pasta z awokado fot. Adobe Stock

Pasta z awokado na 3 sposoby. Prosty przepis na dodatek do pieczywa

Pasta z awokado to doskonały dodatek do kanapek, a w towarzystwie chrupiących warzyw – pyszna przystawka lub przekąska.
Urszula Wilczkowska / 29.01.2020 16:00
pasta z awokado fot. Adobe Stock

Pasta z awokado to pyszny sposób na pastę do pieczywa, ale sprawdzi się również na imprezie. Podaj do niej pokrojone w słupki marchewki, seler naciowy czy paluszki chlebowe. Razem z domowym hummusem stworzą naprawdę pyszny zestaw dipów.

Nie można zapominać o najsłynniejszej paście z awokado – guacamole. Ta w połączeniu z nachosami i kwaśną śmietaną może towarzyszyć chili sin carne lub pysznemu burrito.

Jak przygotować awokado? Przede wszystkim pamiętaj o dużej ilości soku z limonki lub cytryny. Nie tylko doda ono smaku owocowi i zrównoważy to, jaki jest tłusty, ale przede wszystkim sprawi, że awokado nie będzie ciemnieć, dzięki czemu pasta będzie długo wyglądać świeżo i apetycznie.

Pasta z awokado i jajek

Składniki:

  • 2 awokado,
  • 3 jajka ugotowane na twardo,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • słodka papryka w proszku,
  • sok z cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka obierz ze skorupek i pokrój w kosteczkę.
  2. Awokado przekrój, usuń pestkę. Potnij je wzdłuż (uważaj, by nie przeciąż skórki), a następnie wydłub za pomocą łyżki i rozgnieć widelcem. Skrop sokiem z cytryny, wymieszaj.
  3. Połącz awokado z jajkami. Dopraw według uznania.

Tak przygotowana pasta doskonale sprawdzi się na śniadanie. Podaj ją do domowego chleba żytniego na zakwasie. Smacznego!

Awokado w wersji fit

Składniki:

  • 2 awokado,
  • sok z limonki,
  • 1 pomidor,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • ząbek czosnku,
  • posiekana pietruszka.

Sposób przygotowania:

  1. Awokado przekrój na pół, usuń pestkę i wydłub miąższ łyżką. Skrop sokiem z połowy limonki, by nie ściemniało i rozgnieć dokładnie widelcem.
  2. Pomidora pokrój w drobną kosteczkę. Natkę pietruszki posiekaj, a czosnek przepuść przez praskę. Wszystko wymieszaj razem w misce i dopraw solą i pieprzem.
  3. Podawaj z domowymi tortillami lub nachosami. Smacznego!

Pasta do chleba

Składniki:

  • 2 dojrzałe awokado,
  • sok z cytryny,
  • ząbek czosnku,
  • łyżka octu balsamicznego,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Awokado przekrój na pół, usuń pestkę i wydrąż miąższ. Rozgnieć dokładnie widelcem, skrop sokiem z cytryny.
  2. Dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, ocet balsamiczny i dopraw solą oraz pieprzem.
  3. Podawaj np. do pieczywa z kaszy gryczanej. Smacznego!

Artykuł powstał na podstawie tekstu Sylwii Kazimierczuk. Pierwotnie został opublikowany 19.06.2019.

Więcej przepisów na słone przekąski:
Sałatka z makreli
Argentyńskie empanadas
Pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów
Sałatka z soczewicy

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)