Pasta z awokado to pyszny sposób na pastę do pieczywa, ale sprawdzi się również na imprezie. Podaj do niej pokrojone w słupki marchewki, seler naciowy czy paluszki chlebowe. Razem z domowym hummusem stworzą naprawdę pyszny zestaw dipów.
Nie można zapominać o najsłynniejszej paście z awokado – guacamole. Ta w połączeniu z nachosami i kwaśną śmietaną może towarzyszyć chili sin carne lub pysznemu burrito.
Jak przygotować awokado? Przede wszystkim pamiętaj o dużej ilości soku z limonki lub cytryny. Nie tylko doda ono smaku owocowi i zrównoważy to, jaki jest tłusty, ale przede wszystkim sprawi, że awokado nie będzie ciemnieć, dzięki czemu pasta będzie długo wyglądać świeżo i apetycznie.
Pasta z awokado i jajek
Składniki:
- 2 awokado,
- 3 jajka ugotowane na twardo,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu,
- słodka papryka w proszku,
- sok z cytryny.
Sposób przygotowania:
- Jajka obierz ze skorupek i pokrój w kosteczkę.
- Awokado przekrój, usuń pestkę. Potnij je wzdłuż (uważaj, by nie przeciąż skórki), a następnie wydłub za pomocą łyżki i rozgnieć widelcem. Skrop sokiem z cytryny, wymieszaj.
- Połącz awokado z jajkami. Dopraw według uznania.
Tak przygotowana pasta doskonale sprawdzi się na śniadanie. Podaj ją do domowego chleba żytniego na zakwasie. Smacznego!
Awokado w wersji fit
Składniki:
- 2 awokado,
- sok z limonki,
- 1 pomidor,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu,
- ząbek czosnku,
- posiekana pietruszka.
Sposób przygotowania:
- Awokado przekrój na pół, usuń pestkę i wydłub miąższ łyżką. Skrop sokiem z połowy limonki, by nie ściemniało i rozgnieć dokładnie widelcem.
- Pomidora pokrój w drobną kosteczkę. Natkę pietruszki posiekaj, a czosnek przepuść przez praskę. Wszystko wymieszaj razem w misce i dopraw solą i pieprzem.
- Podawaj z domowymi tortillami lub nachosami. Smacznego!
Pasta do chleba
Składniki:
- 2 dojrzałe awokado,
- sok z cytryny,
- ząbek czosnku,
- łyżka octu balsamicznego,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu.
Sposób przygotowania:
- Awokado przekrój na pół, usuń pestkę i wydrąż miąższ. Rozgnieć dokładnie widelcem, skrop sokiem z cytryny.
- Dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, ocet balsamiczny i dopraw solą oraz pieprzem.
- Podawaj np. do pieczywa z kaszy gryczanej. Smacznego!
Artykuł powstał na podstawie tekstu Sylwii Kazimierczuk. Pierwotnie został opublikowany 19.06.2019.
Więcej przepisów na słone przekąski:
Sałatka z makreli
Argentyńskie empanadas
Pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów
Sałatka z soczewicy