Kurczak w sosie śmietanowym. Przepis na sos do ryżu lub makaronu

Kurczak w sosie śmietanowym to dobry pomysł na szybki i prosty obiad. Można go podawać z makaronem lub ryżem. Oto przepis, który posmakuje każdemu!
Marta Kosakowska / 12.12.2019 11:35
DRUKUJ PRZEPIS
Kurczak w sosie śmietanowym. Przepis na sos do ryżu lub makaronu fot. Adobe Stock
Czas wykonania: 20 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1 podwójny filet z kurczaka,
  • 300 ml śmietany 30%,
  • 1 mała cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • zioła prowansalskie,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka mąki,
  • sól i pieprz.

Opcjonalnie:

  • natka pietruszki,
  • parmezan.
Przygotowanie:

Pierś z kurczaka w sosie śmietanowym to proste danie obiadowe, które smakuje dzieciom i dorosłym. Sekretem jest aksamitny, aromatyczny i delikatnie ziołowy sos śmietanowy. Pasuje do makaronu, ryżu, a także różnego rodzaju kasz. Sprawdź, jak go zrobić.

  1. Mięso opłucz, osusz i pokrój na nieduże kawałki. Przypraw solą i pieprzem.
  2. Drobno posiekaj cebulę, a czosnek - przeciśnij przez praskę.
  3. Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż cebulę, a następnie dodaj czosnek.
  4. Dodaj mięso i posmaż, aż się zarumieni.
  5. Do śmietany dodaj mąkę i zioła prowansalskie, a następnie zalej nią mięso. Wymieszaj i smaż ok. 5 minut.
  6. Do gotowego sosu dodaj natkę pietruszki. Podawaj z ryżem lub makaronem. Posyp parmezanem.

Więcej przepisów na kurczaka w sosie:
Pierś z kurczaka w sosie pomidorowym - prosty przepis
Pierś z kurczaka w sosie jogurtowym - pomysł na obiad
 

DRUKUJ PRZEPIS