Jak grillować pieczarki, aby były doskonałym dodatkiem na wiosennym czy letnim stole? Sezon grillowy to nie tylko czas smażenia mięs, ale także grzybów oraz grillowania warzyw. Pieczarki, szczególnie te o dużych kapeluszach, to idealny składnik na grilla - wystarczy, że go nafaszerujesz albo oprószysz lekko przyprawami. Możesz także przygotować pieczarki z grilla w całości. Zobacz te ciekawe przepisy.
Spis treści:
- Pieczarki z grilla na szaszłyku
- Grillowane pieczarki faszerowane ryżem
- Pieczarki z grilla faszerowane serem
Pieczarki z grilla na szaszłyku
Jeśli chcesz ugrillować pieczarki w całości, wykorzystaj do tego długi patyk do szaszłyków oraz średniej wielkości grzyby. Najlepsze będą te najbardziej świeże - po ugrillowaniu będą miękkie, ale nie gumowe.
Składniki:
- 500 g pieczarek,
- po łyżce tymianku i rozmarynu,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Pieczarki opłucz pod bieżącą wodą i bez osuszania nadziej na szaszłyki. Następnie na mokre pieczarki posyp przyprawy - dzięki temu dobrze się do nich przyczepią.
- Nadziane na szaszłyki pieczarki umieść na rozgrzanym ruszcie i grilluj ok. 15 minut z każdej strony.
- Podawaj z sosem czosnkowym albo tzatziki.
fot. Pieczarki z grilla/Adobe Stock, Ruslan Mitin
Grillowane pieczarki faszerowane ryżem
Pieczarki o dużych kapeluszach (np. odmianę portobello) możesz wykorzystaj do nafaszerowania. Dzięki temu stworzysz pełnowartościowe danie, które może być nie tylko obok mięsa, ale także zamiast.
Składniki:
- 500 g pieczarek o dużych kapeluszach,
- 150 g białego ryżu,
- puszka pomidorów krojonych,
- 2 ząbki czosnku,
- sól i pieprz,
- łyżka ziół prowansalskich,
- 200 g tartego żółtego sera.
Sposób przygotowania:
- Najpierw przygotuj farsz. Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu, a następnie odsącz.
- Pomidory przełóż do rondelka i podgrzej, a następnie dodaj przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Dodaj ryż i całość dokładnie wymieszaj.
- Z pieczarek usuń nóżki i opłucz kapelusze pod bieżącą wodą. Następnie nafaszeruj je przygotowaną wcześniej mieszanką i przełóż na rozgrzany ruszt (możesz użyć tacki).
- Tak przygotowane pieczarki posyp obficie serem i ugrilluj.
- Podawaj z sosem i świeżymi ziołami.
fot. Grillowane pieczarki faszerowane/Adobe Stock, maria_lapina
Pieczarki z grilla faszerowane serem
Pieczarki faszerowane mieszanką różnych serów to świetna grillowa przekąska. Idealnie smakują w połączeniu ze świeżymi ziołami.
Składniki:
- 500 g pieczarek z dużymi kapeluszami,
- 150 g żółtego tartego sera,
- 150 g sera camembert,
- 75 - 80 g serka topionego,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Pieczarki umyj i usuń z nich nóżki.
- Camembert pokrój na mniejsze kawałki lub rozgnieć widelcem. Dodaj serek topiony i wymieszaj lekko.
- Mieszankę serów włóż do kapeluszy pieczarek, a następnie dopraw solą oraz pieprzem i posyp całość tartym serem.
- Tak przygotowane pieczarki ułóż na ruszcie i grilluj (najlepiej pod przykryciem) ok. 15 minut.
fot. Pieczarki z grilla z serem/Adobe Stock, zi3000
Zobacz także inne pomysły na grilla:

Lekkie i szybkie pomysły na grillowane warzywa. Czy wiesz, ile grillować warzywa, aby były chrupiące i soczyste naraz?

Owoce z grilla

Keto grill: 5 przepisów na mięsne i bezmięsne dania niskowęglowodanowe

Idealny camembert z grilla - jak go grillować i z czym zaserwować? Oryginalna francuska receptura

Sałatki z dyni na kilka sposobów: wypróbuj wersję grillowaną lub pumpkin bowl food

Grillowany arbuz na 2 sposoby - nietypowa przekąska na letnie imprezy

Zdrowe menu na FIT grilla. 10 grillowych FIT przepisów poniżej 300 kcal

Lekkostrawny grill. Jakie posiłki z grilla można jeść na diecie lekkostrawnej? 8 pomysłów i przepisów

Bataty z grilla - jak je przygotować i z czym podawać?

Wegański grill - co można przygotować na ruszcie?

Halloumi - przepisy na sałatki, dania z grilla i burgery

Kasza bulgur z grillowanym bakłażanem - przepis na jednogarnkowe danie z kaszą
