Jak przygotować konfiturę z truskawek?

Konfitura z truskawek powinna gościć w każdej spiżarce! Oto przepis na smaczną konfiturę z truskawek - do jej przygotowania nie używamy środków żelujących, a jedynie truskawek i cukru.
/ 14.06.2011 13:27

Konfitura z truskawek

Fot. Fotolia

Konfitura z truskawek

Sezon truskawkowy w pełni. Aromatyczne, pyszne, słodkie owoce towarzyszą nam na każdym niemal kroku. Kiedy już zdążymy się nacieszyć świeżymi owocami, ciastami, knedlami czy nadziewanymi pierogami przychodzi pora na truskawkowe przetwory.

Wyrób przetworów to prawdziwe wyzwanie, nie wszyscy znajdują wielką przyjemność na przykład w odpowiednim przygotowaniu słoików. Jednak aromat unoszący się w kuchni podczas przyrządzania potrafi wynagrodzić największy trud.

Zobacz też: Jak zrobić zupę truskawkową?

Konfitura truskawkowa - truskawki i cukier

Kluczową kwestią przy przyrządzaniu konfitur jest cukier. Chroni on bowiem owoce przed zepsuciem. Zazwyczaj stosuje się 1 kg cukru na 1 kg owoców, niektórzy uważają że i ta ilość jest zbyt mała a optymalna to 2 kg. 

Popularność zdobywają też produkty, które mogą zastąpić cukier jak środki żelujące czy zagęszczające. Wpływają one jednak na smak naszych wyrobów.

Wiele zależy od metody. Można sporządzić najpierw syrop cukrowy, żeby to zrobić musimy rozpuścić dużą ilość cukru w wodzie. Kilogram cukru gotujemy w 0,5 litra wody. Najlepiej w stosunkowo dużym i płaskim garnku przygotowujemy syrop z cukru i wody w podanych powyżej proporcjach. Gotujemy cukier w wodzie mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia, kiedy wytworzy się piana – nazywana szumowiną – zdejmujemy ją.

Jak sprawdzić czy syrop jest już dobry? Można wykonać prosty test – łyżką nabieramy odrobinę syropu, spuszczamy kroplę na talerzyk. Syrop jest dobry, jeżeli ciągnie się i tworzy cienką nitkę.

Do przygotowania konfitury z truskawek użyjmy ładnych, dorodnych owoców. Jeśli wybierzemy najzdrowsze i najdorodniejsze okazy to tylko dodatkowo wpłynie na smak naszych przetworów. Wcześniej zamoczone lub skropione mocnym alkoholem (spirytus, mocna wódka) truskawki wkładamy ostrożnie do syropu, tak żeby ich nie uszkodzić i od chwili zagotowania smażyć po 5 minut wyjmując szumowinę za pomocą łyżki.

Zobacz też: Konfitura z cukrem żelującym i w wersji tradycyjnej.

Zwróćmy baczną uwagę dodając owoce do syropu, żeby temperatura nie spadła zbyt nisko. Wrzenie może ustać tylko na chwilę. Natomiast podczas gotowania owoców w syropie mieszajmy je wykonując koliste ruchy garnkiem. Pozwoli to uniknąć uszkodzenia naszych owoców.

Odstawiamy do ostudzenia, po czym powtarzamy gotowanie jeszcze 3 razy. Następnie przekładamy konfiturę do wyparzonych wrzątkiem słoików i szczelnie zamykamy.

Aby konfitura z truskawek na dłużej zachowała intensywny kolor, można dodać do niej sok z cytryny. Wpływa to także na smak, który nie jest już tak słodki. Innym pomysłem jest połączenie smaku truskawek na przykład z rabarbarem lub innymi owocami – przykładowo jagodami.

Polecamy również: Jak zrobić mus truskawkowy?