Grillowana pierś z kurczaka to jedno z najpopularniejszych dań na wiosenno-letnich imprezach. Ale koniec sezonu wielkiego grillowania wcale nie oznacza, że musimy rezygnować z tej formy przyrządzania kurczaka. Jeśli posiadasz piekarnik z funkcją grillowania, grill elektryczny albo grillową patelnię, możesz przygotowywać ją przez cały rok.
Jak podawać grillowaną pierś z kurczaka?
O wyższości mięsa grillowanego nad mięsem smażonym nie trzeba chyba nikogo przekonywać, zwłaszcza tych, którzy cenią zdrowe i dietetyczne potrawy. A piersi z kurczaka są idealne na grilla - są bardzo delikatne i przyrządza się je dość szybko - należy je jedynie odpowiednio zamarynować, aby były soczyste i pełne smaku.
Grillowana pierś z kurczaka może być podawana samodzielnie, jako główne danie w towarzystwie ziemniaków, ryżu lub kaszy i surówki albo potraktowana jako dodatek do sałatki na bazie mieszanki sałat, świeżych warzyw i sosu winegret - wtedy należy pokroić ją na ukośne plastry lub w kostkę.
Przepis na grillowaną pierś z kurczaka
Składniki:
- 2 podwójne piersi z kurczaka,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 ząbki czosnku,
- sok z cytryny,
- 1 łyżeczka oregano,
- 1 łyżeczka bazylia,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszaj oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, zioła i cytrynę pokrojoną na cienkie plasterki.
- Do marynaty włóż mięso (jeśli piersi są bardzo grube, można je przekroić poziomo na 2 części) i odstaw do lodówki na godzinę.
- Piersi wyłóż na gorący ruszt i piecz po 5-6 minut z każdej strony.
- Podawaj grillowaną pierś z kurczaka z ulubionymi warzywami i sosem, np. tzatziki.
Więcej przepisów na pysznego kurczaka: