Desery owocowe z grilla
Kolorowe owoce można przygotować wcześniej na zimno lub podawać je na ciepło prosto z grilla. Z pewnością ciekawie będą się prezentowały szaszłyki owocowe. Możemy do nich użyć kawałków ananasa, truskawki, gruszki, kawałki bananów.
Przyrządzone na ruszcie smakołyki podaje się na wiele sposobów. Dodatkiem do pysznego deseru owocowego mogą być ulubione lody, bita śmietana, jogurt, bakalie czy biały twarożek. Aby talerzyk wyglądał jeszcze bardziej apetycznie, wystarczy go udekorować syropem (np. czekoladowym lub owocowym) i orzechami.
Owoce w daniach głównych
Owoce znajdują także swoje zastosowanie w daniach głównych z grilla – mogą być świetnym dodatkiem do mięs czy warzyw. Urozmaicają aromat marynaty i nadają potrawom słodkawy smak, który świetnie się komponuje ze smakiem kwaśnym i ostrym. Do piersi z kurczaka pieczonej w folii aluminiowej można dodać plastry cytryny lub pomarańczy, możemy przyrządzić smakowite udka w truskawkach lub malinach, warto spróbować połączenia wątróbki z truskawkami lub malinami. Ciekawie smakuje upieczony na ruszcie banan owinięty plasterkami boczku.
Nadziewane owoce
Owoce świetnie się nadają do nadziewania. Ciekawą potrawą grillową będą jabłka wydrążone i nadziane farszem z kaszanki lub wątróbki - z dodatkiem cebulki, majeranku, musztardy. Gruszki przekrojone wzdłuż i wydrążone nadają się do nadziewania serami pleśniowymi - ten smak uzupełni dodatek włoskich orzechów. Owoce mango przekrojone na połówki i pozbawione pestki po zgrlillowaniu nabierają piniowego aromatu - który dobrze się będzie komponował z odrobiną słodkiego twarożku lub śmietanki.
Szerokie zastosowanie w kuchni z grilla znajdują również owoce suszone - figi, suszone morele, rodzynki. Można wykorzystać je do szaszłyków, jako dodatek do marynaty lub jako np. nadzienie sakiewek mięsnych.
Jakie owoce grillować
Najlepiej dobierać na grilla miękkie owoce – przyrządza się je wygodnie i szybko. Świetnie odnajdują się na ruszcie również jabłka i gruszki. Jabłka ze skórką z odciętym wieczkiem i wydrążoną skórką można nadziać farszem np. z posiekanej wątróbki, z kaszanki, lub słodkim twarogiem, można je natłuścić w środku i posypać cukrem oraz cynamonem. Gruszki najlepiej przekroić wzdłuż i wydrążyć gniazda nasienne. Jako nadzienie może posłużyć ser pleśniowy i orzechy Nie musimy się ograniczać do naszych polskich roślin – ciekawe smaki można uzyskać dzięki owocom egzotycznym takim jak banany, ananasy, brzoskwinie, mango czy nektarynki.
Zobacz: Letnie sałatki do grilla
Większe owoce powinno się przekrajać co najmniej na pół. Po przekrojeniu, jeśli to konieczne, wydrążamy pestki. Banany, mango, brzoskwinie i nektarynki pieczemy ze skórką, która w trakcie grillowania lekko się zwęgli, a więc wyjadamy potem sam miąższ łyżeczką. Mniejsze owoce, takie jak np. truskawki, można piec w całości – najlepiej nabite na szpadki. Grillujemy bezpośrednio na ruszcie – o ile wcześniej oczyścimy go z resztek mięsa i posmarujemy oliwą z oliwek, można także przyrządzać desery na tackach do grillowania lub w folii aluminiowej.
Czas pieczenia waha się od kilku do kilkunastu minut – w zależności od tego, jak twardy jest owoc – dłużej będziemy grillowali np. jabłka (przekrojone na pół ok. 25 min), plastry ananasa pieczemy natomiast tylko ok. 8 min. Owoce grillujemy do momentu, gdy zawarty w nich cukier się skarmelizuje.
Podano do stołu
Desery na ciepło powinniśmy przyrządzać tuż przed podaniem, tak aby lody lub bita śmietana nie rozpuściły się pod wpływem temperatury. Przyozdobione, smakowicie podane owoce będą pięknym zakończeniem naszej uczty i z pewnością zapadną w pamięć gościom.
Na koniec przepis na pakieciki brzoskwiniowe z amarettini. Przepis pochodzi z książki M. Drennana „Przyjęcia Barbecue przy grillu”.
Pakieciki brzoskwiniowe z ciasteczkami amarettini
Składniki:
100g ciasteczek amarettini (można użyć innych ulubionych kruchych ciasteczek)
75g płatków migdałowych
50g cukru
75g masła pokrojonego w kosteczki
sok i skórka starta z jednej cytryny
duże żółtko
6 dojrzałych brzoskwiń
lody waniliowe
Przyrządzenie:
Ciasteczka amarettini z grubsza posiekać i włożyć do dużej miski, dodać migdały, cukier, masło, skórkę cytrynową, zrobić z nich kruszonkę. Roztrzepać żółtko i dodać do kruszonki, aby masa się nie rozsypywała.
Brzoskwinie przekroić na pół, usunąć pestki i zanurzyć przekrojone w soku z cytryny. Kruszonkę z amarettini rozłożyć na połówkach brzoskwiń i lekko docisnąć.
Z folii aluminiowej odciąć 6 kawałków długości ok. 20 cm. Na każdym kawałku folii ułożyć po dwie połówki brzoskwini, brzegi folii unieść do góry i lekko razem ugnieść, tak aby powstały luźne pakieciki. Grillować 15 min. W wysokiej temperaturze, aż brzoskwinie zmiękną, a nadzienie będzie skwierczeć. Podawać na gorąco z lodami waniliowymi.