Składniki:
- przecier pomidorowy,
- 2 ząbki czosnku,
- zioła prowansalskie,
- świeża bazylia,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Sos do pizzy powinien być kremowy i bardzo esencjonalny. Robi się go z passaty pomidorowej, czyli przecieru pomidorowego. Do tego celu nie nada się koncentrat pomidorowy, który ma zbyt charakterystyczny smak. Passatę należy więc odpowiednio zredukować. Jak przygotować sos pomidorowy do pizzy?
- Passatę pomidorową wlej na patelnię i podgrzewaj, aż nieco się zredukuje.
- Dodaj zioła, dopraw solą i pieprzem. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę podgrzewaj. Dodaj pocięte liście świeżej bazylii.
- Gdy będzie gotowy, powinien być na tyle gęsty, by zbytnio się nie rozlewał, ale by można było swobodnie rozsmarować go na surowym cieście.
Jeśli chcesz, by czosnek miał bardziej delikatny smak, podpraż go wcześniej w skórce na patelni. Nie przestawaj, aż cały będzie czarny. Wtedy poczekaj aż ostygnie, a następnie wyciśnij ząbek. Będzie mniej ostry, ale bardzo intensywny w smaku.
Więcej przepisów na sosy:
Esencjonalny sos grzybowy
Uniwersalny sos czosnkowy