Przetwory z jeżyn mają wyjątkowy, słodko-kwaśny smak. Niestety, dla większości z nas są tylko konkurencją dla malin i to niezbyt popularną. Być może tak rzadko goszczą często na polskich stołach, ponieważ nie każdy wie, co smacznego można z nich wyczarować.
Jeżyny ogrodowe od leśnych różnią się nie tylko smakiem, ale również wielkością - te ogrodowe są słodsze i oczywiście większe. Pamiętaj, by przed przygotowaniem przetworów z jeżyn, dokładnie przejrzeć owoce - powinny być jędrne, o równym kolorycie.
Spis treści:
- Przepis na dżem jeżynowy
- Przepis na konfiturę jeżynową
- Przepis na galaretkę jeżynową
- Przepis na kompot z jeżyn
- Przepis na wino z jeżyn
- Przepis na nalewkę z jeżyn
Przepis na dżem jeżynowy
Składniki:
- 1 kg jeżyn,
- 5 łyżek wody,
- 50 dag cukru.
Sposób przygotowania:
- Jeżyny umyj i połowę z nich przełóż do garnka.
- Dodaj wodę i gotuj, aż zaczną się rozpadać. Całość przetrzyj przez sito.
- Tak powstały przecier jeżynowy odparuj na małym ogniu tak, by pozostało połowę jego objętości.
- Dodaj cukier i dokładnie wymieszaj aż się rozpuści.
- Dodaj resztę jeżyn i duś przez około 30 minut, od czasu do czasu mieszając.
- Gorący dżem jeżynowy rozlej do wyparzonych słoików i szczelnie zakręć. Postaw do górny dnem i poczekaj aż wystygnie.
Przepis na konfiturę jeżynową
Składniki:
- 1 kg jeżyn,
- 200 g cukru,
- sok z połowy cytryny,
- 15 g pektyny.
Sposób przygotowania:
- Jeżyny starannie przebierz, wypłucz, dodaj do garnka i zasyp pektyną.
- Włącz ogień i doprowadź do wrzenia często mieszając.
- Dodaj cukier, sok z cytryny i gotuj przez kolejne 10 minut.
- Gorącą konfiturę z jeżyn przełóż do wyparzonych słoików, zakręć i przełóż do góry nogami do całkowitego ostygnięcia.
fot. Adobe Stock
Przepis na galaretkę jeżynową
Ciekawym pomysłem na przetwory z jeżyn jest również galaretka. Można ją wykorzystać jako dodatek do pieczonego drobiu i sosów.
Składniki:
- 1,5 kg jeżyn,
- 1 szklanka przegotowanej wody,
- kieliszek białego wytrawnego wina,
- sok z 2 cytryn,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
- kilka zmielonych goździków,
- skórka z 1 otartej cytryny,
- 500 g cukru.
Sposób przygotowania:
- Jeżyny umyj, przełóż do garnka, zasyp przyprawami i skórką cytrynową oraz zalej wodą i winem.
- Całość gotuj na małym ogniu około 30 minut, stale mieszając.
- Ugotowane owoce przeciśnij przez sitko.
- Do powstałego soku jeżynowego dodaj cukier i sok z cytryny i gotuj jeszcze przez 15 minut.
- Gotową galaretkę z jeżyn przełóż do wyparzonych słoiczków i pasteryzuj w 130 stopniach Celsjusza w piekarniku przez około 30 minut.
Przepis na kompot z jeżyn
Składniki:
- 2 kg owoców,
- 500 g cukru,
- 1 l wody,
- skórka otarta z połowy cytryny,
- sok z połowy cytryny,
Sposób przygotowania:
- Jeżyny przebierz i delikatnie opłucz.
- Przygotuj zalewę z wody, cukru, soku i skórki z cytryny.
- Owocami napełnij wyparzone wcześniej słoiki i zalej gorącą zalewą.
- Słoki z kompotem z jeżyn szczelnie zakręć i pasteryzuj około 20 minut.
fot. Adobe Stock
Przepis na wino z jeżyn
Składniki:
- 8 kg jeżyn,
- 3 l wody,
- 2 kg cukru,
- 2 g pożywki dla drożdży,
- drożdże winiarskie,
- 5 g kwasku cytrynowego,
- 1 ml pektoenzymu.
Sposób przygotowania:
- Jeżyny umyj, przełóż do garnka i delikatnie rozgnieć.
- Dodaj litr wody i 1 ml pektoenzymu. Pozostaw pod przykryciem na całą noc.
- Po tym czasie wyciśnij powstały sok do gąsiora, dodaj kwasek cytrynowy, pożywkę dla drożdży oraz wcześniej przygotowaną matkę drożdżową (zrobisz to z pomocą odrobiny soku, cukru i wody - instrukcja na opakowaniu drożdży).
- Cukier podziel na dwie porcje - z każdej z nich przygotuj syrop w proporcjach 1 kg cukru na 1 l wody. Pierwszą porcję dodaj przed rozpoczęciem fermentacji, drugą po tygodniu.
- Gąsior szczelnie zatkaj watą. Po 5 dniach umieść w nim korek z rurką fermentacyjną.
- Wino z jeżyn nadaje się do spożycia po (przynajmniej) pół roku leżakowania.
Przepis na nalewkę z jeżyn
- 1 kg jeżyn,
- 0,5 l wódki,
- 0,5 l spirytusu,
- 500 g cukru.
Sposób przygotowania:
- Umyte i przebrane jeżyny przełóż do słoja, zasyp cukrem i odstaw na 2-3 dni.
- Po tym czasie całość zalej spirytusem i ponownie odstaw na kilka dni.
- Następnie przelej syrop do drugiego słoja, a pozostałe jeżyny rozgnieć i zalej wódką.
- Po tygodniu przelej zawartość drugiego słoja (tego z wódką) do pierwszego (ze spirytusem), dokładnie wymieszaj, przefiltruj i rozlej do butelek.
- Nalewkę z jeżyn pozostaw w ciemnym, chłodnym miejscu na kilka miesięcy.
fot. Adobe Stock
Więcej przepisów na domowe przetwory: