyniowe - przepisy w wersji fit
Jak zrobić dżem z dyni i jabłek?
 

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)